Cum sa ai un pisoi sanatos si fericit

Pisica este un animal foarte atasat de mediul in care traieste. Pentru a putea trai fericita pe langa stapan, este foarte important sa i se ofere elementele esentiale pentru binele sau: o alimentatie...

Pisica este un animal foarte atasat de mediul in care traieste. Pentru a putea trai fericita pe langa stapan, este foarte important sa i se ofere elementele esentiale pentru binele sau: o alimentatie echilibrata, un loc curat pentru a-si face nevoile si un coltisor linistit si confortabil pentru a se odihni.

Este foarte usor si placut sa traiesti alaturi de o felina domestica. Totusi sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a stabili o relatie de incredere si de comunicare cu micuta patrupeda. In viata unui pui de pisica, distingem patru perioade importante, in timpul carora acesta se dezvolta destul de rapid.

Prima perioada - corespunde perioadei de gestatie. Este un interval de timp in decursul caruia mama trebuie sa fie tratata cu blandete de stapani, sa fie bine ingrijita si sa traiasca intr-un mediu lipsit de stres.

Sensibilitatea tactila a pisoiului incepe sa se dezvolte incepand cu cea de-a 21 zi de gestatie.

In aceasta perioada, mama trebuie sa fie foarte atent ingrijita. Stresul poate sa-i provoace contractii uterine, care vor avea repercusiuni grave asupra pisoiasilor. Ei resimt foarte intens stresul mamei si capata obiceiul de a se musca de gheare si de coada.

Daca vedeti o felina care la maturitate are un astfel de comportament, inseamna ca este o pisica a carei mama a fost stresata in timpul gestatiei.

Pe durata celor doua luni, viitoarea mamica trebuie sa fie hranita variat, pentru ca puii sa-si dezvolte stimulii gustativi.

A doua perioada - cuprinde primele trei saptamani de viata a puilor. In aceasta perioada, puii sunt complet dependenti de mama. In decursul celor trei saptamani, li se dezvolta simtul olfactiv, din a 15-a zi de viata incep sa perceapa zgomotele si pot vedea dupa circa 10 zile.

In tot acest timp, puii trebuie sa stea intr-o incapere luminoasa.

Cei care stau in intuneric risca sa ramana orbi. De asemenea, trebuie sa fie expusi de mici la diferite zgomote si mirosuri, pentru ca toate simturile sa li se dezvolte uniform.

In aceasta perioada, puii trebuie sa fie luati in brate de stapan cat mai des posibil, pentru ca acestia sa accepte mai usor contactul cu omul.

A treia perioada - in aceasta a treia faza, puiul ia cunostinta cu apartenenta sa la specia felinelor. Este primordial ca pisoiul sa se afle in prezenta mamei sale, de care incepe sa se ataseze foarte mult.

Pisoiul aude bine din a patra saptamana, iar vederea se definitiveaza la sfarsitul celei de-a cincea saptamani. In masura in care puiul imita foarte mult ceea ce vede in jurul sau, este important ca acesta sa-si vada mama cand isi face nevoile la litiera, deoarece va proceda si el la fel.

Incepand cu cea de-a cincea saptamana, trebuie sa inceapa procesul de socializare.


A patra perioada - este perioada cea mai importanta si determinanta din viata unei pisici. Invatarea prin imitatie este foarte utila, mai ales in ceea ce priveste curatenia (invata sa foloseasca litiera) si alimentatia (daca puii vad ca mama lor consuma crochete, vor manca si ei).

Pe parcursul acestei perioade, puiul de pisica isi dezvolta raporturile cu alte specii (in special cu cainii), invata sa descopere locuri noi, care-i permit sa aiba un alt comportament.

In cursul acestei perioade, puiul se va juca enorm cu mama, fratii si surorile sale. De asemenea, va invata sa-si dozeze zgarieturile (mama il va dezvata de proastele obiceiuri, aplicandu-i lovituri cu laba peste nas).

Acest "joc" ii permite pisicii sa-si calmeze "copilul" si sa-i inhibe pofta de zgariat si de muscat. Astfel, la maturitate, pisica nu va avea tendinta de a-si zgaria sau musca stapanii.

Pisoiul trebuie luat in brate zilnic de catre stapani, pentru a se familiariza cu oamenii.

Inainte de a se stabili o legatura de subordonare intre pisoi si stapan, este foarte important ca pisoiul sa fie culcat de acesta pe parti (stanga si dreapta) si sa fie scarpinat pe burta zilnic, timp de 2-3 minute.

Pisoii vor fi mai docili si mai usor de ingrijit la veterinar, daca vor primi un astfel de tratament cand sunt mici.

Aceasta perioada de inhibare a pornirilor si de socializare a pisoilor dureaza pana la 12 saptamani. Aceasta etapa este indispensabila. De aceeea, nu este bine ca puii sa fie despartiti de mama si frati pana la varsta de 12 saptamani. In plus, aceasta perioada le va permite sa se distanteze natural si progresiv de mama lor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod