Saptamana Mare - saptamana de reculegere, de rugaciune, de post si curatenie sufleteasca. Poate ca nu ati reusit sa faceti tot ce v-ati planificat, curatenia de primavara, poate nu ati avut timp, asta e! Haideti sa vedem ce se mai poate indrepta si ce putem face, pentru ca oricum Sfintele Sarbatori "nu vin cu ciomagul"!
Daca nu ati reusit sa faceti acea mult dorita curatenie generala, cu aranjarea camarii si schimbatul hartiei de pe rafturi, curatarea cratitelor si tigailor, spalarea perdelelor si geamurilor, nu-i nimic, stati linistite ca este timp si dupa! In aceasta saptamana trebuie sa va canalizati atentia spre alte directii.
Mai intai sa va intrebati unde veti fi in noaptea de Inviere? Este bine sa fim alaturi de familie, de cei dragi sau mai in varsta, este bucuria parintilor de a avea copiii si nepotii alaturi de ei. Daca avem alte planuri, atunci ne organizam, planificam drumurile, cumparaturile, cadourile, ca trebuie sa vina si "iepurasul"!
Lasam casa pe al doilea plan, facem doar curatenia normala, de intretinere, putin pe la baie, inca putin pe la haine, mai aranjam ce se poate prin casa, caci nu mai este timp de altceva.
Hai sa vedem ce ar trebui sa avem pregatit daca facem Pastele acasa.
Mai intai cumparam vopseaua. Este important sa cititi eticheta, sa nu fie expirata, ca nu se prinde culoarea. Mare atentie! Nu cumparati de la ambulanti vopsea tipografica, in pungute mici, este toxica!
Pentru a vopsi oua trebuie sa avem vase pentru fiecare culoare in parte. Pe vremuri, foloseam cutiile de la conservele de fasole verde sau mazare, acum sunt vase de inox, care se pot curata dupa folosire. Trebuie sa frecam mai insistent, dar cu putin detergent, se rezolva rapid problema.
Apoi trebuie sa alegem ouale atunci cand le cumparam. Trebuie sa fie proaspete, sa nu fie decat de gaina, nu de rata sau gasca - sunt "grele" - sa aiba coaja tare, recomandabil sa fie oua rosii, nu albe.
Dupa ce avem ouale, le spalam, degresam cu un buretel cu putin detergent, foarte putin si diluat, apoi le clatim bine de tot! Se pun la fiert intr-un vas mai mare, la foc mic, sa nu clocotesca, altfel se crapa coaja.
Intre timp preparam vopseaua - cititi eticheta si nu uitati sa puneti putina sare si putin otet in vopsea. Ne pregatim cu linguri pentru scos oul din vopsea; este necesara cate lingura de metal pentru fiecare culoare in parte, sa nu se pateze. Mai avem la indemana un servetel din hartie si o bucatica de slanina sau vata inmuiata in ulei, pentru luciu.
Aceasta este varianta simpla. Se poate si altfel, artistic, cu plante, coji de ceapa, cu model, cu ceara, pictate, pentru cine se pricepe si are timp.
Pentru prepararea drobului, mai intai ne trebuie reteta! De la mama, de la vecina sau de la prieteni. Luati reteta care va place, important e rezultatul! Putem face drobul in tava de "chec" sau in vas de yenna, in forma rotunda sau dreptunghiulara, eu personal cred ca nu conteaza, dar poti sa stii?
Oferta de tavi este foarte mare. Atunci cand cumparam vase ne gandim cat de mare este familia noastra, pentru cate persoane gatim si cat loc avem in bucatarie.
Tava din tabla neagra, care se arde inainte, tava din tabla alba (este mai greu de intretinut dupa folosire), tavi din teflon (atentie sa fie groase, nu faceti economie!), tavi siliconate (sunt flexibile si atunci cand le folositi, recomandam sa le puneti inainte pe o tava rigida), tavi din sticla yenna (foarte sanatoase). Tavi rotunde (mai inalte pentru tort, mai joase, pentru tarte), tavi dreptungiulare (pentru chec, cozonac, drob), tavi mari sau tavi mici!
Mai trebuie sa cumparam si hartie pentru copt. Aceasta ne ajuta sa protejam produsul, sa nu se arda, si putem sa o desprindem foarte usor de pe prajitura. Clasica "tapetare" cu unt si faina este eliminata, castigam sanatate si timp.
Este bine sa avem un set de vase cu fundul mai gros, pentru a distribui uniform caldura si a o pastra. Setul va cuprinde o oala mai mare, pentru supa, ciorba, piftie, o cratita mai inalta pentru gatit orice cantitate de sarmalute, musaca, cartofi frantuzesti, budinci sau mancaruri etajate, o cratita mai joasa, pentru mancare gen fasole verde cu carne sau tocanita, o craticioara mica, pentru ceva gatit repede si in cantitate mica. Toate aceste vase pot intra unul in altul si facem economie de spatiu.
Atentie la manerele vaselor! Daca vrem sa folosim vasul si in cuptor si manerele sunt din ebonite sau nu sunt detasabile... problema! Manerele trebuie sa fie din material rezistent la temperatura. Sunt foarte indicate vasele din fonta, emailate, grele, ca acelea in care facem cartofi prajiti!
Tigaile pot fi din teflon (confortabile si usor de intretinut dar discutabile in medii stiintifice vis-a-vis de sanatate), mai mari sau mai mici, mai inalte (zic eu ca sunt mai bune, nu stropesti aragazul si sunt mai usor de folosit) sau mai joase (pentru clatite, de exemplu). Tigaile trebuie sa aiba fundul cat mai gros.
Profesionistii in restaurante folosesc tigai largi, inalte, care se pun direct pe flacara mare. Nu conteaza ca se ard. La noi acasa insa, lucrurile stau altfel.
Aprovizionarea: acum ca am rezolvat cu "dotarea", trecem la aprovizionare. Nu o lasati pana in ultimul moment! Piata se scumpeste, se goleste si daca vreti sa va faceti cumparaturile vineri sau sambata s-ar putea sa nu mai gasiti ceea ce va doriti ca si calitate, prospetime si pret.
Oganizarea treburilor: Dupa datina, joi se vopsesc ouale, vineri se fac cozonacii, sambata friptura, drobul si ce mai trebuie.
Nu va obositi peste masura, intampinati Invierea linistiti si relaxati. Masa sa fie festiva, cu vin rosu neaparat si lumanarea de la biserica – Lumina - pe masa.