Cum pregatim cainele pentru expozitii?

De multe ori, am intalnit in expozitii oameni care ii invidiau pe cei care isi prezentau cainii impecabil atat din punct de vedere estetic, cat si al "dresajului de ring", oameni...

De multe ori, am intalnit in expozitii oameni care ii invidiau pe cei care isi prezentau cainii impecabil atat din punct de vedere estetic, cat si al "dresajului de ring", oameni care nu stiau cata munca sta in spatele acelei prezentari, munca depusa atat de om, cat si de caine.

Este adevarat ca oamenii care stau "pe margine" nu erau crescatori de referinta, ci doar simpli posesori de caini. Pentru acestia ne-am hotarat sa facem o scurta (dar, speram, edificatoare) prezentare despre ceea ce implica pregatirea unui caine pentru Show!

De la inceput, trebuie sa facem anumite diferentieri, in functie de rasa cainelui si de functionalitatea acesteia: din punct de vedere chinologic, cainii sunt impartiti in 10 grupe, dupa cum urmeaza:

a cainilor ciobanesti de turma si de cireada; cei mai cunoscuti reprezentanti ai acestei grupe sunt: Ciobanescul german, Ciobanestii Scotieni (Collie), Bobtail, Komodor, Malinois, Tervueren, Groenendael.



: cainii de tip Pinscher si Schnauzer; Molosoizi si caini ciobanesti de cireada elvetieni; cei mai cunoscuti membri ai acestei grupe sunt: Dobermannul, Pinscherul, Schnauzerul (urias, mijlociu, mic, cu varietatile negru, sare si piper, negru argintiu), Bulldogul englez, Rotweillerul, Dogul argentinian, Shar Peiul, Boxerul, Dogul German, Cane Corso, Terra Nova, Saint Bernardul, Ciobanescul Caucazian, Ciobanescul de Asia centrala.

: Terrierii; cele mai cunoscute rase sunt: Airedalle Terrierul, Fox Terrierul (cu par sarmos si cu par neted), Welsh Terrierul, Tchiorny Terrierul, Scottish Terrierul, West Highland White Terrierul, Bull Terrierul (normal si miniature), American Staffordshire Terrierul, Yorkshire Terrierul.

: Teckeli; talie normala (cu par lung, scurt sau sarmos), Teckel pitic (cu par scurt, lung sau sarmos).

: Cainii de tip spitz si de tip primitiv: Husky Siberian, Malamut de Alaska, Samoied, Spitz (cu varietati de talie si culoare), Chow-Chow, Akita Inu (japonez sau american), Basenji, Pharaon Hound.


: Copoii si cainii pentru urma de sange: Bloodhound, Beagle, Basset, Copoi Ardelenesc, rasele de tip griffon, basset si copoi originari din Italia, Franta, Elvetia, Iugoslavia etc.

a cainilor de aret: Bracul German (cu par scurt sau sarmos), Brac de Weimar, prepelicarii (frantuzesc, olandez etc.), Pointer, Setter (irlandez, englez, Setter Gordon).

: cainii de aport, de cautare si de apa: Labrador Retriever, Golden Retriever, English Cocker Spaniel, English Springer Spaniel, Cocker American, Rhodesian Ridgeback, Lagotto romanolo etc.

: cainii de companie: Bichon a Poil Frise, Bichon Havanaise, Bichon Bolognese, Bichon Maltese, Caniche urias (alb, maro, negru, gri, apricot), mediu si pitic (cu aceleasi varietati de culoare), Chinese Crested Dog (fara par), Shih Tzu, Lhasa Apso, Spaniel Tibetan, Terrier Tibetan, Chihuahua (cu par scurt sau lung), Dalmatian, Cavalier King Charles Spaniel, Pekingese, Bulldog Francez, Mops Pug Carlin.


: Ogarii: Ogar afgan, Ogar Rusesc (Barzoi), Ogar Persian (Saluki), Irish Wolfhound, Greyhound, Whippet, Azawack etc.

Aceasta "departajare" a fost facuta de Federatia Chinologica Internationala din dorinta de a se arbitra grupe de caini cu calitati si functionalitati asemanatoare, dar de talii, temperament si aspect foarte diferite.

Ar trebui sa mentionam in primul rand faptul ca un caine pe care dorim sa il prezentam in expozitii, indiferent ca se incadreaza in grupa cainilor de paza si aparare (grupele I si II), in grupa ogarilor sau a cainilor de companie, trebuie sa aiba un temperament echilibrat, sa nu fie agresiv cu oamenii sau cu animalele.

La cel mai mic semn de agresivitate cainele va fi exclus din competitie, ceea ce inseamna ca un caine care merge in expozitii trebuie foarte bine socializat si, daca este cazul, educat de un dresor care sa cunoasca foarte bine caracteristicile rasei respective, mai ales in cazul celor "predispuse" la agresivitate.



Inceputul socializarii unui pui se face alaturi de mama si de fratii sai, apoi, dupa ce cainele a fost vaccinat si poate fi scos din casa, trebuie sa intre in contact cu alti caini, de talii, sexe si temperamente diferite. Un caine nesocializat va deveni fricos, agresiv cu oamenii si cu animalele, iar in expozitii va fi speriat si nu va coopera cu stapanul.