Animalele de companie in varsta pot fi dresate!

Fie ca recent ai integrat in familia ta un animal de companie mai in varsta, fie ca ai renuntat sa corectezi in permanenta comportamentul necorespunzator sau proastele...

Fie ca recent ai integrat in familia ta un animal de companie mai in varsta, fie ca ai renuntat sa corectezi in permanenta comportamentul necorespunzator sau proastele obiceiuri ale catelului sau pisicii tale ajunse deja... la o varsta, nu este prea tarziu sa ii inveti bunele maniere!

De la distrugerea intregii locuinte pana la scormonitul in pamant si rosul obiectelor din casa, iti oferim sfaturi pentru dresajul indaratnicilor tai prieteni...

Consistenta si repetitia pozitiva reprezinta cheia dresajului unui animal de companie la orice varsta. In fapt, prietenii nostri necuvantatori "in etate" este posibil sa fie mai usor de dresat decat puii, deoarece isi pot concentra mai mult timp atentia pe un anumit lucru.

Cu un caine sau o felina "batrana" nici macar nu ar trebui sa iti faci probleme in ceea ce priveste bunele maniere la... toaleta. O data ajunsi la varste inaintate, prietenii nostri blanosi au tot mai putine urgente si stiu sa se controleze mai mult.

Atunci cand sta in casa, supravegheaza-ti cainele cu foarte multa atentie sau restrictioneaza-i accesul la o zona bine delimitata, apoi scoate-l afara, pentru nevoile fiziologice, in acelasi loc de fiecare data.

Incurajeaza-l insistent si lauda-l cat poti de mult dupa aceea.

Cu o pisica proaspat adoptata iti va fi si mai usor, mai ales daca vei folosi acelasi tip de nisip sau aceeasi metoda pe care le foloseau stapanii sai anteriori. In cazul in care ai "adunat" pisicuta de pe strada, obisnuieste-o cu locul "desemnat" pentru astfel de nevoi. Va intelege rapid care este zona in care ii este permis sa se "desfasoare"... Si, o data ce a prins "sistemul", in nici un caz nu incerca sa schimbi metoda! O vei bulversa inutil...

Dresajul cu mancare si incurajarea permanenta si pozitiva te vor ajuta sa il inveti pe cainele tau comenzi simple, de baza, cum ar fi "Sezi", "Stai" si "Vino". Stabileste din timp termenii folositi pentru astfel de comenzi si asigura-te ca toti ai casei utilizeaza aceiasi termeni, pentru ca animalul sa nu fie indus in eroare sau confuz in ceea ce priveste cerintele stapanilor.
Rosteste comanda dorita o data si apoi, daca nu te asculta, asaza-ti, la propriu, animalul de companie in pozitia in care vrei sa stea.

Jucariile nu sunt doar pentru catelusi si pisicute. Si patrupezii maturi au nevoie de jucarii care sa ii stimuleze, precum si de exercitii fizice care sa ii impiedice sa creeze alte probleme - cum ar fi sa sape gradina sau sa roada papucii, picioarele mesei sau ale scaunelor sau alte elemente de mobilier, din pura plictiseala...

Pisicile obisnuiesc adesea sa roada lucruri, dar, de regula, trec peste aceste faze. Consulta-te cu medicul veterinar in cazul in care pisica ta "batrana" tot are prostul obicei de a roade - este posibil sa fie necesar un tratament medicamentos in loc de lectii de dresaj.

Fii foarte atenta la actiunile animalului tau de companie, astfel incat sa nu ii lasi posibilitatea sa alunece pe panta unor comportamente "dubioase" si daunatoare...

De asemenea, lauda-l de fiecare data cand face ceea ce trebuie - laudele constante incurajeaza comportamentul pozitiv si ajuta la eliminarea celor mai multe probleme si atitudini comportamentale.

Cheia oricarui tip de dresaj este alcatuita dintr-o "trinitate" - consistenta, incurajarea pozitiva a comportamentului dorit si lipsa pedepselor. In nici un caz nu iti pedepsi fizic prietenii necuvantatori! In nici o situatie! Pedepsele fizice il pot determina pe cainele sau pisica ta sa muste de frica sau sa isi dezvolte alte atitudini agresive. In schimb, foloseste-te de lauda si de atentie drept rasplata pentru felul in care patrupezii tai manifesta comportamente pozitive si le ignora pe cele necorespunzatoare.

Daca "micutii" continua sa isi arate "coltii", in ciuda celor mai bune intentii si eforturi ale tale, discuta cu veterinarul, pentru rezolvarea problemei.
Doctorul va efectua un examen medical al animalelor, pentru a elimina orice fel de posibila problema medicala care poate fi cauza sau care poate contribui la manifestarea acestui tip de comportament.

De asemenea, iti va oferi sfaturi si resurse aditionale pentru a solutiona "dilema". In cazuri de forta majora, veterinarul te poate indruma spre un specialist in problemele comportamentale ale animalelor tale de companie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod