Opt argumente pentru... mai multe pisici

Hotararea de a mai adopta o pisica este adeseori un moment incitant, dar cu urmari neasteptate atunci cand ne grabim. Pisoii au nevoie de multa grija si atentie din partea...

Hotararea de a mai adopta o pisica este adeseori un moment incitant, dar cu urmari neasteptate atunci cand ne grabim. Pisoii au nevoie de multa grija si atentie din partea noastra. Pe de alta parte, este o placere sa-i vezi crescand, jucandu-se prin casa, stricand cate ceva.

Uneori este mai bine sa adopti doi pisoi, chiar daca in casa mai aveti o pisica. Pentru aceasta, exista mai multe motive, cele mai multe dintre ele fiind practice.

In primul rand, salvati doua vieti in loc de una. Daca este sezonul reproducerii, veti avea ocazia sa luati in casa mai multe pisici care, daca raman pe strada, pot avea conditii de viata nu foarte placute, mai ales in conditiile meteorologice de acum, cand inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente.



Daca infiati o singura pisica si o lasati singura in casa, aceasta se plictiseste si incepe sa faca tot felul de nazbatii.

Pe de alta parte, si doi pisoi pot strica ordinea obisnuita a casei, dar cel putin vor avea o evolutie echilibrata, nu se vor plictisi niciodata, mai ales daca sunt frati.



In ciuda aparentelor, pisica ce va tine companie de cativa ani va accepta mai usor doi sau mai multi pisoi decat unul. Daca este singur, un pisoi isi va cauta tot timpul un partener de joaca si isi va descarca energia abuzand de rabdarea pisicii "gazda". In timp, in locul unei relatii normale, cei doi vor ajunge sa se ocoleasca sau sa fie violenti unul cu celalalt. Mai sigur este sa adoptati doi sau mai multi pisoi care se vor juca impreuna si o vor lasa pe veterana familiei in pace.



Odraslele pisicilor invata prin puterea exemplului, copiind comportamentul celorlalti. Daca unul dintre pisoi va observa comportamentul adultului atunci cand foloseste litiera, si celalalt pui va face la fel.



Joaca pisicilor le ocupa acestora o buna parte din zi si este esentiala pentru dezvoltarea lor in conditii optime.
Din pacate, este greu pentru noi sa tinem pasul cu ele atunci cand se joaca. Exista o gramada de povesti amuzante care vorbesc despre pisoii care "scot sufletul din om" atunci cand se harjonesc.

Daca intr-o casa sunt doi sau mai multi pisoi, ei isi vor ocupa timpul, va vor lasa sa va vedeti de treburile zilnice si, din cand in cand, de reparatul prostioarelor pe care ei le fac prin camera...



Momentele cand in casa apare un alt pisoi sunt, de multe ori, critice. Veteranul casei este la inceput uimit de noul venit si uneori se retrage, evident nemultumit de aparitia intrusului. Vor fi usor de observat apoi prin casa tot felul de semne ale frustrarii pisicii "nedreptatite". Aduceti doua feline in casa in acelasi timp si ele nu se vor plictisi si nu vor deveni geloase.



Vreti sa le schimbati dieta si aveti difcultati? Doua pisici impart totul, chiar si hrana.

Daca, la inceput, un pisoi este mofturos, dominat de curiozitate va sfarsi prin a se apropia de bolul partenerului de joaca. Curiozitatea este unul dintre cele mai bune motivatii atunci cand vreti sa aflati de ce este in stare o pisica.

Puneti in bolul uneia dintre pisici mancarea cu care a fost obisnuita, iar in castronasul celeilalte un nou fel de mancare. Prima dintre ele va adulmeca la inceput si va sfarsi prin a manca din acelasi castronas cu vecina ei.



Joaca este obositoare; nu de putine ori pisoii se culca acolo unde ii prinde oboseala, fara sa-si mai caute patutul; atunci cel mai bun asternut devine partenerul de joaca. De obicei, ii vedem dormind unul peste altul, iar aceasta imagine este una dintre cele mai induiosatoare dintre cate exista.



Experienta arata ca doi pisoi care au crescut impreuna au sanse sa ajunga prieteni "pe viata".

Desi adeseori au uneori mici neintelegeri, cei doi (sau mai multi) se vor obisnui unul cu altul si vor putea fi vazuti adesea toaletandu-se reciproc, jucandu-se sau mancand impreuna.

Nu-i bruscati atunci cand fac nazbatii prin casa! Cu timpul, ei isi vor gasi un teritoriu al lor in casa si astfel veti putea convietui fara sa va deranjati reciproc. In plus, vor avea o dezvoltare armonioasa, fara dificultati comportamentale care, in timp, sa va puna pe ganduri.