Vanatoarea de trufe - un sport de... miliarde!

In urma cu vreo trei ani, am auzit pentru prima oara vorbindu-se de "vanatoarea" de trufe. "Cum o mai fi si asta? Ca doar, din cunostintele mele, trufele sunt niste ciuperci...

In urma cu vreo trei ani, am auzit pentru prima oara vorbindu-se de "vanatoarea" de trufe. "Cum o mai fi si asta? Ca doar, din cunostintele mele, trufele sunt niste ciuperci - scumpe, rare si, mai ales, foarte gustoase. Oare cum pot fi... vanate?", m-am intrebat in sinea mea, uimita de aceast nou "sport", de care habar nu avusesem pana atunci.

Mai tarziu, am avut placerea de a viziona pe un binecunoscut canal TV, un reportaj filmat in Franta despre cainii folositi la cautarea trufelor. Am descoperit ca exista si competitii foarte bine organizate, care au ca subiect "vanarea" acestor "diamante negre" (cum mai sunt denumite trufele).

Din cauza distribuirii geografice a trufelor, aceste competitii canine se desfasoara cu precadere in Franta. In alte tari, raritatea trufelor nu permite pasionatilor acestui sport sa desfasoare concursuri, ei multumindu-se cu cautarea trufelor doar de distractie, ca hobby.

Prima vanatoare canina de trufe a avut loc in Dordogne, in 1970, reunind iubitori de trufe, cultivatori de trufe si handleri. Regiunile invecinate le-au urmat exemplul, organizand si ele competitii carora le-au stabilit si reguli precise.

Dar aceste reguli au fost standardizate si acceptate de Societatea Canina Centrala abia in data de 29 septembrie 1982.

La inceput, 99% dintre cainii participanti nu erau inregistrati. Acum, acest lucru s-a schimbat, in competitiile de astazi procentul cainilor neinregistrati situandu-se intre 25 si 30%.



1. Clasa A - pentru incepatori - aceasta nu acorda Certificat de Aptitudini pentru Campionatul de Munca. In aceasta categorie, se inscriu cainii tineri (10 luni), care nu au prea multa experienta. Un caine care va obtine doua calificative de "Excelent" nu va mai concura la aceasta categorie, trecand la urmatoarea.

2. Clasa B - Clasa deschisa - este accesibila tuturor cainilor care fac dovada participarii in Clasa A si care au obtinut cel putin un calificativ "Excelent".



"Excelent" - pentru cainii care au obtinut cel putin 70% din punctaj;
"Foarte Bine" - pentru cainii care au obtinut cel putin 60% din punctaj;
"Bine" - pentru cainii care au obtinut cel putin 50% din punctaj;
"Insuficient" - pentru cainii care au obtinut un punctaj mai mic de 50%.

Certificatul de Aptitudini pentru Campionatul de Munca este acordat in Clasa deschisa cainelui care obtine "Excelent" si mai mult de 80% din punctaj.

Intr-o competitie, Certificatul de Aptitudini se acorda o singura data, pentru un singur caine.

In cazul in care doi caini au acelasi numar de puncte, Certificatul se va acorda cainelui care a gasit cele mai multe trufe in cel mai scurt timp. Titlul de Campion poate fi acordat unui caine care a primit trei Certificate de Aptitudini de la cel putin doi arbitri diferiti.



Fiecare organizator va lua cate 6 trufe (nu conteaza in ce ordine), care, ulterior, vor fi ingropate in pamant, la o distanta una fata de cealalta de cel putin 30 de cm si la o adancime care poate varia intre 3 si 10 cm.

Trufele trebuie sa aiba in diametru intre 2 si 4 cm si trebuie acoperite cu pamant, in asa fel incat handlerii sa nu-si dea seama unde sunt. O schema exacta, care va indica locul de ingropare a trufelor, va fi realizata de catre membrii juriului.

Organizatorii trebuie sa se ocupe temeinic de buna desfasurare a competitiei, astfel incat cainii sa se poata concentra si lucra in liniste. Cainii bolnavi si cei agresivi vor fi exclusi din competitie.

Spre deosebire de alte concursuri, in cazul de fata, masculii sunt evaluati in aceeasi categorie cu femelele.

Punctajul maxim alocat unei competitii porneste de la 200 de puncte:

durata cautarii: 72 de puncte;
numarul de trufe gasite: 123 de puncte;
impresia generala: 5 puncte.



Cainele va trebui sa indice cu labuta, zgariind pamantul, locatia exacta unde a fost ingropata trufa. Handlerul o va lua fara sa sape dupa ea pe o suprafata mai mare de 20 de cm. Daca handlerul nu va prezenta trufele la timp in fata juriului, va fi descalificat. Daca patrupedul indica o locatie gresita, va fi depunctat cu 10 puncte, iar daca indica un loc de unde trufa a fost deja luata, va fi depunctat cu 5 puncte.

Orice comanda, semnal, gest, smucirea lesei de catre handler, lucruri care pot impiedica gasirea unei trufe, vor fi penalizate ca si cand animalul ar fi indicat locatia, dar fara trufa. Punctajul pentru impresia generala se bazeaza pe obedienta cainelui, dorinta cu care lucreaza, bunul sau comportament.



Trufele sunt ciuperci foarte rare, deosebit de gustoase, numarandu-se printre cele mai scumpe delicatese. Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mancaruri, in cele mai extravagante restaurante ale lumii.
Intre aspectul "ponosit" al trufelor, asemanator unui cartof negru, si gustul lor deosebit este o diferenta ca de la cer la pamant...

Trufele se gasesc la cativa centimetri de pamant si cresc sub radacinile de stejar, alun, tei, fag sau plop, de aceea este nevoie de un caine pentru detectarea lor.

Cainele "vanator" de trufe trebuie sa fie foarte bine dresat in acest scop (costul unui astfel de caine se ridica la aproximativ 5.000 de euro, dar nu este de mirare, avand in vedere faptul ca un kilogram de trufe este evaluat si la 3.000 de euro!). In timpul cautarii, cainele adulmeca solul, iar in momentul in care simte mirosul trufelor, scormoneste in pamant 20 sau chiar 70 de cm.