Dintre toate animalele carnivore, felinele sunt cele mai mari consumatoare de carne. Asemenea felinelor mari, pisica nu se hraneste cu produse de origine vegetala, ci cu cele de origine animala. Datorita acestui fapt, anumite procese metabolice s-au intensificat ori s-au diminuat, astfel incat aceasta felina sa poata face fata unei diete bogate in proteine si grasimi, dar foarte sarace in carbohidrati.
Pisica, in comparatie cu alte mamifere, are nevoie de o hrana care sa contina mai multe proteine. Acest lucru se explica prin faptul ca anumite enzime din ficat care descompun proteinele sunt mereu functionale (in cazul altor animale, acest proces al enzimelor de descompunere nu are loc in mod continuu) si, astfel, pisica consuma energia din proteine pentru a determina enzimele sa functioneze.
In timp ce nevoile proteice ale unui caine adult scad la aproape o treime fata de nevoile proteice ale unui pui, un pisoi are nevoie de inca o data si jumatate din cantitatea de proteine necesara unei pisici adulte.
Spre deosebire de animalele omnivore, sistemul digestiv al celor carnivore este diferit, in sensul ca intestinul mic este relativ redus, iar stomacul nu este prea mare. Prin urmare, hrana carnivorelor trebuie sa fie concentrata si usor digerabila.
Pentru a fi sanatoasa, pisica are nevoie de anumiti nutrienti rezultati in urma proceselor metabolice ale altor animale, dar care nu se gasesc in produsele vegetale. In cazul cainilor, o serie de procese biochimice transforma nutrientii din produsele de origine vegetala si animala in substante de care organismul lor are nevoie - de exemplu, carotenul din fructe si legume este transformat in vitamina A.
Din pacate, acest lucru nu este valabil si la pisica, iar aceasta trebuie sa-si ia vitamina A existenta in surse de natura animala. Odata cu ingerarea carnii, pisica digera total sau partial produsele vegetale pe care prada sa le-a consumat. In acest fel, poate beneficia de nutrientii existenti in produsele de origine vegetala. Deci, se poate spune ca pisica este obligata a fi carnivora, deoarece, pentru a supravietui, are nevoie de carne.
Exista din ce in ce mai multi oameni care, fiind vegetarieni, doresc ca si pisicile lor sa adopte acelati regim alimentar. Altii, din considerente economice, isi hranesc pisicile mai mult cu produse vegetale. Insa, in ambele cazuri, acesti oameni ar trebui sa se gandeasca mai intai la sanatatea pisicii si la faptul ca aceasta este o felina, si nu un iepure.
Pisica se va simti si va arata bine doar cu o dieta bazata pe carne, aceasta asigurandu-i necesarul de proteine si substante nutritive. Din aceste motive, este indicat ca pisica sa fie hranita cu mancare special conceputa nevoilor ei, pentru a fi mereu sanatoasa si pentru a avea o dezvoltare fizica normala.