Angora Turceasca

Confuzia care se face adesea intre pisicile Angora si Persane dainuie de aproximativ doua secole si jumatate. In apropierea orasului Angora(Ankara de astazi) precum...
Confuzia care se face adesea intre pisicile Angora si Persane dainuie de aproximativ doua secole si jumatate. In apropierea orasului Angora (Ankara de astazi) precum si in provincia Chorazan din Persia si-au facut aparitia pentru prima data exemplarele feline cu blana lunga, botezate dupa numele capitalei.

Din anul 1930 numele capitalei a fost schimbat in Ankara, iar Persia, regiune situata la granita estica a Turciei, care facea parte integranta din teritoriul tarii, a fost denumita de catre locuitorii sai timp indelungat Iran.
Abia in anul 1935 aceasta regiune si-a dob>ndit independenta si a reusit sa obtina recunoasterea internationala cu privire la schimbarea denumirii tarii din Persia in Iran.

Acum 250 de ani nu existau prea mari deosebiri intre pisicile cu blana lunga din Angora si cele existente in Persia. Naturalistul francez Count de Buffon nota, pe la mijlocul anilor 1700, cateva observatii referitoare la pisicile Persane: "cu exceptia culorii... exista o perfecta asemanare cu pisicile din Angora".
Buffon relata, printre altele, ca pisicile Persane erau gri, in timp ce pisicile de Angora aveau blana de culoare neagra, alba, roscat inchis, crem sau gri cu pete.

In preajma anului 1870, in Anglia, odata cu inventarea show-urilor feline, pisicile cu blana lunga au inceput sa devina mai populare. Tot din aceasta perioada, cele doua rase - Persana si Angora - au evoluat independent, pisicile dobandind, cu timpul, caracteristici diferite. Insusiri cum ar fi masivitatea, robustetea si forta defineau Persanele, in timp ce pisicile Angora erau descrise ca fiind elegante, suple, delicate, gratioase si agile.


Istoric
Aspect general
Comportament
Sanatate si pret
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod