În ultimele două săptămâni, trei crime au făcut înconjurul ţării şi au şocat întreaga opinie publică. În primul rând vorbim despre crima de la Braşov. Pe 24 februarie aflam că o femeie de 27 de ani din Braşov, însărcinată, şi-a decapitat bebeluşul de 6 luni. Ea mai are încă 5 copii.
Viaţa unei fetiţe de 3 ani şi a unui băiat de 15 a fost oprită din voinţa tatălui lor de a se răzbuna pe fosta soţie şi pe amantă. Bărbatul de 48 de ani a ales să-şi pună capăt zilelor şi să-i ia cu el şi pe doi dintre cei trei copii ai săi, proveniţi din două relaţii diferite.
Ultima crimă, cea care a însângerat Capitala, s-a produs luni, într-un coafor din zona Perla, unde un bărbat a decis să-şi ucidă soţia care intentase divorţ. În plus, asasinul a luat şi viaţa casierei pe care, într-un fel sau altul, o considera vinovată de destrămarea căsniciei lui.
Iată, aşadar, că la început de primăvară şi în plină criză, câţiva nebuni şi-au pierdut controlul şi au ucis şi distrus câteva zeci de vieţi.
"Putem lega cele trei cazuri tragice de anotimpuri sau de criză, însă nu putem demonstra acest lucru. Fiecare din ele este un caz particular, apărut în contexte diferite şi care trebuie analizat diferit. În general, trecerile de la o etapă la alta cer un plus de energie din partea noastră ca individ, la fel cum perioadele stresante ne forţează să ne suprasolicitîm interior şi acest lucru devine problematic atunci când există vulnerabilităţi psihice, pentru că rezistenţa la stres scade semnificativ şi apare riscul manifestărilor patologice", ne-a declarat în exclusivitate psihoterapeutul Metarex, Lena Rusti.
"Copilul pe care l-am omorât era o creaţie a vrăjitoriei", declara mama-ucigaşă
La finalul lunii februarie, o femeie însărcinată din Braşov, de rit penticostal, şi-a ucis bebeluşul de 6 luni, decapitându-l cu un satâr. Cel care a descoperit crima a fost soţul femeii care a şi sunat la 112. Motivul invocat de tânăra mama a 6 copii este mai mult decât halucinant: "Auzeam pe hol ceva care mi-a amintit de Apocalipsă... De multă vreme am senzaţia că cineva vrea să-i facă rău soţului meu, iar acel copil pe care l-am omorât nu era de fapt un copil, ci era un fel de creaţie făcută din vrăji. Am comis această faptă la îndemnul lui Dumnezeu. Am fost arestată ca să fiu luată de lângă familia mea. Azi-noapte am auzit cum îl băteau pe soţul meu. Eu cer pedepsirea persoanelor din cauza cărora nu pot să dorm că mă violează", a spus femeia în faţa judecătorilor.
Gestul femeii de a-şi omorât bebeluşul în vârstă de şase luni, în condiţiile în care era însărcinată, iar acasă mai avea cinci copii poate marca debutul unei boli psihice grave sau agravarea uneia existente, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, profesor Florian Tudose, psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
"Cazul trebuie analizat din toate punctele de vedere. Trebuie analizat gradul de pregătire al femeii şi al soţului ei. Oricum, avem în faţă o persoană cu fragilitate psihologică şi biologică, dacă ea avea şase copii, era din nou însărcinată, iar diferenţa dintre ultimul născut şi noua sarcină era de doar câteva luni", a mai spus profesorul Florian Tudose.
El a susţinut că o altă analiză vizează posibila apartenenţă a femeii la un anume cult, care nu recunoaşte boala psihică şi din acest motiv nu poate fi tratată.
Potrivit lui Tudose, având în vedere că femeia are şase copii, fiind însărcinată cu al şaptelea, ar putea duce la posibilitatea ca femeia să fi făcut o depresie.
"Era oricum într-o perioadă fragilă. Poate avea deja o boală psihică şi atunci acest gest poate fi rezultatul unei crize provocate de boală. Cred că este debutul medico-legal al unei boli psihice. Trebuite însă ca anchetatorii să analizeze toate datele pe care le au privind comportamentul şi viaţa acestui cuplu", a mai spus profesorul Tudose.
Iubirea imposibilă care a distrus cel puţin 5 persoane
Este vorba, evident, despre crima oribilă care s-a petrecut zilele trecute la Cluj. Bărbatul de 48 de ani care a decis să-şi ia zilele şi să-şi ucidă doi dintre cei trei copii a pendulat mai mulţi ani între dragostea pentru două femei. Cu soţia avea 2 băieţi, iar cu iubita cu 18 ani mai tânără avea o fetiţă de 3 ani.
"Din câte ştiu eu, s-a îndrăgostit foarte tare de Klaudia care lucra ca dispecer la compania de taxi unde era şi el angajat. A fost dragoste la vârsta a doua. Ea era cu 18 ani mai mică, dar acest lucru nu i-a împiedicat să aibă o relaţie. Şi-a lăsat familia şi tot şi a început o altă viaţă alături de această femeie. A suferit mult, pentru că după o vreme a început să aibă remuşcări că şi-a lăsat familia şi pe copilul bolnav. De aceea a fost internat pentru depresie în urmă cu câţiva ani", a povestit, pentru EVZ un prieten al criminalului.
