Structuri spectaculoase, aspecte spatiale

Orice locuinta atent conceputa presupune un concept de baza si o suma de reguli de "citire" a spatiului. Oricat de ciudat ar putea parea, spatiul nu constituie un...

Orice locuinta atent conceputa presupune un concept de baza si o suma de reguli de "citire" a spatiului. Oricat de ciudat ar putea parea, spatiul nu constituie un element amorf, care trebuie tratat ca atare.

Spatiul comunica si se comunica. Atunci cand este bine valorificat, poate uimi prin spectaculozitate.

O locuinta bine gandita, circumscrisa legilor mobile ale esteticului, nu poate decat sa impresioneze. Ne-a atras atentia o astfel de casa: ampla, interesanta si moderna. Construita pe o suprafata de aproape 400 mp, locuinta se constituie din demisol, parter si etaj mansardat.

Demisolul este destinat spatiilor domestice, aici gasindu-se: doua garaje dispuse de o parte si de alta a intrarii, o spalatorie-uscatorie, camera centralei termice.

Parterul cuprinde living, dinning, bucatarie, birou, terasa, sala de sport, pivnita si trei intrari secundare.

Intre parter si etaj se comunica printr-o scara interesant construita, care permite largirea spatiului, creand, de la baza, o perspectiva spectaculoasa.

Ideea de centru este redata printr-un element particular, si anume prin golul spatial creat intre parter si etaj.

Acest spatiu orienteaza si organizeaza coerenta celorlalte spatii, permitand jocul elementelor care par magnetizate; senzatia este semionirica, de plutire in jurul acestui ax gol, poate si pentru ca zugraveala alba amplifica senzatia de nonstabilitate.

Din intrarea principala se ajunge intr-un hol mic, iar de aici in spatiile de la parter. Livingul se remarca prin simplitate si eleganta, fiind lipsit de accesorii care sa oboseasca; decoratiunile se inscriu toate in aceeasi nota de cochetarie discreta.

Mobilierul mizeaza pe fermitatea lemnului masiv (masuta joasa), in nuante inchise, puternic contrastant cu rosul pur al fotoliilor din piele.

Mobilierul si covorul simplu, pe uni, de provenienta italiana, ca si gresia si faianta confera spatiului un aspect modern, accentuand ideea discursului arhitectural.

Modul de dispunere a mobilierului si decoratiunile respecta raporturile de interpretare a spatiului, asa cum au fost ele intelese de catre arhitect si beneficiari.

Stalpul alb, ce traseaza verticalitatea locuintei, este intersectia incaperilor care se gasesc la parter. Casa beneficiaza de o bogata luminozitate si de aceea petele de culoare, fie ele puternice (rosu, maro, negru) sau pastelate (bej, cafe-au-lait, galben-pai), capata o acuratete deosebita.

In living, pe colt, a fost amenajat un semineu simetric, din punctul de vedere al geometriilor, cu televizorul.

Cateva elemente de arta egipteana (papirusurile) personalizeaza spatiul.

Din ratiuni de ordonare spatiala, s-a ales amplasarea in living a unei lampi verticale, intr-o forma supla, ca un corespondent al stalpului central de sustinere.

Dinningul sta sub semnul maroului cald al lemnului, confortabil si elegant. Spatiul are ca nota distinctiva vitrina amplasata la jumatatea peretelui, care nu atinge podeaua. Plantele de apartament sunt elemente comune ale incaperii, dovada a ideii de deschidere si de comunicare cu exteriorul.

Pe acelasi perete cu vitrina se gaseste si una dintre cele trei intrari secundare. Astfel, lumina patrunde bogat, din toate colturile, in dinning si living, oferind spatiului un aspect placut, de luminozitate calda.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod