Obiceiurile alimentare stranii ale cainelui tau...

Esti mandra stapana a unui catelus nebunatic, care iti aduce o sumedenie de bucurii si satisfactii. Intre voi s-a creat o legatura puternica, din care atat tu, cat...

Esti mandra stapana a unui catelus nebunatic, care iti aduce o sumedenie de bucurii si satisfactii. Intre voi s-a creat o legatura puternica, din care atat tu, cat si el, aveti de castigat si de invatat.

Unde mai pui ca miscarea zilnica pe care intretinerea unui caine o presupune va aduce reale beneficii si starii tale de sanatate - daca tot te plangi de un tonus scazut, incearca joggingul de dimineata, o data cu plimbarea cainelui.

In pofida tuturor lucrurilor pozitive de care poti avea parte avand in grija un catelus, exista si unele obiceiuri alimentare stranii si nesanatoase ale animalului tau de companie, pe care trebuie fie sa i le corectezi, fie sa le elimini din comportamentul sau.

Cainele mananca prea repede

Infulecarea hranei (uscata sau umeda) presupune un risc de sanatate major pentru prietenul tau necuvantator - in astfel de situatii, cainele se poate ineca si sufoca. Patrupedul poate fi impiedicat sau cel putin incetinit in graba sa de a inghiti mancarea aproape pe nemestecate daca ii imprastii hrana pe o suprafata plana, de pe care nu poate hapai dintr-o suflare toate bucatile de mancare.



Acest truc functioneaza foarte bine in special cu mancarea uscata, desi poate avea rezultate remarcabile si in ceea ce priveste mancarea umeda.

Incearca si unul dintre aceste ponturi:

Asaza o minge mare si grea chiar in mijlocul vasului sau de mancare, lucru care il va forta pe catel sa manance in jurul mingii. In mod implicit, cainele isi va domoli ritmul de... infulecare si va fi nevoit sa manance putin mai chibzuit.

Hraneste-l din palma, invatandu-l in acest fel sa primeasca hrana si sa o manance treptat, in portii mici, si sa nu se grabeasca la fiecare "pumn" de mancare. Arata-i ca, indiferent de cat de repede termina de lins hrana din palma ta, tot trebuie sa astepte pana cand ii vei da o noua portie. Incet-incet, va invata sa renunte la hapaiala cu care s-a obisnuit pana acum si va mesteca linistit hrana din mana ta sau din farfurie.

Catelul isi "muta" mancarea in diferite zone din casa

Locul in care isi "transporta" vasul cu mancare iti ofera si explicatia pentru acest obicei alimentar straniu.
Daca isi aduce mancarea in locul in care te afli tu - fie ca este vorba despre vasul cu mancare, fie de hrana pe care a apucat sa o ia in gura - inseamna ca pur si simplu isi doreste sa manance in compania ta.

De vreme ce hrana imprastiata prin toata casa inseamna eforturi suplimentare (sau constante) in ceea ce priveste curatenia apartamentului tau, cea mai buna solutie este sa cedezi in fata cainelui si sa te impaci cu gandul ca ii place sa manance cu tine si nu singur. Pentru a facilita acest lucru si pentru a te asigura ca nu va face mizerie peste tot, hraneste patrupedul in locul in care te afli, de regula, la ora mesei.

Prea multe gustari in timpul zilei...

Aceasta tinde sa devina o problema in special in situatia in care in locuinta exista mai multi caini sau in cazul in care animalul tau de companie amator de gustari mananca mult mai mult decat ar trebui. Unii catei pot fi hraniti fara probleme si fara sa sufere din cauza greutatii in plus, insa alte animale de companie nu sunt atat de norocoase.


Daca patrupedul tau face parte din categoria cainilor care nu stiu cand sa se opreasca din mancat (lucru care este valabil si la unii oameni, care ajung sa aiba probleme de sanatate din cauza kilogramelor in plus, acumulate din acelasi motiv...), este nevoie sa ii limitezi accesul la hrana.

Pune-i de mancare in vasul sau si, dupa 20 de minute sau chiar mai putin, ia-i hrana din fata. Daca nu a apucat sa manance foarte mult, incearca din nou sa il hranesti dupa cateva ore. Dupa ce ai apreciat ca a mancat suficient, ia-i vasul cu hrana din fata pentru tot restul zilei.

Animalul tau de companie refuza sa manance

Exista o zicala care spune: "Daca ii va fi foame, va manca."... Aceasta este valabila in majoritatea cazurilor de catei pretentiosi la mancare. Cu toate acestea, exista unele situatii in care incepi sa te intrebi daca prietenul tau necuvantator este cu adevarat mofturos sau, pur si simplu, are anumite probleme de sanatate...

Daca patrupedul tau inceteaza brusc sa manance, fara un motiv aparent (cum ar fi schimbarea hranei, un nou camin, se afla in perioada de imperechere etc.), du-l la un consult la medicul veterinar.

Poate fi un semn al unor probleme in ceea ce priveste starea sa de sanatate si este preferabil sa rezolvi aceste nelamuriri, pentru linistea ta sufleteasca si, mai ales, pentru a-i face lui viata mai usoara.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod