10 pasi ca sa iti mentii pisica in forma

Animalele salbatice mananca exact cat au nevoie. Nu pentru ca ar avea un simt al echitatii mai dezvoltat decat al celor domestice ci, pur si simplu, din cauza...

Animalele salbatice mananca exact cat au nevoie. Nu pentru ca ar avea un simt al echitatii mai dezvoltat decat al celor domestice ci, pur si simplu, din cauza ca, pentru a ajunge la momentul mesei, trebuie sa depuna efort. Asa se explica, simplist, faptul ca in salbaticie animalele sunt sanatoase si in forma. In plus, nevoile lor sunt adaptate tipului de mancare la care au acces, astfel incat aceasta le satisface perfect trebuintele nutritionale, daca mediul in care traiesc este unul 100% natural.

Animalele domestice, pe de alta parte, nu sunt nevoite sa "lupte" pentru a se hrani, nu trebuie sa vaneze si sa ucida alte animale ca sa ia cina, micul dejun sau pranzul. Iar hrana pe care o primesc poate fi nepotrivita nevoilor lor fizice. Si matele care au la dispozitie mancare din belsug, dar si cele carora le sunt servite resturi de la masa stapanilor au, in general, tendinta de ingrasare excesiva.

Una dintre explicatiile acestei stari de fapt este ca aceste feline mananca din... plictiseala. O alta, bineinteles, este aceea ca nu au parte de acele substante de care au nevoie pentru a fi sanatoase si in forma.

In plus, multe dintre pisicile neingrijite corespunzator ajung sa aiba un metabolism lenes.

Glanda lor tiroida si ficatul sunt, de asemenea, afectate de obiceiurile alimentare proaste si de lipsa miscarii, astfel incat organismele lor nu sunt in stare sa elimine suficient de repede toxinele sau lipidele in exces.

Iata cateva reguli simple, in urma aplicarii carora vei reusi sa mentii in forma felina ta de apartament si, daca e deja cam grasuta, sa o ajuti sa mai scape de cateva kilograme. Nu uita ca este absolut necesar ca, inainte de a impune un nou regim de viata animalului tau de companie, sa consulti un veterinar care-i cunoaste bine obiceiurile si starea de sanatate. Specialistul ar trebui, de asemenea, sa ajute la monitorizarea progreselor facute de pisicuta ta.

Joaca-te cu ea! Ajut-o sa scape de calorii, incurajand-o sa fie activa. Arunca-i jucarii pe care sa le prinda, foloseste unditele si baghetele jucarie, fa-o sa alerge, sa sara cat mai sus. Monteaza-i o jucarie - sisal ceva mai inalta sau cumpara-i un complex de mobilier special proiectat pentru joc.



Inlocuieste crochetele pe care i le dadeai drept multumire pentru ca a facut ceva bine cu o mangaiere. Cand cerseste "ceva bun", de fapt cere atentie! Tu ai invatat-o ca in astfel de circumstante primeste de mancare... Orice invat are si dezvat, asa ca mangai-o, periaza-i blanita sau "discuta" cu ea, in loc sa-i dai hrana, ca expresie a dragostei tale.

Nu ceda rugamintilor ei "fierbinti". Este foarte greu sa nu bagi in seama staruintele matei, ochii ei mari, capsorul lasat usor intr-o parte si mieunatul implorator. Aceasta mai ales daca ai invatat-o ca, in timpul mesei, primeste si ea hrana din farfuria ta... Tine insa minte care este scopul - pisica trebuie sa fie in forma, daca vrei sa fie sanatoasa. La inceput, o poti inchide temporar intr-o alta camera decat cea unde mananci, ca sa nu ti se inmoaie inima si sa-i dai totusi din pestele, puiul sau chifteaua pe care o ai in farfurie.

Nu exagera. Daca ai o mata grasa ori una mai in varsta, nu o forta din prima sa faca prea mult efort. Pune-te in locul ei! Daca ai avea prea multe kilograme si nu ai fi tocmai in forma, ai fi de acord ca la prima sesiune de antrenament sa faci 50 de flotari si sa alergi trei kilometri? Nu o extenua si nu o fugari pana cand ajunge sa respire greu.


Scoate-o la plimbare. O poti plimba folosind lesa, pe afara sau chiar prin casa. Destule pisici sunt dispuse sa isi urmeze stapanul in lesa, daca sunt pregatite corespunzator, inca de la varste fragede. In plus, daca o scoti pe afara, orizontul i se va largi si va avea ocazia sa cerceteze in voie.

Daca ai mai multe pisici, hraneste-le separat. Ideal ar fi ca fiecare sa manance in propria incapere, astfel incat sa nu se ajunga in situatia ca una dintre ele - cea mai puternica - sa se lacomeasca si sa bage boticul si in mancarea celorlalte. De asemenea, in acest fel vei sti cu siguranta si ca matele mai "slabe" au mancat cat trebuie.

Aport! Nu este caine, deci nu va aduce neaparat jucaria la tine, ca sa o mai arunci o data. Insa poti sa-i arunci crochetele, una cate una. In acest fel, te asiguri ca pisica are parte si de bunatati, si de un pic de exercitiu. Nu exagera insa.

Hraneste-o cu alimente de buna calitate, care au un continut echilibrat de proteine, grasimi, carbohidrati si fibre usor digerabile. Cere sfatul specialistilor, inainte de a decide care este hrana cea mai potrivita pentru minunea ta felina.
Tine minte ca, daca ii place, nu inseamna neaparat ca ii si face bine.

Hraneste-o mai des, in cantitati mici. Ca si in cazul oamenilor, este preferabil sa aiba parte de mai multe mese rezonabil portionate, decat de una sau doua foarte bogate. Asta o va ajuta, printre altele, sa arda calorii mai repede.

Cantareste-o, din cand in cand. Multe mate nu sunt dispuse sa astepte linistite pe cantar, cat timp le inregistreaza stapanul greutatea. Insa poti folosi un cantar pentru bebelusi. Sau o poti lua in brate si sa te urci cu ea pe cantar, urmand sa scazi din greutatea inregistrata pe a ta. Daca mata e la cura de slabire, e indicat sa faci asta, macar o data la doua saptamani.