Saptamana trecuta iti promiteam ca voi reveni asupra problemei si cauzei "O baie mai mare pentru casa ta", cu noi sfaturi si sugestii... Ma tin de cuvant si iti propun sa facem o incursiune prin toate ideile care te pot ajuta sa "maresti", cel putin optic, spatiul camerei tale de baie.
Exista trucuri care pot pacali foarte bine ochiul, ajutandu-te si pe tine sa scapi de neplacuta senzatie a unei incaperi putin spatioase si aglomerate. Poti pastra in continuare elemente de mobilier, de altfel necesare, dar te poti juca mai mult cu lumina si culorile, astfel incat sa creezi senzatia unui spatiu mai generos...
Exista tehnici de decorare care pot functiona in orice incapere de dimensiuni mici, dar in special se pot aplica pentru o camera de baie. Acestea iti ofera iluzia transformarii unei bai mici intr-o luxurioasa si generoasa camera, fara sa adauge nici un metru patrat in plus dimensiunii deja existente. Acest lucru nici nu ar fi posibil...
Daca spatiul incaperii permite, cumpara o oglinda mare, pe care sa o pozitionezi deasupra chiuvetei sau, de ce nu, pe o suprafata mai mare din perete.
De asemenea, poti apela la o alta solutie: o colectie de oglinzi mai mici, amplasate cu simt artistic pe perete, in locul unei singure oglinzi mai mari. Unde mai pui ca aceasta sugestie iti lasa si posibilitatea de a te juca mai mult cu imaginatia!...
Ca si in cazul peretilor, podeaua va parea ca se "deschide" daca alegi pentru ea o gresie intr-o culoare calda si usoara. Daca nu ai in acest moment posibilitatea financiara sau timpul necesar pentru a inlocui gresia din baie, te sfatuim sa pui peste podea un covor intr-o culoare usoara, fara ornamente sau modele si de o dimensiune mai mare, care sa imbrace intreaga podea.
Daca ceva poate contribui decisiv la senzatia de spatiu mic si inchis, atunci cu siguranta acest lucru este reprezentat de inghesuiala si de accesoriile de dimensiuni mici... Pe langa faptul ca ai o camera de baie mica si ingusta, te-ai "pricopsit" cu un spatiu si mai mic... Este cazul sa iei masuri!
Renunta la numarul impresionant de prosoape (chiar ai nevoie sa te "impiedici" in fiecare secunda de ele?) si foloseste doar un singur covor mare. Renunta si la covorasele pentru picioare, din dreptul vasului de toaleta sau al cazii.
Alege o singura piesa de arta (daca preferi sa iti decorezi artistic baia), in loc de multe alte obiecte decorative mici si adesea inutile. Pentru lucrurile si obiectele de care ai cu adevarat nevoie, trebuie sa gasesti un loc de depozitare adecvat (spre exemplu, un dulap suspendat sau unul asezat confortabil sub chiuveta, in functie de spatiul disponibil).
In orice caz, acestea trebuie sa dispara din raza ta vizuala!
Schimba geamul mat al usii de la cabina de dus cu un geam transparent. Acest lucru te va ajuta in ideea ta de transformare a baii intr-o incapere in care lumina poate patrunde usor, lasand vederea sa "zburde" libera.
Daca te gandesti mai bine, poti elimina complet usa cabinei de dus, instaland in locul ei o perdea in culori vii sau transparenta, cu motive acvatice (pestisori, alge marine, scoici etc.), care poate fi trasa la o parte atunci cand cabina nu este folosita.
Astfel, vei putea vedea spatiul pana la peretele opus.Privirea ta nu se va opri la usa si nu vei mai avea sentimentul ca incaperea e mai mica decat este ea in realitate...
Tapetul cu un fundal alb sau deschis la culoare poate da senzatia unui spatiu mult mai deschis. Alege un model aerisit, cu mult alb, galben sau culori neutre.
Daca ai talent artistic sau ai un prieten care se pricepe la design interior si la infrumusetarea peretilor prin desen, solutia pictarii acestora este o idee foarte buna. Puteti realiza o "pictura murala" pe peretele care are cea mai mare deschidere si expunere.
Intotdeauna exista si optiunea atarnarii unor tablouri inramate. Este de preferat sa alegi un tablou care infatiseaza o fereastra deschisa spre exterior, spre un camp cu flori sau spre mare, spre o gradina frumoasa sau un apus spectaculos.
Aceste elemente artistice contribuie nu numai la conturarea senzatiei de incapere mai spatioasa, cat si la aspectul general al camerei de baie. Orice obiect decorativ ce vorbeste despre un spatiu deschis poate contribui la efortul tau de "renovare"...
Poti crea iluzia unui tavan mai inalt daca pictezi nori sau stelute "false", folosind o culoare deschisa sau alb. De asemenea, o alta idee este sa "prelungesti" tavanul, desenand pe marginile acestuia un model regulat.
Doar pentru ca nu te poti bucura de o camera de baie mare, acest lucru nu inseamna ca aceasta trebuie sa fie si plictisitoare.
Desi nu poti "jongla" prea mult cu metrii patrati, ai la indemana o serie de posibilitati care te pot ajuta sa transformi incaperea intr-un adevarat refugiu primitor si relaxant, care face dovada simtului tau estetic.