Relaxarea din weekend este adesea urmată de multe griji pentru gătitul din zilelele de lucru? Nu trebuie să te îngrijorezi că nu vei reuși să ai totul pregătit, mai ales dacă ai copii. Folosește câteva strategii de planificare ca să gătești pentru toată săptămâna fără să fie nevoie să intri direct în casă după ce ieși de la serviciu.
Pentru a evita pierderea timpului, dar și momentele de agitație, este bine să fii pregătită.Organizarea îți va permite să ai și momente de relaxare și nu vei privi gătitul ca pe o ocupație plictisitoare.
Iată cum trebuie să procedezi când vrei să gătești pentru toată săptămâna în timp record:
1. Alege rețetele
Este foarte important să îți stabilești un ritm în care variezi mesele și să îți alegi rețetele din timp. De exemplu, poți alege să ai pește la cină o zi, 2 zile preparate vegetariene și alte 2 friptură de vită.
Important este să te gândești înainte pentru a te asigura că ingredientele selectate sunt utile pentru tipul de cină pe care ți-l dorești. Fiecare masă trebuie să includă și legume, proteine și carbohidrați (mai ales pentru copii) așa că nu le pierde din vedere. Alege numai rețete simple, care nu necesită ore întregi petrecute în bucătărie, dar care știi că sunt pe placul familiei tale. Uneori este suficient pur și cimplu să tai felii un castravete sau să faci rapid o salată de roșii pentru a adăuga fibre și vitamine la cină.
2. Trimite planul săptămânal și partenerului tău
Odată ce ai ales cele 5 rețete pentru cină, trimite-i meniul pe email și partenerului tău. Dacă știți amândoi ce va conține cina din fiecare zi a săptămânii va fi mai ușor să te hotărăști ce să iei din frigider și, dacă ai uitat să adaugi un ingredient, îți vei da seama rapid.
3. Creează o listă de cumpărături
Din moment ce știi deja ce vrei să pregătești la cină în fiecare zi de lucru, trebuie să faci și o listă de cumpărături pentru ca rețetele tale să fie delicioase. Citește cu atenție ingredientele, notează cantitățile necesare, verifică ce ai deja în bucătărie și aruncă orice condiment expirat.
Trimite lista și partenerului tău, dar este mai bine să fie editabilă. În cazul în care ai trecut ceva cu vederea, va putea completa lista pentru ca fiecare cină să aibă un gust special.
4. Cumpără ingredientele
După ce ai făcut lista următorul pas este să mergi să cumperi tot ce ai nevoie. Deși pare mai comod evită să faci comandă online. În acest fel nu vei putea fi sigură că toate ingredientele sunt proaspete și aroma rețetelor ar putea avea de suferit. Cel mai bine este să mergi sâmbăta sau duminica la supermarket sau la piață, dacă preferi legumele și fructele de sezon, și să alegi exact ceea ce îți place. Potrivit specialiștilor o mare parte din stresul asociat cu gătitul este dat de descoperirea că ingredientele nu sunt deloc așa cum ți-ai dorit. Astfel vei evita momentele neplăcute și îți vei aminti că fiecare lucru pe care l-ai cumpărat a meritat.
5. Evită schimbările neașteptate
Să presupunem că te-ai dus la supermarket și vezi că au cotlete de porc la ofertă, dar planul tău pentru acea săptămână nu cuprinde așa ceva. Ar trebui să-l schimbi? În niciun caz.
Dacă observi o oferta specială și crezi că ți-ar fi utilă, cel mai bine ar fi să iei carnea și să o congelezi pentru a o include în planul de mese pentru săptămâna viitoare.
6. Pregătește unele lucruri din timp
De exemplu, poți așeza carnea de pui și legumele pe hârtie de copt, înfășurată în folie de aluminiu, pui totul la frigider, iar seara, când vii de la serviciu, pui cu totul la cuptor și economisești timp. De asemenea, poți selecta legumele pe care le vei folosi la salată sau poți pregăti mixul de condimente de care vei avea nevoie. Chiar și lucurile mărunte contează și este bine să găsești câte ceva deja făcut. Vei avea mai multă energie pentru a găti și vei ști că masa va fi gata mai repede.