Chinezii au observat si analizat in vechime schimbarile din natura,
iar cunostintele acumulate au condus la conceperea principiului celor
cinci elemente, care nu se regaseste doar in Fengshui, ci si in medicina
chineza traditionala, in practicile alchimiei interne, in alimentatie.
In Fengshui interactiunea dintre cele cinci elemente este folosita
pentru a spori puterea qi-ului pozitiv si a corecta qi-ul negativ. Acest
principiu este fundamentul Fengshui, care studiaza modul in care aceste
forte se misca, se transforma si interactioneaza intre ele.
Denumirea de "elemente" a fost data pentru ca aceste concepte destul
de abstracte sa fie mai usor intelese de oameni, pentru a li se da o
anumita "consistenta" materiala si pentru a fi mai repede folosite. Dupa
corespondentele gasite in natura, cele cinci faze ale energiei au fost
denumite: focul, pamantul, metalul, apa si lemnul.
Fiecare element este asociat unui anotimp, punct cardinal, conditie
meteorologica, culoare, numar si trigrama (despre care vom vorbi in unul
din articolele viitoare). Studierea naturii timp de sute de ani le-a dat
invatatilor chinezi posibilitatea sa faca aceste asocieri care pot fi
considerate mai neobisnuite de catre cineva care nu este familiarizat
cu gandirea si modul de viata ale chinezilor.
Sa incepem cu focul, care a fost asociat in mod natural verii si sudului, locul de unde provenea caldura si lumina. Culorile rosu, purpuriu, portocaliu inchis si roz au fost legate de energia elementului foc.
Pamantul este asociat anotimpului vara tarzie, care corespunde sfarsitului verii si inceputului toamnei la noi. Chinezii au facut aceasta conexiune datorita faptului ca existau cinci elemente, dar numai patru anotimpuri. Pamantul corespunde punctelor cardinale nord-est, sud-vest, precum si centrului, culorilor maro si galben si umezelii.
Lemnul este asociat primaverii, anotimpul in care lemnul sub forma plantelor si copacilor tineri se afla in crestere. Estul este directia asociata lemnului, caruia ii corespunde culoarea verde si vantul.
Metalul este legat de anotimpul toamna si de punctul cardinal vest. Albul, argintiul si auriul sunt asociate metalului, care corespunde si conditiei meteorologice de uscaciune.
Apa corespunde anotimpului iarna, nordului si culorilor albastru si negru. Frigul este asociat apei, ca si culorile negru si albastru.
Cele cinci elemente nu se intalnesc in natura separat, ci in miscare, in interactiune, sub forma unor cicluri. Aici ne vom opri asupra ciclului de creatie si a celui de control.
Acest ciclu este caracterizat de echilibru si productivitate. In cadrul ciclului de creatie al celor 5 elemente fiecare element da nastere urmatorului.
Incepand cu apa, de exemplu, observam ca aceasta hraneste si da nastere lemnului (plantelor, copacilor), lemnul sustine si hraneste focul, focul creeaza cenusa care se transforma in pamant, pamantul prin miscarea sa creeaza muntii, de unde se extrage metalul, iar metalul, reprezentat de munte, da nastere apei (toate apele curg de la munte catre mare) dupa care ciclul se reia.
De asemenea, acest ciclu este cunoscut si sub numele de "relatia mama-fiu", fiecare element fiind "fiul" celui care il produce si "mama" celui pe care il produce.
Chinezii au observat ca in momentul in care unul din elemente devine mai puternic sau mai slab, armonia ciclului de creatie este rupta si astfel apar dezechilibrele. Ei au vazut in acelasi timp si ca, daca se actioneaza asupra unui element cu ajutorul altui element, lucrurile se pot indrepta si armonia se poate recastiga. Sistemul prin care elementele se controleaza unele pe altele l-au numit ciclul de control al celor 5 elemente.
Acest ciclu se prezinta sub urmatoarea succesiune: focul topeste metalul, metalul taie lemnul, lemnul strapunge pamantul, pamantul absoarbe apa, iar apa stinge focul si ciclul (cercul) se inchide.
Recunoasterea remediului corect si alegerea celui potrivit au o importanta cruciala in promovarea echilibrului. Ca punct de inceput, e bine sa vedem daca vibratia energiei elementului folosit ca agent de control sau ajutor este destul de puternica. De aceea, marimea acestuia trebuie sa fie proportionala cu camera, fiindu-ne usor sa ii detectam esenta.
Atunci cand nu putem folosi chiar elementul insusi, sub o forma activa (sau yang, dupa cum am invatat mai demult), ne multumim cu culoarea asociata elementului respectiv. Pentru a avea beneficii maxime, este de dorit sa asortam culorile peretilor, tapiseriei fotoliilor, covoarelor, cearsafurilor si perdelelor.
Focul este folosit pentru remedierea relatiei dintre lemn si pamant, sub forma unor lumanari aprinse sau a unui semineu in care arde focul, a lampilor cu abajur sau bec rosu, aprins 24 de ore, sau a culorilor rosu, portocaliu inchis, purpuriu sau roz.
Pamantul remediaza relatia dintre foc si metal si se regaseste in pietre, figurine, sculpturi sau lampi de ceramica, argila sau ciment si in culorile maro sau galben.
Metalul foloseste la armonizarea relatiei dintre pamant si apa. Remediile de metal includ: figurine, rame de tablou, paturi, echipament, pendule, fisiere pentru documente, lampi de alama, otel, argine, aur, cupru sau bronz. Culorile sunt alb, auriu sau argintiu. Metalul este asociat si sunetului metalic al clopoteilor de vant, a ceasului cu pendula sau pianului.
Apa remediaza relatia dintre metal si lemn, sub forma acvariilor, fantanilor de masa, vaselor cu apa curata in miscare, regasindu-se in culorile albastru si negru.
Lemnul se foloseste pentru remedierea relatiei dintre apa si foc. Plantele de apartament sau copacii, precum si culoarea verde sunt utilizate in acele cazuri care necesita energia lemnului.
Este de preferat ca elementele sa se foloseasca sub forma lor activa - yang - pentru ca astfel efectul lor este maxim. De exemplu, apa sub forma yang este cea in miscare, fie intr-un acvariu cu pesti, fie sub forma unei fantani care circula apa cu ajutorul unei mici pompe.