Imprimeul si designul de ambient sunt, de cand lumea, prieteni la catarama. In timpuri stravechi, imprimeul nu avea doar rolul de a infrumuseta spatiul sau materialul ales, ci avea mai ales un rol simbolic. In zilele noastre, imprimeul si-a pierdut valoarea sa simbolica si a devenit pur si simplu ornament.
Daca privim in timp evolutia imprimeului, nu vom sesiza schimbari majore ale acestuia. De altfel, vom observa mai mult preluari de la o perioada la alta, cu mici schimbari stilistice sau de fond, precum si o oarecare ciclicitate a genului de ornament folosit - o revenire a unui stil anume la o anumita perioada de timp.
Acum, mai mult ca niciodata, avem libertatea de a alege ce ne place, ce ne reprezinta, ce ne imbogateste la nivel vizual. Insa, ceea ce nu ar trebui sa pierdem din vedere este bunul simt, hai sa-i spunem simtul estetic pe care, crezi sau nu, il are fiecare dintre noi.
Alegerea imprimeurilor potrivite si combinarea lor, in ambientarea unui spatiu, necesita rabdare, inventivitate si mai ales buna dispozitie. E ca atunci cand pregatim ceva special de mancare: avem fel de fel de ingrediente pe care le combinam in cantitati mai mari sau mai mici, selectand si adaugand treptat dupa gust, miros si culoare.
Geometriile, grafismele, liniile frante sau drepte, dungile, spiralele si bulinele se incadreaza, din punct de vedere decorativ, intr-o mare familie guvernata de doi "conducatori" puternici - simetria si asimetria. Jocul dintre aceste doua complementare face ca ornamentele mentionate, riguros selectate si atent combinate, sa dezvolte in spatiul respectiv un spirit nonconformist si proaspat.