Cele opt trigrame sunt unitati fundamentale care stau la baza celor 64 de hexagrame din Yijing (Cartea schimbarilor). Fiecare trigrama exprima moduri diferite in care energia se misca si se transforma. Ele au fost folosite foarte mult nu numai in Fengshui, ci si in alte discipline din cultura chineza, cum ar fi: filosofia, astrologia, medicina traditionala, numerologia, artele martiale, matematica.
Patrunderea sensurilor trigramelor este importanta pentru a ajunge la o intelegere a modurilor in care schimbarile au loc in natura si in fiecare dintre noi.
Chinezii au studiat cu atentie schimbarile energiei (qi) care trece prin fazele yin si yang, precum si prin transformarile corelate cu cele cinci elemente, care au fost descrise in articole anterioare. Analizarea in profunzime a acestor modificari care sunt mereu in relatie unele cu altele i-a condus pe intelepti la crearea unui model simetric care reprezinta toate situatiile posibile de gasit in natura si in relatiile umane, denumit cele opt trigrame - Pa Kua.
Pa Kua (in alta transcriere fonetica Pa Kua) trebuie intelese deci ca fiind simboluri care reprezinta fazele de tranzitie ale tuturor situatiilor din univers. Ele sunt reprezentate printr-un octogon in jurul caruia sunt aranjate cele opt trigrame, urmand o ordine specifica. Cele opt trigrame iau nastere din interactiunea dinamica dintre yin si yang, reprezentate printr-o linie intrerupta, respectiv o linie continua. Opteste numarul maxim de combinatii de linii yin si yang luate cate trei.
Trigramele sunt construite de la baza. Linia de jos reprezinta pamantul, cea din mijloc omul, iar cea de sus cerul. Fiecarui simbol i-a fost asociat un gen, precum si o serie intreaga de fenomene din natura:anotimpuri, puncte cardinale, cele cinci faze si culorile corespondente, parti ale corpului omenesc, boli si numere. Noi ne vom opri doar asupra celor folosite in Fengshui.
Qian - cerul - reprezinta tatal, sotul, presedintele sau regele, directia nord-vest, metalul si culorile asociate acestuia (auriu, argintiu, alb),capul si plamanii, si numarul 6. Qian este format doar din linii yangsi este o forta yang pura.
Zhen - tunetul - este asociat fiului cel mare, estului, lemnului siculorii verde, picioarelor si numarului 3.
Kan - apa - reprezinta fiul mijlociu sau un barbat adult, nordul, apasi culorie negru si albastru, urechile, sangele si rinichii si numarul 1.
Gen - muntele - este asociat urmatoarelor: mezinului, nord-estului, pamantului si culorilor maro si galben, mainilor si picioarelor sinumarului 8.
Kun - pamantul - reprezinta mama, sotia, bunica sau o femeie varstnica, sud-vestul, pamantul si culorile aferente, abdomenul si stomacul, numarul 2. Kun, fiind format in intregime din linii yin, este o forta yin pura.
Xun - vantul - este asociat fiicei celei mai mari, sud-estului, lemnului si culorii verde, coapselor si partii inferioare a spatelui, numarului 4.
Li - focul - reprezinta fiica mijlocie sau o femeie de varsta mijlocie, sudul, focul si culorile rosu, portocaliu, roz, violet, ochii si inima, numarul 9.
Dui - mlastina - este in relatie cu mezina sau o fata tanara, vestul,metalul si culorile aferente, gura si pieptul, numarul 7.
Intelegerea trigramelor si a relatiilor pe care le au cu elementele expuse mai sus este necesara pentru momentul in care vom ajunge sa studiem principiile Scolii celor opt case, in cadrul careia se spune ca fiecare locuinta este guvernata de o trigrama (si deci de energiile asociate acesteia).
In incheiere, sa nu uitam ca desi cele opt trigrame sunt aranjate in jurul unui octogon, acesta nu este Pa Kua, ci doar o reprezentare pictografica a acestui concept al trigramelor.
In urmatorul articol vom vorbi despre Xian Tian Pa Kua, adica reprezentarea ideala a universului prin aranjarea celor opt trigrame intr-un anumit fel, precum si de Hou Tian Pa Kua, reflectarea lumii asa cum este ea prin intermediul acestor simboluri. Xian Tian Pa Kua a fost folosit pentru analizarea locurilor de inmormantare, in timp ce HouTian Pa Kua era utilizat pentru locuinte. Este important sa intelegem deosebirile dintre cele doua aranjari ale trigramelor si sa o folosim pe cea care trebuie.
© Copyright:
Cele opt trigrame - Pa Kua - un principiu de baza al Fengshui
Cele opt trigrame sunt unitati fundamentale care stau la baza celor 64de hexagrame din Yijing (Cartea schimbarilor). Fiecare trigrama exprima moduri diferite in care energia...
Posteaza comentariu