Pledoarie pentru a apela la profesionisti

Modificarile constructive in locuintele de bloc, fie ele de o mai micasau mai mare amploare, au rolul de a spori gradul de confort si duc inevitabil la schimbarea imaginii standardizate.
Modificarile constructive in locuintele de bloc, fie ele de o mai mica sau mai mare amploare, au rolul de a spori gradul de confort si duc inevitabil la schimbarea imaginii standardizate.

De unde se incepe o reamenajare? Ce modificari ale spatiilor sunt benefice? Care sunt strategiile prin care cu un efort minim se obtin minuni? Iata cateva intrebari frecvent puse de cei ce doresc o transformare spectaculoasa a apartamentelor proprii. La aceste intrebari numai profesionistii au raspunsurile, iar materializarea lor o puteti vedea numar de numar in revista noastra.

Chiar daca o prima consultare cu un arhitect pare ceva banal, iar cei mai multi beneficiari o catalogheaza superficial drept "sugestie prieteneasca", ce nu merita a fi rasplatita financiar, lucrurile nu stau tocmai asa. Apartamentul pe care vi-l prezentam este unul reconfigurat conform ideilor arhitectei Maria Luiza Budescu, idei care au fost apreciate de proprietara si care au fost reusit puse in practica. O reamenajare ce a beneficiat de sugestii profesioniste, care au determinat o remodelare surprinzatoare a spatiilor.

Inainte de a apela la arhitect
Ce trebuie sa facem inainte de a apela la arhitect? Trebuie sa facem ceva? Raspunsul este categoric: da! Majoritatea blocurilor beneficiaza de compartimentari desuete, care nu mai fac fata asteptarilor noastre legate de confort si imagine.
De aceea, cand va hotarati sa achizitionati un apartament, asigurati-va ca structura blocului permite modificari constructive.

Este esential ca inca din faza de vizionare sa stiti ce transformari v-ati dori, respectiv sa va identificati stilul de viata. Daca aveti multi prieteni veti avea nevoie de un spatiu mai generos in zona de zi, eventual cu bucatarie deschisa. Daca aveti copii sau rude care vin des in vizita aveti grija ca apartamentul sa beneficieze de doua bai, mai multe dormitoare sau sa ofere posibilitatea reconfigurarii acestora.

Dupa cumpararea apartamentului este ideal sa apelati la un arhitect. si aceasta pentru ca un arhitect stie cum sa organizeze o locuinta, reportandu-se la stilul dumneavoastra de viata. Din pacate inca foarte multi proprietari incearca "sa traga de limba" arhitectii de la prima intrevedere, argumentand ca nu au nevoie decat de cateva sugestii. Atentie! Orice idee, orice sugestie venita din partea unui arhitect sau designer are la baza o experienta, o specializare profesionala si trebuie tratata ca serviciu renumerabil. Cel mai recomandabil este sa incheiati un contract, dupa ce ati studiat activitatea sau maniera de lucru a biroului la care ati apelat, respectiv lucrarile deja efectuate si care de regula sunt arhivate in albume foto sau pe computer.

De ce aceasta pledoarie pentru activitatea arhitectilor? Pentru ca, asa cum se vede in imaginile de fata, micile "sugestii" au determinat transformarea radicala a unui apartament de bloc initial inghesuit, prost compartimentat si insuficient iluminat natural.
Este important sa se inteleaga de catre cei ce doresc sa demareze reamenajarea locuintei lor ca aparentele idei "simple" si "nesemnificative" ale profesionistilor dau rezultate spectaculoase.

Mici trucuri arhitecturale soldate cu efecte deosebite
Vom incerca sa descriem prin cuvinte, in lipsa unor imagini initiale ale locuintei, transformarile produse aici. inainte de reamenajare, in locul bucatariei deschise cu salonul existau evident compartimentari. Astfel, la intrarea in locuinta exista un hol de unde se facea accesul catre patru functiuni (de la stanga la dreapta in raport cu intrarea principala): grup sanitar, bucatarie, dormitor, camera de zi prin care se traversa catre dormitor si baie. Deci, numai din holul de la intrare se deschideau patru usi, iar zidurile de compartimentare micsorau foarte mult incaperile.

Arhitecta Maria Luiza Budescu a prevazut desfiintarea holului si a zidurilor de delimitare si crearea unei zone de zi ample, excelent iluminate natural. Grupul sanitar a fost reconfigurat cu pereti din gips-carton si usa de acces repozitionata. Modificarea a vizat eficientizarea zonei din vecinatatea WC-ului de serviciu prin amplasarea masinii de spalat si a unui dulap suspendat.

Bucataria comunica deschis cu salonul conceput ca zona de conversatie. Amplasarea locului de luat masa intre bucatarie si salon este o solutie excelenta pentru ca atinge doua tinte, respectiv se constituie ca zona de delimitare si totodata reuneste rolul a doua functiuni: sufragerie si loc complementar bucatariei - ca loc de luat masa.


Pentru a estompa masivitatea grinzii din zona ferestrei salonului si pentru a integra armonios in ansamblu golul dintre bucatarie si living, arhitecta a conceput o scafa realizata din gips-carton, care inglobeaza, pe langa neoane, spoturi. Forma unduita a scafei vine sa accentueze nota feminina a amenajarii, avand in vedere ca beneficiarul este o doamna.

In dormitor a fost creat un ansamblu decorativ care incadreaza patul si marcheaza totodata locul acestuia. Discreta, feminina, arcadei de aici ii este accentuata amplasarea simetrica pe planul peretelui de cele doua nise iluminate cu spoturi. Pe langa functia decorativa, aceste nise pot functiona pe timpul serii ca surse independente de lumina, ce confera intimitate dormitorului.

Pozitionarea mobilierului si alegerea finisajelor

Pe langa trucurile arhitecturale materializate aici, Maria Luiza Budescu a prevazut amplasarea mobilierului si designul acestuia. O pozitionare corecta a pieselor confera libertate de miscare, o optimizare a activitatilor curente in locuinta si integrarea cromatica si stilistica, mai ales in zona de zi unde functiunile sunt vizibile in acelasi spatiu.

Raportat la stilul de viata al proprietarei, care este adepta curateniei perfecte si in general a unei imagini impecabile, s-a optat pentru o pardoseala rece, respectiv placi de gresie deschise la culoare.
Pentru a da senzatia de spatiu generos, placile se regasesc in toata zona de zi, iar rosturile sunt finisate cu chit de nuanta deschisa.

Peretii beneficiaza de o zugraveala cu vopsea sintetica in nuante foarte deschise de crem alternate cu alb-imaculat in zona de zi, si alb cu tente de albastru in dormitor.

Asadar micile transformari constructive, finisajele impecabile, pozitionarea mobilierului si armonizarea cromatica s-au dovedit aici repere esentiale in obtinerea unui interior rafinat, modern, functional. Sugestiile profesioniste isi dovedesc intotdeauna prestanta in materie de amenajari pentru ca ele duc la calitatea actului locuirii tradus prin confort practic si estetic, care trebuie vazut ca o investitie durabila, pe termen lung.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod