Reguli generale ale celor doua tipuri de mosteniri

Mostenirea legala intervine in cazul in care defunctul nu a lasat testament. Persoanele cu vocatie succesorala vor fi cele care au o legatura de rudenie cu defunctul....
Mostenirea legala intervine in cazul in care defunctul nu a lasat testament. Persoanele cu vocatie succesorala vor fi cele care au o legatura de rudenie cu defunctul (inclusiv izvorata din adoptie) si sotul supravietuitor. Pentru ca o astfel de persoana sa poata veni la mostenire in temeiul legii, mai trebuie sa indeplineasca si o conditie negativa si anume, aceea de a nu fi nedemna. Codul civil reglementeaza trei cazuri de nedemnitate: atentatul la viata celui care lasa mostenirea (ceea ce presupune savarsirea unei infractiuni cu intentie), acuzatia capitala calomnioasa (prevedere inaplicabila astazi prin abolirea pedepsei cu moartea) si nedenuntarea omorului (nu si a ucigasului) celui care lasa mostenirea, catre organele competente.
Nedemnitatea are ca efect desfiintarea retroactiva a titlului de mostenitor din momentul deschiderii succesiunii, indiferent de momentul faptei care atrage nedemnitatea.

Odata deschisa succesiunea, devolutiunea legala a mostenirii se va face cu respectarea a trei principii: rudele sunt chemate la mostenire in ordinea claselor de mostenitori legali, in functie de proximitatea gradului de rudenie si, in al treilea rand, intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad, mostenirea se imparte in mod egal.
Pentru inlaturarea unor inechitati ce ar putea proveni din faptul ca anumiti succesori de grad mai indepartat pot fi indepartati de la mostenire de catre altii de grad de rudenie mai apropiat cu defunctul, legea a reglementat institutia reprezentarii. Aceasta se aplica numai in privinta descendentilor copiilor defunctului si in privinta descendentilor din frati si surori. De exemplu, daca defunctul avea doi copii, dintre care unul a predecedat lasand un copil, aplicand principiile mai sus expuse mostenirea ar urma sa fie culeasa numai de copilul in viata al defunctului, fiind de grad de rudenie mai apropiat fata de defunct (fiu fata de nepot de fiu).
Prin reprezentare nepotului ii este permis sa urce in locul parintelui predecedat pentru a culege partea de mostenire ce s-ar fi cuvenit acestuia, astfel incat masa succesorala se va imparti in doua parti egale.

Modul concret in care se face impartirea pentru diferitele clase de mostenitori legali
Articol
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • octavian dimofte pe 2 Sep 2016, 23:24
    succesiune

    sotia mea a decedat dupa ce a decedat tatal ei.avem doi copii.ce drept au copiii mei asupra bunurilor bunicului lor tinand cont ca bunica traieste si mai are doi copii din aceasi casatorie?

    1
    0

  • ionela valerica pe 29 Iul 2015, 16:44
    mostenirea tatalui meu

    eu sunt fiica unica din partea lui tata al meu si el a murit anul trecut si acum vreau sa iau mostenirea lui ca sunt niste terenuri si nu stiu ce tramite trebui sa fac as dori daca puteti sa ma ajutati ce trebui sa fac eu nu sunt in tara un in spania si nu vreau sa vin in tara as vrea sa fac tramitele de aici fara sa vin in tara.

    4
    3

  • andrada pe 7 Iul 2014, 19:05
    mostenire

    parintii mei sunt divortati de 28 ani tin sa mentionez ca in afara de pensia alimentara tatal meu nu m-a cautat de loc intre tim el s-a recasartorit si a facut un baiat anul trecut a murit mama lui si sora lui i-a dat partea lui din casa parinteasca as vrea sa stiu daca am dreptul din mostenirea care a primit-o el daca tatal meu inca traieste.multumesc.

    10
    0

  • eugenia68 pe 4 Mar 2014, 15:21
    succesiune apartament

    Buna ziua. Am o nelamurire daca ma puteti ajuta cumva. Am de facut o succesiune pentru un apartament de la sora ( necasatorita ) care a decedat neavand parintii in viata. Eu mai am o sora decedata care are o fiica si ai mei doi copii. Vreau sa stiu cine si cit poate reveni fiecaruia in urma partajului. Multumesc mult

    5
    1

  • varga irina pe 3 Feb 2014, 22:15
    fata mea a decedat

    fata mea a decedat in urma cu 3 luni a cumparat un apartament ea are 2 fete din 2 relati diferite fetele locuiesc la tatii lor nu poarta numele fetei mele cine are dreptu la apartament eu sau fetele va multumesc

    7
    12

  • Gabi pe 29 Ian 2014, 12:41
    Drept la mostenire

    Ambii parinti in viata ,noi 3 surori. Daca parintii doresc sa lase mostenire doar uneia dintre noi poate?( bineinteles nu mie) ,eu vreodata mai pot intra in posesia averii? Ma gandeam daca dupa moartea unuia dintre parinti pot ataca testamentul? Astept un raspuns foarte urgent Multumesc

    22
    4

  • comanescu geaniny pe 5 Oct 2013, 06:49
    soara decedata

    sora mea a decedat,avand un copil,nefiind casatorita.va rog sa-mi spuneti daca noi fratii avem dreptul la mostenire sau are numai copilul?

