Coada se remarca atat prin varful ei indoit, ca un carlig de pescuit, cat si prin modul in care este purtata, indiferent de starea de spirit in care se afla animalul; urechile mari si erecte, precum si gatul lung si elegant sunt alte doua caracteristici ale unui pradator mic, puternic, abil, foarte bine adaptat supravietuirii in habitatul sau natural.
In conditiile ideale, Carolina dog trebuie sa lase impresia unui caine echilibrat si indesat; nu este nici o problema atunci cand coastele ies putin in evidenta, ca in cazul unui ogar de curse. Sunt penalizate exemplarele supraponderale. In expozitii, cainele va fi prezentat in starea sa naturala, fara urme ale toaletarii sau coafarii; mustatile nu trebuie taiate.
Temperament: timiditatea si natura suspicioasa sunt caracteristici ale rasei, dar nu este de dorit teama exagerata sau opunerea de rezistenta la examinarea de catre arbitru. Cainii de Carolina nu sunt prin natura lor foarte prietenosi si in largul lor cu strainii, asa ca un eventual contact fizic cu examinatorul nu trebuie neaparat sa fie acceptat cu indiferenta. Se penalizeaza agresivitatea exagerata.
Cap: craniu puternic si impunator; zona dintre urechi este aplatizata, cu fruntea usor rotunjita, acoperita cu o musculatura ampla; pielea de pe frunte prezinta cute clare; crestetul este evidentiat, completat de un stop usor, dar clar; botul este ascutit. Vazut de sus, capul trebuie sa aiba forma unui triunghi, ascutimea botului fiind accentuata si de musculatura puternic dezvoltata a maxilarelor.
Maxilarele sunt puternice, drepte si profunde; buzele sunt stranse; dentitia este bine dezvoltata, muscatura fiind la nivel sau in foarfece. Se penalizeaza prognatismul superior sau inferior. Nasul este de culoare neagra, cu nari largi; culoarea maronie, roz sau nuantele particolore ale pielii nasului trebuie apreciate ca fiind greseli minore.
Ochi: au forma migdalata, sunt pozitionati oblic si au culoare maro-inchis; marginile pleoapelor sunt negre; ofera o expresie de inteligenta si delicatete, dar totodata precautie.
Urechi: deosebite ca forma, expresive si abile in actiune; varfurile trebuie sa fie usor rotunjite, erecte in actiune; sunt asezate foarte sus pe crestetul capului, aplecate usor catre inainte; au o textura fina. Pozitia specifica a urechilor unui Carolina Dog este aceea ca una dintre ele sa fie tinuta dreapta si ferma, iar cealalta sa se roteasca atent pentru a prinde sunetele.
Amplasarea urechilor este mult mai importanta decat marimea lor, dar este esential ca ele sa fie aplecate catre inainte si asezate sus, pe crestetul capului. Forma ideala ar fi cea a unui triunghi echilateral, desi de multe ori baza urechii este mai mica decat laturile ascendente. Sunt tolerate si urechile semi-ciulite, dar vor fi penalizate in conformitate cu gradul de deviere de la forma perfect erecta.
Gat: foarte bine dezvoltat si puternic, bine prins intre umeri; bine acoperit cu muschi si gratios, dand animalului posibilitatea de a face miscari rapide si eficiente prin iarba inalta.
Membre anterioare: pieptul este mare, cu o cavitate toracica larga, ce poate atinge jaretul in cazul exemplarelor mature; membrele anterioare sunt drepte, cu osatura moderata si bine acoperite cu muschi; umeri alungiti; labe mici si compacte; degete bine arcuite, cu pernite tari si unghii puternice.
Corp: spate drept si puternic, usor ridicat deasupra crupei; cavitate toracica bine evidentiata.
Membre posterioare: puternice, bine acoperite cu muschi, cu o angulatie flexibila care sa permita animalului schimbari bruste ale directiei de mers; in trap sunt paralele.
Coada: ca si in cazul urechilor, si coada este o trasatura distinctiva a acestei rase; asezata ca o continuare a coloanei vertebrale, acoperita cu par des, mai ales pe partea inferioara. Parul de pe coada este intotdeauna mai deschis la culoare decat cel de pe restul corpului sau de pe partea exterioara a ei. In actiune, este tinuta in forma unui carlig de pescuit, formand un unghi de 45 de grade cu linia spatelui. In prezenta strainilor, poate fi ascunsa intre picioare. Se penalizeaza coada purtata ondulat peste spate.
Blana: este in concordanta cu schimbarea anotimpurilor, cea din timpul friguros fiind vizibil mai bogata decat cea de vara. Parul de pe cap, urechi si partea exterioara a membrelor este scurt si moale. Blana din spatele umerilor este deseori mai deschisa la culoare. Pielea este flexibila, dar nu lasata. Blana lunga si ondulata este considerata o abatere de la standard. Naparlirea excesiva nu va fi penalizata, doar daca are loc in perioade specifice ale anului.
Culoare: culoarea preferata este roscat-ghimbir, cu marcaje deschise in zona umerilor si a botului. Sunt acceptate si variatii de culoare de la galben-pai catre galben deschis, pal, dar niciodata alb in totalitate. Uneori, abdomenul, pieptul si gatul au culori mai deschise. Negrul-samur este acceptat doar de-a lungul spatelui si al cozii, uneori chiar si pe bot, in cazul exemplarelor tinere. Sunt acceptate si pete de culoare negru-maroniu.
Alura: miscarea trebuie sa fie usoara, libera, flexibila.
Greutate: 15-20 kg, femelele fiind mai mici decat masculii.
Inaltime: 45-50 de cm.
Posteaza comentariu