Distrus de despărţirea de aceasta din urmă, bărbatul a pus la cale maleficul plan, din pură răzbunare. Din păcate, el s-a răzbunat şi pe cei doi copii ai săi, apăruţi fără nicio vină în acest peisaj.
"Din ce afirmă familia lui Lăpuşte, interiorizarea sa şi depresia a început undeva în perioada sărbătorilor de iarnă, când a înţeles că nu mai poate avea o relaţie cu mama fetiţei. Şi atunci a apărut în mintea lui această idee: să îi facă să sufere şi pe cei din jurul lui", a declarat comisarul-şef Valentin Rusu, de la IPJ Cluj.
Cel care astăzi este creionat ca un monstru, era un tip depresiv, care nu s-a aflat la prima tentativă de sinucidere şi care, într-un gest nebunesc, şi-a luat cei doi copii, băiatul cu retard mental de 15 ani şi fetiţa de 3 ani, şi s-a aruncat cu ei în lacul Tarniţa, acolo unde au fost găsiţi după câteva zile de scafandrii coordonaţi de Dorel Onaca, venit special din Kuweit pentru a participa la această acţiune.
"În 12 zile a dormit 20 de minute!"
Aceasta este declaraţia pe care a făcut-o Eugenia Rădoi, apărătorul din oficiu al lui Gheorghe Vlădan, autorul masacrului care a avut loc luni seara, într-un coafor din zona Perla, Dorobanţi. Pe 5 martie, în jurul orei 17.30, disperat că fosta soţie, care intentase divorţ, avea o altă relaţie, Gheorghe Vlădan a intrat în coaforul unde lucra aceasta şi a început să tragă. Prima pe care a omorât-o a fost casiera, cea pe care individul o considera vinovată de destrămarea lui, aceasta fiind confidenta soţiei sale. Apoi, victimă i-a căzut soţia, care, din spusele apropiaţilor, trăia un adevărat coşmar alături de bărbat. "Florina (n.r. Vlădan) îi spunea Marianei (n.r. casiera) că este un obsedat sexual de care nu putea scăpa. O aştepta seara prin parcare. De câteva luni nu mai pleca singură acasă, o aştepta fie prietenul ei, fie vreo colegă. Venea aici şi-i dădea foc la haine, îi răsturna trusele şi striga că se dezbracă în salon”, a declarat soţul casierei moarte.
Acestea nu au fost însă singurele victime. Alte 6 persoane au fost rănite în masacru, însă starea lor este stabilă, deocamdată.
Primele cuvinte spuse în faţa procurorilor, chiar la locul tragediei, au fost: "Le-am împuşcat, apoi nu-mi mai amintesc ce am făcut!".
Abia când a ajuns la Parchetul General, poliţistul ucigaş a pus mâna pe un pix şi, până spre două dimineaţă, a umplut mai multe coli cu gandurile, frustările şi toate necazurile ce l-au transformat acum într-un personaj hulit de toată lumea.
Asemenea, celorlalte personaje despre care am vorbit şi mai sus, Gheorghe Vlădan era instabil psihic, fapt dovedit şi de internarea pe care a avut-o acum o lună şi despre care vorbeşte avocata lui. "A fost internat cu o depresie severă, din ianuarie până la jumătatea lui februarie, la Ana Aslan. A avut nişte probleme grave, în 12 zile nu a dormit decât 20 de minute. Ieri (luni, n.r.), în ziua atacului, îşi luase medicamentele prescrise, se afla încă sub tratament".
Iată cum, în doar câteva zile, România se află sub teroarea unor criminali care, fiecare dintr-un motiv personal, au decis să fie călăii celor pe care i-au iubit cel mai mult. "Aceste cazuri sunt un semnal de alarmă care poate fi ridicat la nivel social privind nivelul la care agresivitatea (îndreptată asupra propriei persoane sau a altora) devine iraţional o soluţie în mintea unor persoane disperate şi incapabile să construiască răspunsuri adecvate la problemele vieţii. Rămâne o întrebare deschisă dacă aceste evenimente sunt şi o consecinţă (dincolo de situaţiile stresante ale existenţei) a faptului că tot mai multe persoane manifestă lipsa acută a unui suport interior (mental, moral, afectiv, filosofic etc) care să le ajute să facă faţă unor situaţii neprevăzute şi semnificativ negative de viaţă", explică psihoterapeutul Lena Rusti.
Specialistul nu identifică, neapărat, o legătură între cele trei crime, însă atrage semnale de alarmă în legătură cu uşurinţa cu care un om poate să deschisă focul într-un loc public şi cât de periculos poate deveni acest eveniment, luat ca un posibil exemplu de alte persoane care trec prin situaţii asemănătoare. "Toate sunt manifestări patologice care implică multă suferinţă şi victime colaterale, însă pentru a spune mai mult este nevoie de o evaluare obiectivă a persoanelor şi contextului în care au avut loc întâmplările. Cel de-al treilea caz iese însă din şablon, fiind un eveniment nemaiîntâlnit la noi şi extrem de îngrijorător: o persoană care trage cu arma nediscriminat într-un loc public. Dacă nu facem nimic să stopăm cumva aceste evenimente, prezenţa lor poate fi încurajatoare şi model pentru alte persoane aflate în contexte similare cu trăiri similare".