O vila inspirata din nelinistea marii

Buna intelegere si colaborare intre arhitect si beneficiar suntesentiale pentru un proiect reusit. Relatia dintre cei doi trebuiesa fie atat de apropiata incat...

Buna intelegere si colaborare intre arhitect si beneficiar sunt esentiale pentru un proiect reusit. Relatia dintre cei doi trebuie sa fie atat de apropiata incat arhitectul sa vina in intampinarea dorintelor proprietarului si sa-i propuna ceva pe gustul lui. In acest caz proiectantul a inteles ca exista o relatie speciala intre beneficiar si mare si a dorit sa transpuna in arhitectura casei aceasta apropiere de apa.

Faptul nu mira pe nimeni daca luam in considerare ca locuinta este situata in orasul Constanta, foarte aproape de malul marii.

Adaugarea de noi volume dupa finalizarea constructiei
Pentru a intelege mai bine atat arhitectura exterioara, cat si cea interioara, trebuie mentionat faptul ca vila a fost finalizata in 1998, moment la care existau calcane atat in stanga (vest), cat si in dreapta (est). Ulterior, beneficiarii au reusit sa achizitioneze si proprietatea dinspre latura estica si au inceput sa extinda constructia. Toate volumele care se observa in partea dreapta (scara circulara exterioara si terasele cu pilonii de sustinere) au fost alipite ulterior constructiei.

De asemenea, largirea proprietatii a permis amenajarea gradinii cu diverse soiuri de arbusti, cu poteci pietruite si chiar cu un pavilion unde membrii familiei se pot bucura intr-un cadru intim de soare, vegetatie si aer curat.

Imobilul se desfasoara pe patru niveluri (subsol, parter, etaj si mansarda) si este compus dintr-un apartament.

Accesele in casa si garaj sunt prevazute pe latura sudica, inspre strada. Oprindu-ne acum asupra structurii de rezistenta, trebuie precizat ca aceasta este din beton armat, cu inchidere de zidarie de B.C.A. de 35 cm grosime si compartimentari interioare din B.C.A. de 10 si 20 cm grosime. Subsolul are elevatii din beton armat, iar fundatiile sunt continue, din beton armat. Acoperirea se face cu sarpanta de lemn, asezata pe centuri si grinzi de beton armat.

Volumele oarecum nelinistite ale vilei se explica prin conceptul care a stat la baza proiectului, adica o linie arhitecturala care sa aminteasca de valurile inspumate ale marii. in acest sens au rezultat forme fluide, relansate, cu multe linii curbe si scari in spirala, ce sugereaza unduirile apei si respectiv forma unei scoici.

Nelinistea marii regasita la amenajarea interiorului
Din punct de vedre functional, impartirea spatiilor s-a facut in felul urmator: la subsol se afla un garaj decomandat pentru doua masini, o sala de sport, pivnita, o camera de depozitare si un spatiu de 25 mp pentru filtrele piscinei, intrucat apa este reciclabila. La parter se desfasoara livingul, bucataria, diningul, doua bai, terasa acoperita ce se continua spre gradina, sauna, piscina si holul de acces in aceste spatii, vizibil intr-una din imaginile realizate in interior.

Din acest hol de aproximativ 17 mp se ajunge la nivelurile superioare prin intermediul unei scari in forma de spirala, ce se rasuceste in jurul unui stalp. De fapt, accentul dominant al scarii cade pe stalpul central. Caramizile de sticla cu tenta rosiatica, folosite la finisarea casei scarii, filtreaza razele scoarelui, imprastiind o lumina purpurie. Nelinistea marii o regasim si la amenajarea holului de acces, adica in scara rotunda ce aminteste de cochilia unui melc si in covorul, de asemenea, rotund cu un model ce prefigureaza vartejurile marii.

Mobilierul holului de intrare se limiteaza la o canapea din piele de culoare albastra si un cuier cu usi glisante din oglinda. Pentru finisarea peretilor s-a folosit vopsea lavabila de culoare alba, iar pentru pardoseala gresie ceramica portelanata intr-o nuanta de bej. Spatiul de la etaj a fost rezervat zonei de noapte. Aici se afla dormitorul matrimonial cu sala de baie aferenta, inca doua dormitoare, o camera de oaspeti, doua bai si un birou de lucru.

Tot la etaj, deasupra piscinei, se afla o gradina suspendata cu acces din exteriorul casei. Biroul de lucru, pozitionat chiar langa scara, are unul din pereti pe rotund, rezultat in urma proiectarii casei scarilor ca un cilindru cu un ax in centru, in jurul caruia se rasucesc scarile.

Pentru a mari gradul de spectaculozitate a peretelui rotund, confectionat din caramida si beton, arhitectul a proiectat polite din aceleasi materiale, oferind imaginea unei biblioteci.

in partea dreapta cochilia scarilor este prevazuta cu o portiune din caramizi de sticla de culoare albastra, aceasta pentru a scalda treptele cu lumina naturala, dar si pentru efectul estetic obtinut in birou alaturi de politele curbe.

Mansarda, cu panta mica, poate fi considerata nivelul copiilor, pentru ca ei beneficiaza aici de un hol mare de primire, cu biblioteca si fotolii, de asemenea, doua camere simetrice pentru copii cu loc de studiu si loc de dormit la supanta, iar, pe langa acestea, mai sunt doua dormitoare cu baie comuna si o spalatorie. Pentru a sublinia faptul ca este vorba de camerele copiilor, arhitectul a venit cu ideea (foarte indragita de cei mici) de a separa locul de studiu de cel de dormit printr-o scara circulara cu trepte din lemn.

Astfel, patul si sala de baie se afla la supanta. inaltimea camerei este de 2,40 m, iar in spatiul unde este supanta mai sunt inca 3 m. Camerele celor mici sunt amenajate identic, in culori pastelate (roz, portocaliu), cu covoare viu colorate cu forme geometrice.

Revenind acum la partea de finisaje exterioare, trebuie precizat ca fatadele dispun de tencuiala driscuita cu praf de piatra si ciment alb.

S-a ales o asemenea culoare tocmai pentru a mai diminua din agresivitatea volumelor, iar placajele de piatra de Sitorman urmaresc acelasi scop. Pentru invelitoare s-a folosit tigla presata.
Pentru ca nelinistea marii, atat de indragita de beneficiar, si-a pus amprenta asupra arhitecturii exterioare, aceasta vila nu s-ar putea incadra in nici un alt loc departe de tarmul marii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod