Iti sunt cunoscute, probabil, in serialele difuzate sambata dupa-amiaza,secventele deja sablon in care o familie alearga cu testamentul dejaintocmit dupa ruda instarita si in varsta. Asa cum vei vedea, proceduraprivind intocmirea acestui act nu este chiar atat de simpla.
Sa aratam mai intai ca mostenirea poate fi legala sautestamentara. Mostenirea este legala in cazul in care transmitereapatrimoniului succesoral are loc in temeiul legii - catre persoanele, inordinea si cotele determinate de lege. Ea intervine in cazul si in masurain care defunctul nu a dispus prin testament de patrimoniul sau pentrucaz de moarte sau, desi a avut o manifestare de vointa in acest sens, eanu poate produce efecte, total sau partial.
Cele doua tipuri de mostenire nu se exclud reciproc,ci pot coexista. Astfel, testatorul poate institui unul sau mai multelegate care sa nu epuizeze masa succesorala, astfel incat la impartireabunurilor succesorale vor veni, alaturi de mostenitorii testamentari, sicei legali. In cazul in care nu exista mostenitori din nici o categoriesau existand, acestia au renuntat, mostenirea devine vacanta si va fi"culeasa" de stat.
In codul civil se arata ca mostenirea se deschide prin moarte, ceea ceinseamna ca data deschiderii mostenirii coincide cu moartea celui carelasa mostenirea.
Foarte important este si locul deschiderii mostenirii, care este dat deultimul domiciliu al defunctului. Aceasta deoarece in materia proceduriisuccesorale notariale competenta revine notarului public din biroulnotarial situat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in caredefunctul si-a avut ultimul domiciliu. In cazul in care persoana decedatanu a avut domiciliul in tara, locul deschiderii mostenirii este loculdin tara unde se afla bunurile cele mai importante ca valoare.
Sa analizam care sunt conditiile generale pentru ca o persoana sa aibadreptul la o mostenire. Mai intai ea trebuie sa existe la momentuldeschiderii succesiunii. Aici se includ si persoanele concepute darnenascute la data deschiderii succesiunii. Este suficient ca un copil sase nasca viu, nu neaparat si viabil pentru a avea capacitate succesorala,fapt ce poate fi dovedit cu orice mijloc de proba. In al doilea rand,pentru ca o persoana sa culeaga o mostenire trebuie sa aiba vocatiesuccesorala si sa nu fie inlaturata de la mostenire de un alt succesibil,avand rang preferabil sau instituit printr-un legat.