Ce trebuie sa stii despre iluminatul de atmosfera

Iluminatul pentru crearea atmosferei incepe sa devina o parte importanta a designului interior in momentul in care acorzi o atentie suplimentara iluminatului...

Iluminatul pentru crearea atmosferei incepe sa devina o parte importanta a designului interior in momentul in care acorzi o atentie suplimentara iluminatului, in general, precum si efectelor pe care acesta le are asupra atmosferei din incaperea respectiva.

In mod evident, o camera care va avea tavanul acoperit de foarte multe lumini fluorescente sau de spoturi puternice, va da o senzatia de "spital" sau camera de observatie si va fi putin cam... rece.

Este necesar ca intr-o incapere in care se lucreaza foarte mult si se realizeaza operatii foarte exacte, care necesita o atentie foarte mare, cum ar fi interventiile chirurgicale, sa existe un iluminat impecabil, care sa faciliteze realizarea acestor sarcini.

Acest tip de iluminat nu va oferi insa niciodata senzatia de caldura si de intimitate.

Atunci cand te preocupi de designul unei locuinte, trebuie sa gandesti foarte bine alegerile. Intr-un living room, spre exemplu, vrei ca lumina sa nu fie atat de puternica fata de, sa spunem, camera de baie sau bucatarie.

In mod ideal, ar trebui sa folosesti dispozitive pentru reglarea intensitatii luminii - astfel, te vei asigura ca vei avea o lumina suficient de intensa atunci cand faci curatenie, dai cu aspiratorul sau stergi praful si mai slaba pentru serile linistite, cand preferi sa porti o discutie relaxanta, la cina.

Atunci cand ajungi la pasul "iluminatul unei incaperi", nu exclude nici una dintre optiunile valabile, de la lampile cu picior, pentru podea, pana la veiozele de birou sau lustre.

Cea mai buna varianta si sursa de inspiratie o reprezinta o "vizita" la un magazin specializat, unde vei avea tot timpul din lume sa iti faci o impresie despre oferta de pe piata si sa te familiarizezi cu toate tipurile de dispozitive pentru iluminat.

Intereseaza-te si de diferentele existente intre tipurile de becuri: incandescente, fluorescente si cuart-halogen. Fiecare dintre acestea ofera un alt tip de culoare a luminii, precum si o cantitate diferita de lumina.

Nu te teme de experimente! Joaca-te cu lumina, pentru a obtine efectul dorit - muta lampile dintr-un loc intr-altul, pana cand gasesti pozitia perfecta in care le poti amplasa, foloseste, pentru crearea unei anumite atmosfere, fie o singura veioza, fie mai multe, si utilizeaza becuri de intensitati diferite.

Doar experimentand vei descoperi care este cea mai buna optiune pentru atmosfera pe care ti-o doresti!

Lumineaza-ti incaperile cu ajutorul catorva mici trucuri - atat la modul figurat, cat si estetic. Ai in dormitor o veioza foarte veche, ponosita si chinuita, de care insa nu te induri sa te desparti - ar putea fi obiectul ce candideaza cu succes la o transformare totala cu ocazia sezonului primavara-vara. Nu strica sa ii schimbi "chipul", adaptand veioza decorului si atmosferei din camera.

De ce sa nu acoperi baza veiozei cu ornamente deosebite, cum ar fi o frumoasa funda din rafie sau o ghirlanda de "verdeata" artificiala? Un adeziv puternic va adera la o varietate de suprafete, cum ar fi ceramica, metal sau piatra.
Ca atare, aceste mici artificii vor putea fi "prinse" foarte usor de veioza ta prafuita si invechita...

Nu uita de abajur! Pune-ti in joc imaginatia si confectioneaza un nou abajur, pentru un look cu totul proaspat! Veioza ta va fi acum pregatita sa iti ofere exact lumina (difuza sau puternica) pe care o doresti pentru un anumit colt al incaperii. Transformarea ei va fi de acum completa si te vei putea bucura de atmosfera visata!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod