Apoi, trebuie sa fii la curent cu ultimele informatii legate de piata creditelor, lucru usor de realizat prin contactarea unui consilier de credite. Acesta detine toate informatiile necesare ca tu sa adopti cea mai buna decizie de finantare a casei, in conditii de transparenta si siguranta.
Detaliile legale si tehnice determina sansa la credit
In primul rand, din momentul in care ai gasit un imobil care corespunde dorintelor tale si te hotarasti sa il cumperi, trebuie neaparat sa afli cateva detalii legale si tehnice despre acesta. Este bine de stiut ca nicio banca nu va accepta drept garantie un imobil care face obiectul unui litigiu sau apare pe lista imobilelor cu risc seismic ridicat. Chiar daca sunt prevazute planuri de consolidare, bancile nu iti vor accepta un astfel de imobil drept garantie.
Apoi, exista o problema la imobilele supuse Legii nr. 112 din 1995, imobile nationalizate, care, de multe ori, nu sunt acceptate drept garantie pentru obtinerea unui credit. Astfel de imobile sunt supuse riscului de retrocedare. Totusi, si in cazul acestora, este prevazut un termen de prescriere a posibilitatii de a se mai prezenta cererea de retrocedare.
In cele mai multe cazuri, bancile nu ofera creditare pentru acest gen de imobile, deoarece, in cazul aparitiei unei revendicari, transferul de proprietate se va realiza si nu se va tine cont de faptul ca banca are titlu de ipoteca rang I pe respectivul imobil. Astfel, banca risca sa ajunga in imposibilitatea de a recupera suma datorata din credit de la proprietarul ce detinea imobilul anterior.
Atentie ce garantii aduci
Odata cu implementarea noului regulament BNR, bancile au inceput sa limiteze accesul la credite clientilor care nu indeplinesc anumite conditii de eligibilitate, atat din punct de vedere financiar, cat si al garantiilor. In ceea ce priveste garantiile, bancile nu mai accepta imobile confort II, proprietati rurale sau terenuri aflate in extravilan.
Multe banci au redus procentul maxim de finantare (LTV) de la 75% pana la 50% din valoarea de piata a imobilului, restul de suma fiind asigurata din avans. Doua banci au redus suma maxima pe care o vor acorda la 300.000 euro sau echivalent, iar daca imobilul adus in garantie este un teren, suma maxima a fost limitata la 100.000 euro sau echivalent.
Unele banci au anuntat ca nu vor mai accepta urmatoarele tipuri de venituri atat pentru dosarele noi, cat si pentru cele aflate in analiza pentru care nu este inca emis raportul de evaluare: venituri din contracte de agent/mandat/management, venituri obtinute in strainatate, din dividende, comisioane sau chirii.
Posteaza comentariu