Vrei un suflet necuvantator in casa, dar care sa nu faca galagie, sa nu lase par si sa nu se urce in pat? Un acvariu cu pesti este perfect pentru ceea ce iti doresti! Si, mai mult decat atat, locuinta ta va fi mai bogata si mai plina de viata prin coltul de natura vie creat de acvariu.
Dar, pentru a face aceasta investitie, este bine sa stii, inainte de toate, cam ce presupune si de ce anume ai nevoie pentru a le crea noilor tai prieteni un climat potrivit.
Pentru inceput, ai nevoie de un bazin, echipamente speciale, elemente de decor, plante si, dupa ce ai achizitionat toate aceste elemente, iti poti concentra atentia asupra alegerii pestilor si a hranei.
Este bine sa incepi cu un bazin de dimensiuni mici (aprozimativ 40-50 de litri), in care sa poti tine in jur de 10 pestisori.
Abia dupa cateva luni in care va fi nevoie sa improspatezi apa saptamanal, sa hranesti pestii zilnic si dupa ce te vei obisnui cu aceasta rutina, vei putea sa iti achizitionezi un acvariu mai mare, in cazul in care vei dori si va fi nevoie.
Bazinul il poti cumpara de la magazinele de specialitate, il poti asorta cu interiorul casei, in cazul in care are rame pe fiecare muchie, iar preturile variaza in functie de dimensiune si de firma.
Daca vei dori sa il schimbi mai tarziu, sa nu te ingrijoreze gandul ca vei ramane cu un bazin in plus. Acesta iti va fi foarte util in cazul in care se imbolnaveste vreun pestisor si va trebui separat de ceilalti sau in situatia in care va aparea o noua generatie.
Ai nevoie de un incalzitor cu termostat, pentru a le crea un climat potrivit si pentru a mentine o temperatura constanta a apei (aceasta variaza in functie de rasele de pesti), un filtru de aer pentru a filtra si oxigena apa, un neon pentru a asigura iluminatul si care, in acelasi timp, se va dovedi foarte util pentru cresterea plantelor.
De pe lista nu trebuie sa iti lipseasca un furtun subtire pentru golirea apei din acvariu, atunci cand o schimbi sau o improspatezi, si o galeata care iti va folosi pentru acelasi lucru.
Daca pentru acvariu utilizezi apa de la robinet, aceasta trebuie mai intai tinuta in vase separate doua-trei zile, pentru a se elimina clorul si alte substante daunatoare pestilor.
Pentru decor, opteaza pentru elemente naturale. Nu folosi pietrisul colorat, deoarece acesta poate dauna pestilor, din cauza substantelor din vopseaua cu care a fost tratat. In plus, reduce efectul de natura pe care acvariul il va da casei tale. Grosimea stratului de pietris trebuie sa aiba intre trei si cinci centimetri.
Alege pietre mai mari sau bucati din lemn special pentru acvariu si plante - pestii au nevoie de locuri in care sa se ascunda sau pe care sa le exploreze.
Plantele trebuie sa fie naturale, pentru a asigura oxigenarea. Alege plante dintre cele mai rezistente (Valisneria sau Bacopa) si incearca sa le asezi astfel incat sa maschezi filtrul de aer si termometrul.
Trebuie sa asezi plantele in functie de marimea lor. Astfel, plantele mari isi vor gasi loc in spate, plantele mici in fata, iar tu vei avea o priveliste foarte placuta, privindu-ti pestisorii inotand printre ele.
Aceasta este marea provocare: ce fel de pesti alegi? Orice specie ti-ai dori, trebuie s-o cunosti bine dinainte. Intereseaza-te ce temperatura le trebuie pestilor, cat de sensibili sunt sau ce hrana prefera.
Daca iti doresti specii diferite, atunci trebuie sa vezi daca acestea pot trai in conditii asemanatoare si daca se tolereaza reciproc. Vorbeste cu un specialist sau apeleaza la prieteni si cunoscuti care detin deja un acvariu.
Pestii pot fi cumparati de la magazinele specializate, iar preturile variaza. Ai grija, deoarece exista unii pesti care nu suporta singuratatea si atunci este nevoie sa cumperi mai multi din aceeasi specie. Important este sa nu suprapopulezi acvariul si sa nu faci asocieri nepotrivite.
Hrana trebuie sa fie cat mai variata si, daca este posibil, alterneaza hrana uscata cu cea vie (anumite larve sau insecte). Poti cumpara exact ceea ce iti trebuie si hrana de care pestisorii tai au nevoie de la un magazin specializat.
Spune-i vanzatorului ce rase ai in acvariul de acasa si cat de mari sunt pestii. Vei evita, in felul acesta, sa cumperi granule prea mari, pe care pestii nu le pot inghiti.
Este foarte important dozajul. Nu trebuie sa ii hranesti insuficient, dar nici in exces (ceea ce ramane in plus se va depune pe fundul bazinului, va murdari apa si vei fi nevoita s-o schimbi mai repede decat e nevoie).
Stai langa ei atunci cand mananca si vei vedea ce cantitate le este de ajuns. De regula, este bine sa ii hranesti de doua ori pe zi.
La doua sau trei saptamani, este indicat sa te ocupi de apa din acvariu: aceasta nu trebuie schimbata in intregime, o poti improspata golind aproximativ un sfert din cantitate (cu ajutorul furtunului si al galetii). Daca o schimbi in totalitate, vei altera climatul cu care pestii sunt obisnuiti.
Daca folosesti apa de la robinet si nu ai timp sa tii apa in alte vase timp de cateva zile, pentru eliminarea clorului, exista substante (se gasesc la magazinele specializate) care rezolva aceasta problema in timp scurt.