In ultima perioada, iubitorii de caini au inceput sa se orienteze si catre Agility, acest "joc" educativ si sportiv cu ajutorul caruia este facilitata buna integrare a cainilor in societate. Cu toate ca aceasta disciplina, sa-i spunem "canina", nu a fost prea mediatizata in Romania, de la o vreme incoace incepe sa se vorbeasca tot mai mult despre Agility.
Pentru necunoscatori, trebuie specificat faptul ca Agility este o ramura sportiva deschisa tuturor cainilor, elementul esential constand in a face posibila abordarea si invingerea obstacolelor, in vederea evaluarii inteligentei si agilitatii canine.
Cu ajutorul acestui sport, se obtine o buna socializare a cainelui, o armonie intre caine si conductor, aprofundandu-se comenzile dresajului de companie elementar.
In Agility nu exista conditii legate de rasa, de marimea cainelui sau de varsta si ocupatia stapanului. Orice caine care iubeste miscarea si isi iubeste stapanul, fie el Rottweiler, Ciobanesc german, Border Collie, Terrier sau chiar metis, poate practica Agility, conditia esentiala fiind buna colaborare intre el si stapan.
Acesta din urma trebuie sa fie un bun conductor, sa isi iubeasca patrupedul, sa aiba foarte multa rabdare cu el pana cand acesta va invata toate comenzile si obstacolele, si sa ii placa miscarea. Din acest sport vor avea de castigat ambele tabere (stapan si caine), in sensul ca stapanul va avea parte de miscare in aer liber, de relaxare, iar cainele va avea parte de joaca.
Acest sport poate fi practicat acum si la noi, el avand un numar tot mai mare de "adepti". Poate fi practicat pe orice teren sau chiar intr-un parc, fiind preferabil sa nu fie pe asfalt sau pe ciment, pentru a nu se rani cainele. Totusi trebuie sa se tina cont si de marimea terenului, care este de minimum 30 x 40 de metri.
Pe langa teren, sunt necesare diverse obstacole. Acestea sunt construite dupa un anumit standard si au o anumita dimensiune. Exista 11 tipuri de obstacole: bara (saritura in inaltime), viaduct sau perete, "A" (palisada), punte (barna), balansoar (leagan), cerc (inele), masa, slalom (jaloane), saritura in lungime, tunel flexibil, tunel fix (sac). Mai rar sunt folosite obstacolele cu apa si obstacolele cu gard viu.
Cat priveste cainii, acestia sunt impartiti pe trei marimi, in functie de care se va stabili inaltimea la care vor fi amplasate barele de la saritura in inaltime, inaltimea viaductului, deschiderea palisadei, amplasarea cercului, inaltimea mesei, distanta pentru saritura in lungime.
Principalele reguli din acest sport sunt: cainele va fi condus de catre stapan fara zgarda, fara lesa, fara a fi stimulat cu mancare sau cu jucaria preferata.
Cainele este condus doar din comanda verbala si vizuala, este interzisa atingerea cainelui sau a obstacolelor de catre conductor. In cadrul antrenamentelor, este permisa stimularea cu mancare sau jucarie. Nu este permisa lovirea cainelui sub nici un pretext!
Pregatirea terenului, aranjarea obstacolelor intr-o anumita ordine si la o anumita distanta unul de altul, precum si timpul de parcurgere a pistei, calculat in functie de lungimea terenului si de viteza cainelui, sunt la latitudinea arbitrului sau a instructorului.
Tot arbitrul/instructorul va decide ordinea de parcurgere a obstacolelor, in acest sens ele fiind numerotate - nu trebuie sa existe mai mult de 22 de obstacole.
Calificativele primite sunt excelent, foarte bun, bun, satisfacator, nesatisfacator. Ca la orice sport, exista si penalizari, mai ales pentru doborarea obstacolelor, depasirea timpului in care trebuie parcurs terenul si refuzul cainelui de a sari anumite obstacole.
Cainii trebuie sa participe la mai multe categorii de performanta:
a) Incepatori - caini care participa la primul concurs;
b) A1 - caini care au mai participat la concursuri;
c) A2 - caini care au parcurs cel putin de trei ori traseul A1 fara nici o greseala, la mai multe concursuri, cu trei arbitri diferiti;
d) A3 - caini care au parcurs cel putin de trei ori traseul A2 fara nici o greseala, la mai multe concursuri, cu trei arbitri diferiti.
In functie de categoria de performanta la care participa cainele, traseul va fi din ce in ce mai dificil, A3 fiind cel mai dificil de parcurs.
Generalitati: terenul necesar instalarii unui traseu de Agility trebuie sa fie de minimum 30 x 40 de metri; in cazul instalarii a doua trasee, este recomandata separarea lor cu bariere delimitatoare sau montarea lor la circa 10 m distanta unul fata de celalalt; traseul propriu-zis va avea o lungime de 100-200 m si, potrivit categoriei de probe, va cuprinde intre 10 si 20 de obstacole; obstacolele, duble sau triple (care sunt trecute printr-un singur salt) vor avea o largime totala de maximum 0.70 m.
Posteaza comentariu