    4
    10

  • varzaru tatiana pe 19 Aug 2013, 22:58
    mostenire nepoti din fiu decedat

    suntem doua surori iar tatal nostru a decedat inaintea bunicilor. acum ,fratii tatalui nostru nu vor sa dezbata succesiunea,vrand sa le cedam lor toate drepturile.noi nu suntem de acord ,dar am mers cu actele la un avocat care ne-a spus ca nu mai acem sanse in tribunal pentru ca nu am deschis succesiunea in termen util.mentionez ca bunica a decedat de trei ani dar noi am fost credule si nu am demarat actiunea. sfatuiti-ma va rog daca mai are rost sa pierd banii si timpul pe usile tribunalului?multumesc mult!

    6
    1

  • cusa cristina pe 1 Apr 2013, 20:51
    mostenirea dupa parinti

    dupa ce a decedat tata meu am facut succesiunea. noi suntem doi frati, iar fratele meu a renuntat la partea lui in favoarea mea. acum a decedat si mama si v-a trebui sa facem din nou succesiunea. daca fratele meu renunta la dreptul de mostenire pot veni cu pretentii alte rude?

    20
    4

  • Pastia Veturia pe 25 Mar 2013, 22:55
    succesiune

    Am avut o vara primara care a murit ,va rog sa-mi spuneti in ce localitate se dezbate mostenirea si ce acte sunt necesare.Vara mea a murit in Sighisoara, a avut un apartament in Bacau iar eu locuiesc in Bucuresti.

    5
    0

  • Gutes Ana pe 5 Ian 2013, 15:26
    succesiune

    Sora decedata,fara sot ,fara copii,fara testament...cu o mama si doua surori de aceeasi mama si tata .Decedata are un apartament. Cum se imparte mostenirea?

    7
    0

  • ION pe 15 Mar 2012, 16:28
    mostenire

    Locuiesc in casa cu mama din 1993,in 1997 a cumparat casa cu banii mei,ea fiind o pensionara urmasa de veteran,nu avea nici de mancare.In contract nu m-a trecut,avand incredere in ea nu am facut caz.In 1999.a facut un act de mostenire la notariat petru mine.M-am recasatorit,s-a inteles bine cu sotia cativa ani.Eu am investit multi bani in casa(centrala termica,termopane,izolare exterioara),am platit toate cheltuielile cu apa,gunoi,cablu,telefon,medicam.,mancare,etc.De cateva zile in alianta cu fiica ei au inceput un razboi psihic asupra noastra,finalul sa plecam din casa ei.Strategic a inceput sa nu mai primeasca mancare de la noi,nu ne mai da rufe la spalat,asta dupa ce in iarna asta grea in care am achitat facturi la gaze in medie 800ron lunar,nu am mentionat casa la curte veche,leg.112,Ce trebuie sa fac,sotia a inchiriat o garsoniera,in ideea de a ne muta,iar eu nu pot sa-mi iau din banii achitati cu aceasta casa ,multumesc

    12
    5

  • claudia pe 23 Mai 2011, 21:12
    mostenire pamanturi dupa parinti

    tata a decedat si am facut imediat dupa decesul lui un act :"certificat de mostenitor" se numeste in care eu si fratele meu am trecut pamanturile tatalui meu cu acordul mamei noastre ,pe numele nostu din pacate dupa un timp fratele meu a decedat si am ramas doar eu dar ce nu stiu eu este faptul ca:1-fratele meu a fost casatorit si divortat inaintea intocmiri acestor documente,el avand doua fice plecate in America. intrebare:eu pot sa vand aceste pamanturi sau au si ele un cuvant de spus in legatura cu asta?ce sau cum trebuie sa procedez? a doua intrebare a mea ar fi:dupa moartea bunicilor au ramas ceva pamanturi .eu am dreptul sa-mi cer partea din partea mamei mele ea fiind inca in viata dar foarte in etate si acordul ei ?in viata mai sunt inca doi frati ai mamei mele.cum trebuie sa procedez si la ce parte as avea dreptul?

    14
    9

  • bulut monalisa pe 28 Feb 2011, 14:47
    eu am dreptul sa mai locuiesc in casa parintilor mei daca tatal meu a murit?

    tatal meu a murit si acum mama mea vrea ca eu sa nu mai locuesc in aceea casa pt ca ea locuieste cu sora mea si cu concubinul acesteia vreau sa stiu daca pot avea dreptul sa locuiesc in acel apartament ? desi eu am muncit in strainatate si am investi o gramada de banii in casa parinteasca proprietari sunt tatal meu si mama mea

    40
    5

  • marina iorga pe 19 Oct 2010, 14:15
    mostenire padure si teren

    bunicul meu e decedat nu sa facut succesiunea erau 4 frati 3 sunt decedati,cum vor fi impartite bunurile?

    30
    5

  • buzas monika-ildiko pe 1 Iun 2009, 12:28
    mostenire

    din partea tatei au decedat bunicii,aveau 2 copii pe tata si pe matusa mea,si tata este decedat,sunt singura copil la parinti.intrebarea mea este cine are drept la mostenire,si in ce cota parte?

    22
    0

  • cornelia pe 28 Sep 2008, 22:18
    mostenire apartament

    eu sint unica fiica in viata a mamei , mai am 3 nepoate fiicele surorii decedate. asi dori sa stiu cum se va imparti mostenirea la decesul mamei ( tatal meu este decedat). ce cota parte voi primi eu si ce cota nepoatele

    20
    13

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod