Te-ai decis sa ii iei micutului tau un hamster, dar nu stii prea multe despre acest animalut: cum sa il ingrijesti, ce sa ii dai de mancare, cat spatiu ii trebuie, cum sa te joci cu el, etc.
Este bine de stiut ca hamsterul este un companion ideal pentru copilul tau, daca doresti sa ocupe un spatiu, relativ, restrans, fara sa faca prea mult deranj.
Este de preferat sa achizitionezi un hamster de la un crescator autorizat, pentru ca starea de sanatate si temperamentul animalutului provenit de la acestia sunt mult mai bune; acest hamster este mai putin stresat decat cel care provine de la magazinele de animale.
In cazul in care te decizi sa cumperi un hamster dintr-un magazin de animale, fii atenta la modul in care arata si este scos din cusca.
Desi pare un mic lenes, hamsterul iti poate provoca insomnii, fiind foarte activ in timpul noptii si, ar fi de preferat, sa il iei din camera copilului, inca de la inceputul serii.
Pentru a lega o "prietenie" cu hamsterul, obisnuieste-l cu mangaierile tale, care trebuie sa fie foarte usoare si dese, pentru a nu se speria, iar mai apoi, sa te muste. Are niste dinti foarte ascutiti pentru un animalut atat de mic. Deci, mare grija!
Ca mai toate rozatoarele, ii place sa se joace, sa se catere si sa exploreze, asa ca, ar fi bine sa ii achizitionezi o cusca, in care ai improvizat cateva tuneluri, scari, labirinturi si chiar o rotita pe care sa faca "gimnastica". Pe podeaua custii ii poti pune rumegus fin, in care sa se poata ascunde. Nu uita sa ii schimbi acest rumegus macar o data pe saptamana.
Pe langa jucariile din cusca, sa nu uiti sa aiba, in permanenta, apa si hrana proaspete. Hamsterul are obiceiul de a-si face provizii de hrana prin rumegus sau prin cotloanele tunelurilor, chiar daca rezervele nu-i sunt de folos.
Cum il hranesti?
Ai mare grija la regimul alimentar pe care i-l administrezi pentru ca poate avea tendinta spre ingrasare. Invata-l cu portiile mici de fructe si legume proaspete (pe care le-ai dat prin razatoare sau le-ai taiat marunt) pentru ca sunt foarte sanatoase si pline de vitamine.
Dintre legumele pe care poti sa i le administrezi se numara si morcovul, dovlecelul, salata, broccoli, patrunjelul, fasolea pastai si porumbul. Prefera banane, mere, nuci si caise. Ii poti oferi si carne de pui sau de curcan, pe care ai fiert-o si ai maruntit-o. In meniul sau ii mai poti introduce si oua fierte, branza, paine uscata si orez fiert.
Evita sa ii dai citrice, cum sunt lamaile, bogate in vitamina C si alte legume cu arome puternice, precum usturoiul si ceapa, pentru ca nu sunt sanatoase pentru aparatul sau digestiv.
Nu face mofturi la mancare, de aceea poti sa ii oferi si mancare speciala pentru hamsteri, pe care o gasesti in petshop-uri, dar, este de preferat sa ii oferi un meniu variat.
Daca intr-un interval de 24 de ore nu a mancat toata cantitatea de fructe si legume, este bine sa arunci aceste resturi, pentru a elibera cusca de microbi; mancarea solida din petshop-uri poate fi lasata in boluri mai multe zile pentru ca nu se altereaza.
Sa nu uiti de apa! Pentru ca este un animal care se deshidrateaza rapid, trebuie sa aiba mereu apa proaspata in cusca. Vara este de preferat sa ii schimbi apa de doua ori pe zi. Este foarte bine daca i-ai instala un picurator, pe care sa il agati de un perete al custii, din care hamsterul sa poata bea apa oricand doreste.