Agility - sportul inimilor

Traiectoria unui traseu este lasata la deplina imaginatie a arbitrului, dar ea trebuie sa cuprinda cel putin 2 schimbari de directie; un traseu bine gandit permite cainelui miscarea cu usurinta si fara raniri; ca regula generala, este recomandata modificarea frecventa a traiectoriei si a pozitiei obstacolelor, in scopul evitarii oricarei mecanizari a cainelui.

Alegerea TPS (timp traseu standard): criteriul de baza pentru stabilirea TPS este viteza in metri/sec. aleasa pentru evolutia pe traseu; aceasta se va face in functie de nivelul probelor si de complexitatea traseului; viteza de lucru este intre 1,8 si 3,5 m/s.

TPS va fi obtinut impartind lungimea exacta a traseului la viteza de lucru (m/s) stabilita; exemplu: pentru un traseu de 150 m si o viteza stabilita de 2,5 m/s, TPS va fi de 150/2,5 (60 sec.).

Stabilirea TMP (timp maxim al traseului): ca regula generala, arbitrul va da TMP dublu TPS. Pentru un TPS de 60 de sec., TMP va fi de 120 de sec.
El nu va putea fi inferior ca 1,5 dat de TPS.

Desfasurarea concursului: conductorul se prezinta pe traseu inapoia liniei de start, el va pune cainele in pozitie oprita (sezi, culcat, pe loc), va detasa lesa, va lua zgarda, intrucat purtarea ei nu este permisa in concurs din motive de securitate; conductorul va putea lua pozitie in privinta cainelui sau pe traseu; el va da comanda de start a cainelui sau la ordinul arbitrului, care va declansa cronometrul dupa ce cainele trece linia de start.

Semnalele acustice si comenzile diverse sunt permise pe toate lungimea traseului; conductorul va veghea la urmarirea foarte constiincioasa a insusirii obstacolelor in ordinea lor numerica; la semnalul de start, conductorul va indruma cainele pentru trecerea obstacolelor in ordinea prevazuta, fara sa atinga niciodata nici cainele si nici obstacolole; conductorul nu poate trece peste obstacole.

Arbitrarea: toate arbitrajele sunt fara drept de apel; obiectivul traseului este de a determina cainele sa treaca ansamblul de obstacole in ordinea prescrisa, stabilita, fara a efectua greseli si in limita TPS; rapiditatea nu poate fi considerata un criteriu principal; traseul nu este o cursa de viteza, ci o cursa de indemanare.


In caz de egalitate, decizia se va da in favoarea conductorului care va avea cele mai putine greseli la obstacole; doar in caz de egalitate la obstacole, se va lua in calcul pentru clasament cel mai bun timp. Daca doi caini se afla la egalitate, simultan la penalizari pentru obstacole si la cronometru, arbitrul poate cere un traseu suplimentar pentru departajarea conductorilor.

Penalizari: vor fi aplicate doua tipuri de penalizari: pentru greseli de traseu si pentru depasirea TPS (1 p./secunda)

Greseli eliminatorii: incorectitudine fata de arbitru; brutalitate fata de caine; depasirea timpului TMP; la al treilea refuz asupra ansamblului de pe treseu; cainele nu trece obstacolele in ordinea stabilita, uita sa treaca un obstacol sau trece obstacolele in sens gresit; conductorul trece el insusi un obstacol; conductorul tine ceva in mana; conductorul repune cainele la Start dupa ce acesta a depasit linia de Start (fara semnalul arbitrului); cainele poarta zgarda; oprirea pe traseu a conductorului fara ordinul arbitrului; cainele neglijeaza/paraseste terenul sau nu mai este sub controlul conductorului sau.


Calificative: 0-5 p. (Excelent); 6-15 p. (Foarte bun); 16-25 p. (Bun); 25 p. (fara calificativ).

Clasamentul se va face calculand totalul penalizarilor (penalizari traseu plus penalizari timp); in caz de egalitate la penalizari totale, se va clasa primul cainele avand cele mai putine penalizari/traseu; in caz de egalitate, la penalizari se va lua in calcul timpul real.

Ultima competitie de Agility din 2005 sau, mai bine spus, primul Campionat de Agility din Romania, a avut loc pe data de 30 octombrie la Alba Iulia, unde au fost invitate sa se confrunte doua "scoli" de Agility. In urma intrecerii dintre echipa Vier Pfoten - Dogs for People, din Bucuresti, si Agility Sport Club Oradea, bucurestenii au iesit invingatori cu un total de puncte penalizate de 48, fata de cei de la Oradea care au avut 58.

Intr-un viitor cat mai apropiat, se spera la infiintarea unei echipe nationale de Agility, pentru ca Romania sa poata participa si la concursurile internationale cu aceasta.

Unul dintre invitatii speciali ai evenimentului de la Alba Iulia a fost Scantee Viorel (Asociatia Chinologica Sibiu) impreuna cu cainele Toto (un Irish Setter de 11 ani) si, chiar daca patrupedul a fost pentru prima oara pe o pista de Agility, s-a descurcat extrem de bine.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod