Nimeni nu s-a nascut invatat... In relatia dintre noi si pisicile pe care le-am ales sa ne tina de urat in zilele mohorate sau in clipele de relaxare pot aparea la un moment dat diverse probleme "matematice", daca nu chiar "filozofice". Realizam atunci ca nu ne-am nascut atotstiutori si ca sunt multe lucruri de invatat despre animalul de langa noi.
Una dintre situatiile cand ramanem uitandu-ne... ca mata in calendar este atunci cand pisica sau recent achizitionatul pisoi refuza sa se foloseasca de litiera, alegand drept toaleta oricare alt loc de prin casa.
Din punctul nostru de vedere, aceasta este o problema majora de convietuire, este una dintre cele mai importante reguli pentru un trai decent si linistit. Din aceasta cauza, marea majoritate a pisicilor neasculatoare sunt expulzate din locuinta sau li se cauta la repezeala un alt domiciliu, asta in cazul in care nu li se face bagajelul si sunt trimise in lumea larga.
De cealalta parte a barierei se afla pisica, un animal care nu face altceva decat sa-si urmeze niste necesitati naturale, intr-un mediu ne-natural, si nu poate intelege de ce omul care o ingrijeste si se comporta atat de frumos cu ea devine atat de nervos uneori.
Trebuie sa fie destul de stresant sa te trezesti pedepsit pentru niste reguli pe care nu le poti intelege in ruptul capului, fara sa stii cand anume un comportament perfect normal poate atrage linguseli pline de dragoste sau o fugareala cu matura...
Inainte de a-ti trimite pisica la coltul de rusine, afla ca niciodata o pisica nu va evita folosirea litierei doar pentru ca asa ii place ei sau din dorinta de a se razbuna pe stapani. Vei gasi in continuare cele mai importante 10 cauze ale problemelor legate de folosirea deficitara a litierei.
1. Probleme medicale
Atunci cand observi ca pisica ta a inceput brusc sa evite folosirea litierei, e cazul sa iei in considerare o vizita la cabinetul veterinar. Pisicile care prezinta boli ale tractului urinar pot evita sa foloseasca litiera, deoarece asociaza durerea din timpul urinarii cu locul special amenajat in acest scop.
Mai mult chiar, urinarile dese duc in mod firesc la umezirea nisipului, producand pisicii o senzatie de disconfort. Tot in problemele de tip medical poate fi inclusa si varsta inaintata a pisicii.
Cu cat pisica e mai batrana, cu atat creste riscul aparitiei osteoartritei, durerile asociate impiedicand animalul sa ajunga la litiera in timp util.2. Locatia nepotrivita
Litiera trebuie amplasata intr-un loc unde sa-i fie la indemana pisicii, dar nu inghesuita intr-un colt greu accesibil sau asezata pe un coridor unde toata lumea sa se impiedice de ea. Si, mai ales, nu incerca sa implici pisica intr-un joc de-a v-ati ascunselea, verificandu-i capacitatea de orientare prin schimbarea locului litierei de nu stiu cate ori pe saptamana. Pana si noi uitam pe unde lasam anumite lucruri, daramite o pisica.
In al doilea rand, alege cu grija camera unde va fi amplasata litiera. Nu sunt indicate zonele unde exista electrocasnice care produc zgomote puternice, de genul masina de spalat sau boilerul pentru apa. Nici baia nu este cea mai fericita alegere, deoarece umiditatea din aer nu permite uscarea corespunzatoare a nisipului din litiera.
3. O litiera murdara
Sursa neintelegerilor dintre tine si pisica se poate afla chiar sub nasul vostru. Dupa cum probabil stiai deja, pisicile au simtul olfactiv de sute de ori mai bine dezvoltat decat al nostru si, cum litiera este un loc numai si numai al lor, ele sunt cele mai in masura sa hotarasca daca nisipul este sau nu curat.
Daca ar fi sa privim lucrurile strict din punctul lor de vedere, o litiera ar trebui curatata dupa fiecare folosire. Niciodata o pisica nu va merge cu placere de doua ori in acelasi loc. Ceea ce au ingropat trebuie sa dispara pentru totdeauna, pentru a le feri de eventualii pradatori.
Atunci cand litiera este plina, pisica va sapa pentru a gasi nisip curat, iar cand acesta nu este... cunoastem cu totii urmarile. Nimanui nu-i place mirosul de nisip murdar, nici macar pisicilor nu le place. Lor le convin doar mirosurile proprii sau, eventual, un miros neutru. Specialistii recomanda curatarea litierei cel putin o data pe zi si spun ca o litiera curata este aceea a carei prezenta nu o poti ghici in aerul din camera.
4. Nu tot ce-i nou e si bun
Dupa ce ai dat o raita pe la pet-shop, ai decis ca e timpul sa-i faci cadou pisicii tale un nou tip de litiera. Dar ei i-a cerut cineva parerea? Poate pentru tine nu e o mare tragedie schimbarea vechii litiere cu ultimul model aflat pe piata, dar s-ar putea sa fie pentru pisica ta...
Se stie ca pisicile nu sunt mari amatoare ale schimbarilor si este posibil ca pisica ta sa reactioneze in mod neplacut atunci cand ii schimbi modelul de litiera.
5. Dimensiunea nepotrivita a litierei
Atunci cand alegi un anumit tip de litiera, trebuie sa tii cont si de dimensiunile pisicii tale; un pui de pisica va avea nevoie de o litiera mai scunda si fara margini de protectie, astfel incat sa se poata catara in ea fara eforturi, pe cand litiera unei pisici adulte trebuie sa fie mai inalta si mai incapatoare.
Comentarii (1)
Pisicutele mele n-au auzit de fitele de litiera. Toate au facut la aceeasi litiera, n-am avut niciodata reclamatii. :)
Posteaza comentariu