Schimbarea regimului alimentar al pisicii - un moft?

Pentru a satisface nevoile nutritionale ale pisicii, proprietarul acesteia trebuie sa aleaga unul dintre cele trei moduri de alimentatie: hrana preparata in casa, hrana...

Pentru a satisface nevoile nutritionale ale pisicii, proprietarul acesteia trebuie sa aleaga unul dintre cele trei moduri de alimentatie: hrana preparata in casa, hrana industriala umeda (conserve) si hrana industriala uscata (crochete). Orice schimbare in regimul alimentar al pisicii tale trebuie sa fie bine planificata.

Pisicile sunt animale fidele obiceiurilor alimentare cu care sunt obisnuite. Asa ca, sa nu te mire ca felina ta va prefera vechea mancare in detrimentul celei noi, chiar daca aceasta este net superioara.

O alimentatie corecta in ceea ce priveste cresterea pisicilor trebuie sa indeplineasca anumite calitati:

sa raspunda nevoilor nutritionale ale felinei;
sa creasca performantele sale de reproducere;
sa favorizeze cresterea unei blani sanatoase si stralucitoare;
sa fie usor de administrat.



Este cea mai simpla si cea mai buna metoda pentru a obisnui pisica cu noul regim alimentar. Perioada de tranzitie trebuie inceputa prin amestecarea a 25% din noua hrana cu 75% din cea cu care este obisnuita.

Apoi, timp de trei zile, inverseaza lent proportia, crescand gradat cantitatea noilor alimente. Astfel, cantitatea vechilor alimente se va diminua fara ca pisica sa simta acest lucru. La sfarsitul acestei perioade, va trece complet la noul regim alimentar.

Nu este exclus ca pe parcursul acestor zile sa intampini dificultati: pisica poate sa consume doar alimentele cu care este obisnuita sau pur si simplu sa refuze sa manance. Totusi o pisica sanatoasa poate trece la noua mancare intr-o zi sau doua, fara sa-i fie afectata sanatatea sau starea de spirit.



Daca ii cumperi un nou tip de hrana, nu i-l pune pur si simplu in castron. Daca o refuza si o agresezi verbal sau fizic, va face, cu siguranta, greva foamei. Nu acesta este momentul ideal pentru a-i arata cine este seful. Este de preferat sa-i prezinti mancarea pe un ton agreabil, sa i-o arati si sa o incurajezi sa o incerce.



Daca nu vrea sa consume noul tip de mancare, este foarte important sa nu abandonezi prea repede ideea de a-i schimba meniul.
In primele zile, rezista tentatiei de a-i da resturi de mancare din gospodarie sau mancarea cu care fusese obisnuita.

Nu uita ca si noi putem fi educati de pisici, asa cum le educam si noi pe ele. Daca cedezi repede, va fi foarte dificil pentru tine sa-i impui cu alta ocazie un alt regim alimentar.



Trecerea de la alimentele umede la cele uscate poate fi uneori foarte greu de suportat de catre pisica ta. Daca aceasta continua sa refuze crochetele, amesteca-le cu putina apa calduta. O alta metoda ar fi introducerea crochetelor pentru cateva minute in cuptorul cu microunde.

Daca amesteci mancarea uscata cu apa, trebuie sa te asiguri ca pisica o va manca in decurs de 20 de minute. Dupa acest interval de timp, alimentele se vor degrada si trebuie inlocuite.

Nu uita ca, alaturi de vasul cu mancare (in special cand ii oferi crochete), sa existe intotdeauna un castron cu apa curata si proaspata.



Pisica ta este scarandiva la mancare sau are intr-adevar o problema de sanatate ori de comportament? Trebuie sa iei in calcul mai multi factori inainte de a o cataloga ca fiind sclifosita.
Asa ca, nu-ti ramane decat sa o urmaresti in decurs de o zi pentru a vedea ce mananca.

Si nu uita, nu o mai rasfata, deoarece pisicile sunt precum copiii care mananca prea multe bomboane, vor face mofturi la mancare.



Hrana pisicii trebuie, in primul rand, sa-i satisfaca acesteia nevoile energetice si nutritionale. Totusi, unii proprietari de pisici cred ca acestea au nevoie de un regim alimentar variat. Nimic mai fals! Pisicile sunt animale carnivore, ale caror stramosi se hraneau doar cu carne. Este putin probabil ca pisica ta sa aleaga sa manance peste intr-o zi si pui in alta... Pisicile au tabieturile lor alimentare si trec greu de la o mancare la alta.

Daca se intampla ca pisica ta sa manance mai putin ca de obicei, nu trage concluzia ca este ceva de moment. Lipsa poftei de mancare poate fi cauzata de un factor de stres. Ai un animal nou in gospodarie? Un membru al familiei a plecat din casa? Te-ai mutat de curand? Doar atunci cand sursele stresului dispar, pisica ta va reveni la vechile ei obiceiuri alimentare.
Daca pare a fi fericita, vioaie, iar blana ii este sanatoasa si ochii ii sunt stralucitori, nu ai niciun motiv de ingrijorare.

Pisica este o fiinta inzestrata de la natura cu capacitatea de a sesiza toate schimbarile care se petrec in preajma ei. Este suficient sa ii schimbi castronul de mancare pentru ca tabieturile ei alimentare sa fie perturbate. Nu uita ca unele pisici sunt pretentioase chiar la materialul din care este facut vasul in care primesc hrana.

Orice tip de alimentatie alegi pentru pisica ta, trebuie sa te asiguri ca are apa proaspata si curata. Este recomandat ca aceasta sa fie plasata la trei, patru metri fata de locul unde este mancarea.

Modificarile alimentare ale pisicii tale se pot datora si unor probleme de sanatate. Asa ca mergi cu pisica la veterinar! Daca examenul medical nu releva nicio problema de sanatate, este posibil ca felina sa incerce sa te manipuleze.