Unele persoane nu pot trai fara animale de companie. Sunt dragalase si sunt primele care ne intampina cand ajungem acasa. Cine are caine trebuie sa aiba in vedere si ingrijirea lui in sezonul rece. Toamna avem parte de noroi, frig si ploaie probleme resimtite nu numai de tine, dar si de animalul tau.
Cum reusim sa imbinam programul clasic al cainelui nostru cu vremea de afara? Cainii de apartament au nevoie de un program bine stabilit.
Ei trebuiesc scosi la plimbare zilnic pentru a-si face nevoile si pentru a face miscare. Atunci cand avem un caine de talie mica acesta va fi mai expus la ceea ce inseamna contactul cu pamantul-noroiul, gheata sau zapada. Daca ai un catel care are si blana mai lunga atunci este un pic mai dificil.
Pentru a nu fi nevoita sa iesi cu el afara imediat dupa ce i-ati facut baie, mergi mai intai cu el la plimbare si abia dupa spala-l.
Spalatul pe labute sau baia trebuiesc facute cu grija, niciodata nu il vei scoate afara imediat dupa ce ii faci baie. Dupa ce ii usuci blana aceasta trebuie bine periata pentru a distribui uniform grasimea de pe piele pe toata lungimea firului de par. In acest fel apa de ploaie sau zapada va fi impiedicata sa ajunga la piele.
Dupa ce ii faci baie este foarte important sa fie perfect uscat inainte de a iesi cu el afara. Altfel apa ramasa in blanita lui are toate sansele sa inghete. Acest lucru este valabil atat pentru cainii cu parul lung cat si pentru cei cu par scurt. Igiena cainilor presupune nu numai baia de rigoare, ci si periatul, tunsul si taiatul unghiilor.
In anotimpul rece periatul se va face zilnic, deoarece prietenul nostru se va "imbraca de iarna" adica va avea o blana mai deasa si mai stufoasa. Ai grija la surprizele din blana adica noduri de blana incalcita, fire de par moarte care nu au reusit sa cada sau, mai grav, diverse lovituri sau iritatii care sunt mult mai greu de observat.
Toate acestea constituie un motiv bun pentru a fi periat cat mai des. Daca observati umflaturi sau pete suspecte, mergeti cat mai curand cu el la un medic veterinar.
Pe vremea friguroasa nu este indicat sa iti tunzi catelul. Prietenul tau are nevoie sa fie protejat de blanita lui calduroasa. Unghiile cresc indiferent daca este vara sau iarna, mai mult decat atat vara ele se tocesc, deoarece plimbarile sunt mai lungi. Pentru a evita micile incidente pe care le poate provoca prietenul tau este indicat sa mergi la un cabinet specializat pentru a-i taia unghiile.
Nu mai sunt de mult un moft sau o fita.
Hainutele sunt pe dimensiuni in functie de talia catelului sau pot fi facute pe comanda. Atentie insa si la sistemul de inchidere, o haina cu fermoar nu este recomandata, pentru ca exista posibilitatea ca blana sa se prinda in fermoar. Sunt recomandate deci cele cu arici sau cu funda.
In ceea ce priveste marime trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte: intr-o haina prea mica cainele nu se poate misca lejer, in timp ce intr-o haina prea mare se va incurca.
In al doilea rand, exista posibilitatea ca blanita sa se incurce la cainii cu par lung, mai ales in hainele de bumbac, daca sunt purtate timp indelungat. Pentru protectia labutelor de sarea din zapada exista o solutie din ceara care se aplica pe labute pe care o poti achizitiona din farmaciile veterinare.