Este distractiv să testezi alte rețete de fiecare dată când intri în bucătărie, astfel încât gătitul să devină o plăcere, iar meniul sănătos să nu fie limitat la aceleași alegeri care ajung să te plictisească după ceva timp. În aceeași măsură, trebuie să previi micile accidente în bucătărie. Nu contează dacă gătești de mulți ani. O mică neatenție te poate costa o tăietură. Dacă știi cum eviți să te rănești vei acționa mult mai rapid, iar gătitul nu va fi prilej de căutat pansamente sterile sau rivanol. În plus, odată ce te-ai rănit este posibil să nu te poți atinge de nimic câteva zile, așa că este mult mai bine să previi problemele.
Iată cum eviți să te rănești în bucătărie:
1. Atenție la deschizătorul de conserve
„Cele mai frecvente accidente în bucătărie sunt cauzate de tăieturile din timpul deschiderii conservelor”, explică dr. Sarah Brown, medic internist.
Concentrează-te exclusiv pe ceea ce faci. Evită să te uiți la televizor sau să discuți despre altceva cu prietenii sau partenerul. Riscul de accidente va fi mult mai mare. De asemenea, experții te sfătuiesc să nu încerci să desfaci o conservă cu ajutorul cuțitului. Dacă lama cuțitului alunecă va cauza o tăietură adâncă, așa că nu merită riscul.
2. Asigură-te că toate cuțitele sunt bine ascuțite
Credeai că numai cuțitele ascuțite sunt o problemă? Ei bine, nu. Tocmai vârfurile boante sau lamele care nu mai taie așa cum trebuie te pot accidenta. Experții îți recomandă să ascuți toate cuțitele cel puțin o dată pe an. De multe ori, lamele care nu taie prea bine îți dau un sentiment de siguranță și, când te aștepți mai puțin te poți tăia. Evită aceste situații prin folosirea unor cuțite bine ascuțite, care te ajută să reduci timpul petrecut pentru tăiere, feliere și porționare.
3. Poartă mănuși când folosești răzătoarea
Cu siguranță nu vrei să-ți razi și pielea atunci când ajungi la sfârșitul bucății de brânză sau când vrei să obții dovlecel fin pentru salată sau sos pentru paste. De aceea este recomandat să porți mănuși menajere din cauciuc.
Astfel te asiguri că nu razi mai mult decât vrei, iar unghiile și pielea ta nu vor avea de suferit. În majoritatea cazurilor răzătoarea este considerată inofensivă și tocmai de aceea produce mai multe accidente decât cuțitele. Nu ignora acest risc și ia măsuri pentru a evita rănirea.
4. Un prosop de bucătărie nu înlocuiește mănușile
Vrei să scoți o tavă din cuptor și prosopul de bucătărie este cel mai aproape? Chiar dacă îl împăturești prosopul nu va putea înlocui mănușile speciale și este posibil să te arzi. Riscul crește dacă prosopul este umed. În plus, dacă nu ai apucat tava bine și vrei să schimbi poziția, poți atinge din greșeală porțiuni fierbinți ale tavei riscând noi arsuri. Cel mai bine este să folosești doar mănușile de fiecare dată. Ai grijă să fie la îndemână pentru a evita tentația de a apela la prosoapele de bucătărie atunci când vrei să scoți prăjiturile sau friptura de la cuptor.
Fii atentă și la exteriorul aragazului. Uneori poate fi fierbinte, așa că este indicat să porți mănuși tot timpul. Pielea feței este și ea expusă când ești în apropierea cuptorului. Când deschizi ușa pentru a scoate tăvile sau când ridici capacul de la o oală în timp ce mâncarea fierbe, dă-te puțin înapoi pentru ca vaporii fierbinți să nu-ți irite pielea.
5. Curăță orice lichid vărsat
Riscul de alunecare este și el cauza accidentelor în bucătărie. Orice lichid ajuns pe jos, cum ar fi laptele, uleiul, sosul sau sucul de fructe te pot face să aluneci în timp ce amesteci ingredientele sau mergi să pui preparatele în frigider. Dacă s-a vărsat ceva curăță imediat podeaua pentru a preveni accidentele. Căzăturile pot cauza fracturi, vânătăi, luxații și multe alte probleme.
Evită momentele neplăcute și bucură-te de plăcerea de a găti pentru cei dragi în siguranță.
Posteaza comentariu