Ceaiul, parfum si savoare cu note orientale

Ceaiul are o istorie bogata si complexa, de-a lungul careia gasim tot felul de intrigi politice, diviziuni sociale, traditii culturale sau mister. Insasi originea ceaiului este putin mistica, dar reprezinta un important punct de pornire. Probabil multi au auzit ca primul ceai a fost pregatit in China in 2737 i. Hr., atunci cand o frunza ratacita a cazut direct in ceasca din care Imparatul Shen Nung bea apa fierbinte.
Prima mentiune despre ceai in scrierile din Europa apare in Chai Catai ( “Ceaiul Chinezesc ”), text ce ii apartine lui Giovannita Ramusioin si publicat in 1559 la Venetia. Ceaiul a fost adus in Europa de catre olandezi la inceputul anilor 1600 prin Compania Olandeza a Indiilor de Est.

Thomas Garraway a fost prima persoana care a introdus ceaiul in atentia publicului englez in 1657. Cafenele precum Garraway’s Coffee House au devenit principalii furnizori de ceai, precum si locuri de unde oamenii aflau vesti, unde dezbateau politica si socializau.
Erau acceptati doar barbatii (abia in 1706, Thomas Twining’s Coffeehouse a fost prima cafenea care primea si femei).


De la intrarea lui pe continent si pana astazi, ceaiul este atat un pretext pentru intalnirea cu prietenii, cat si un tratament ce previne anumite boli sau pur si simplu ne relaxeaza. Cele mai populare soiuri, precum ceaiul alb, ceaiul negru, ceaiul verde sau  ceaiul oolong, sunt obtinute dintr-o singura planta: Camelia sinensis, rezultand din procedee diverse, executate la intensitati diferite.


Fructele uscate, menta, musetelul si alte asemenea plante au devenit  si ele „populare” in randul bautorilor de ceai, multe dintre ele avand numeroase calitati terapeutice. Totodata, frunzele de ceai au fost adoptate si in gastronomia moderna fiind folosite la marinarea carnurilor, la condimentarea unor garnituri precum orezul, in omlete, dar si in compozitia unor deserturi, precum briosele.

In topul celor mai mari tari consumatoare de ceai din intreaga lume se afla: China, Japonia, Anglia, India si Iran.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod