Plante otrăvitoare pentru câini și pisici

Deși câinii și pisicile preferă în mod evident carnea, ambele animale de companile vor roade și chiar înghiți plante.

Avânt în vedere că există plante otrăvitoare pentru câini și pisici, pe care ar trebui să le evite proprietarii de animale de companie?

Ce plante otrăvitoare pentru câini și pisici ar trebui să scoți din locuință?


Stăpânii de pisici ar trebui să evite crinii adevărați, printre care se numără și varietățile asiatice, japoneze, crinul tigru și care pot provoca insuficiență renală la pisici. Doar câteva frunze sau petale ale acestei plante se pot dovedi a fi fatale.
Crinul de zi, care nu este un crin adevărat, poate fi, de asemenea, fatal pentru pisici, ducând la apariția insuficienței renale. Crinii pot cauza simptome, deși mult mai puțin severe, cum ar fi tulburările gastrointestinale, și la câini.

Alte plante pot afecta organele ambelor animale. De exemplu, planta de ricin poate provoca insuficiență renală atât la pisici, cât și la câini. Chiar și 30 de grame de semințe de ricin pot ucide un animal de companie.

Unele plante afectează ficatul.
Chiar și o singură sămânță a palmierului Sago conține suficientă toxină (cicasină) pentru a deteriora grav ficatul și, uneori, poate provoca moartea. Crocusul de toamnă (brândușa) conține colchicină, care dăunează ficatului și rinicilor și poate provoca insuficiență respiratorie în cazul pisicilor și câinilor.

Plantele care dăunează inimii reprezintă în mod clar o amenințare gravă pentru animalele de companie. Azaleele conțin grianotoxină, care poate induce coma la animale și are ca rezultat colapsul cardiovascular.
Leandrul poate încetini ritmul cardiac, dovedindu-se a fi o altă plantă letală pentru prietenii necuvântători.

Multe plante toxice irită tractul gastrointestinal. Planta Cyclamen poate cauza declanșarea vomei, care pune viața în pericol atât la câini, cât și la pisici. Rădăcinile acestei flori reprezintă cel mai mare pericol, deci ai grijă la câinii care sapă pământul în grădină. Crocusul de primăvară, planta Kalanchoe și bulbii de lalele și zambile pot provoca, de asemenea, probleme gastrointestinale mai puțin severe la ambele animale.

În cazul tuturor otrăvirilor, tratamentul imediat oferă cel mai bun prognostic, iar identificarea otravei este crucială.
Este recomandat să aduci o mostră a plantei și voma animalului, dacă este posibil, la cabinetul medicului veterinar, atunci când mergi cu animalul de companie.