Cafeaua... mirosul unei dimineti perfecte!

Cafeaua, probabil cea mai cunoscuta si mai consumata bautura din lume, atat dimineata pentru a ne trezi, cat si in cursul dupa-amiezelor relaxante cu prietenii, isi are originile in Etiopia, sub denumirea de "kaffa".

Cuvantul ce denumeste aceasta bautura revigoranta are multe forme, asemanatoare: qahwa in araba, kahveh in turca, caffè in italiana, café in franceza, coffee in engleza, ajungand la cafea in limba romana. Planta mama, pentru majoritatea cafelei arabice din lume, este pastrata la Amsterdam.

Cafeaua a fost introdusa in Anglia in 1430 de catre un profesor grec de la Oxford, Ioannis Servopoulos, si de aici si-a continuat lungul traseu spre popularitatea din ziua de azi. Cu siguranta, trebuie sa le multumim companiilor britanice si olandeze pentru ca datorita lor a devenit aceasta bautura accesibila in Europa in secolul XVI.

Primele cafenele europene s-au deschis de abia la mijlocul secolului XVII la Londra (1652), la Boston (1670) si la Paris in 1671. Ca o masura a popularitatii cafelei, aceste localuri au cunoscut o crestere impresionanta: in 1675, erau peste 3 000 numai in Anglia.

Legenda spune ca prima cafenea din Europa centrala s-a deschis la Viena in 1683, dupa batalia Vienei, avandu-i ca furnizori pe turcii infranti. Alta poveste, mult mai credibila, plaseaza primele cafenele in Krakovia in secolul XVI sau XVII, din cauza legaturilor mai stranse cu estul, in special Turcia.


Cafeaua solubila dateaza din secolul XVIII, dar nu a devenit populara decat in 1901,cand aceasta a fost prezentata de Satorie Kato la expozitia Buffalo Pan American.


La nivel global, in topul tarilor consumatoare de cafea este Finlanda, 11 kg de cafea pe cap de locuitor anual, apoi Danemarca cu 9.7 kg, Norvegia 9.5 kg, Suedia 8.6 kg si Austria 7.8 kg.


Statele Unite se situeaza pe locul 16  cu 4.1 kg, desi sunt importatorii numarul unu mondial.

Romanii consuma de aproape cinci ori mai putin decat media europeana, adica doar 1.83 kg pe cap de locuitor anual conform studiilor de piata.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod