Care este motivul pentru care torc pisicile?
În primul rând, nu fiecare tors indică plăcerea. Pisicile torc și când sunt nervoase sau simt durere, făcându-i pe unii specialiști să creadă că această vocalizare felină unică este, de fapt, o metodă de autovindecare.
O pisică domestică toarce la o frecvență între 25 și 150 de Hertzi, aceasta fiind și frecvența la care mușchii și oasele cresc și se repară cel mai bine. Se speculează, prin umare, că pisicile au apelat la tors ca la o tactică de supraviețuire naturală în timp, un mecanism biomecanic de vindecare ce asigură recuperări mai rapide.
Pisicile torc chiar și atunci când nu sunt rănite. Multe pisici domestice torc pentru a indica faptul că le este foame, de exemplu. Un studiu recent din Marea Britanie a arătat că unele pisici au dezvoltat un sunet special pentru a le cere proprietarilor de mâncare. Acest tors încorporează sunete cu frecvențe similare cu cele ale bebelușilor. Cu alte cuvinte, pisicile știu cum să abordeze psihicul proprietarilor pentru mai multă mâncare.
Iar torsul unei pisici, precum miorlăitul, este o formă de comunicare. O pisică își învață puii să toarcă de la câteva zile. Acest lucru îi ajută pe puii nou-născuți surzi și orbi să își găsească mai ușor mama.
Dar chiar și experții admit că, uneori, torsul este doar un tors. Kelly Morgan, medic veterinar la Universitatea din Illinois - Colegiul de Medicină Veterinară Urbana-Champaign, echivalează torsul cu zâmbetul oamenilor. Oamenii zâmbesc atunci când sunt nervoși, când vor ceva și când sunt fericiți. Poate că torsul este doar un gest calmant.
Posteaza comentariu