Cum gasesti menajera-minune?

Noi romanii, suntem intr-o mare dilema: am fost crescuti in spiritul familiei, curateniei, sa avem totul organizat acasa, sa gasim camasile calcate, mancarea aburind pe masa, sa ne asteptam sotul...

Noi romanii, suntem intr-o mare dilema: am fost crescuti in spiritul familiei, curateniei, sa avem totul organizat acasa, sa gasim camasile calcate, mancarea aburind pe masa, sa ne asteptam sotul precum Ileana Cosanzeana pe Zmeul Zmeilor, cu toate gata cand vine de la lupta.

Problema este cine le face? Mama nu are timp, e prea departe ori in varsta, noi suntem la serviciu sau avem grija de cel mic. Cineva ar trebui totusi sa le faca...

Solutii pentru curatenia generala

Pentru curatenia generala, grea, dupa constructori, putem apela la firme de curatenie profesionala. Cu aparate, solutii si o echipa intreaga, totul dureaza cateva ore sau o zi intreaga (depinde de casa, suprafata, geamuri), dar rezultatul este pe masura. Nici costurile nu sunt mici, insa treaba este facuta repede si bine.

Ce nu am rezolvat inca sunt detaliile: frigiderul, aragazul, sertarele, hainele (spalat si calcat). Pentru acestea ne trebuie cineva care sa se ocupe periodic de ele (saptamanal, sau uneori zilnic - depinde de numarul membrilor de familie si de dimensiunea casei), adica o menajera.

Ce ar trebui sa faca menajera?

Pai ar trebui sa ne tina locul in casa, "sa tina casa" cum sa zice, in asa fel incat, atunci cand ajungem acasa, sa fie curat, sa miroasa frumos si sa nu mai avem nimic de facut! Ideal, nu-i asa?

Cum gasim aceasta minune?
Sa stiti ca nu este usor! Daca e prea in varsta, e mai greu cu vazutul prafului prin colturi, daca e prea dolofana, mai greu cu urcatul scarilor, cu stersul faiantei pe sus, daca e prea mica de statura nu ajunge sa stearga dulapul decat pana la jumatate si trebuie scarita, prea tanara nu are experienta, mai cu studii ti-e jena sa-i faci observatii, mai "simpluta" nu stie sa citeasca etichetele de la camasi si face pozne cu masina de spalat iar "tehnologia" o omoara.

Si nu numai acestea, mai trebuie sa fie si cinstita, sa ai incredere in ea, "ca nu pleaca cu lingurita", sa fie si harnica si priceputa.

Ca sa scapati de aceste batai de cap puteti apela la agentiile de plasare, care va preselecteaza menajere, verifica cazierul, recomandarile si apoi va prezinta mai multe persoane din care puteti sa o alegeti la randul vostru pe cea care vi se pare mai potrivita.

Este bine sa va uitati pe acel profil psihologic, care este important, spune multe.

Veti vedea ca, daca o persoana este prea sensibila, atunci cand ii veti face o observatie este "jale mare", daca este superficiala, nu este atenta la detalii si tot asa.

Un lucru foarte important: timpul!
Ca un lucru sa fie bine facut iti trebuie timp, nu poti face curatenie, calcat si mancare in 4 ore, nu iese! Pentru a face treaba bine, nu superficial, ai nevoie de timp. Pentru un dormitor este nevoie cam de o ora, o ora si jumatate, pentru bai la fel. O camasa se calca in 20 minute, daca fierul este bun. Incercati sa fiti rezonabile si sa stiti ce vreti si ce se poate face in timpul alocat.

A fi menajera inseamna sa ai o meserie! Sa stii cum se face curatenie, cum se spala rufele, sa stii sa citesti etichetele, modul de folosire, ce substante sa folosesti, ce aparate, cat timp iti trebuie, cum te organizezi. Nu este o munca necalificata, a "femeii de serviciu" de pe vremuri. Este o meserie care implica responsabilitate!

Intrebari si raspunsuri

Ii las cheia?
La inceput este bine sa stati cu ea, sa ii aratati casa, locurile lucrurilor, ce vreti sa faca si ce asteptari aveti de la ea.
Fiecare "bordei cu obiceiul lui". Daca nu puteti, atunci apelati la o ruda sau vecin, la cineva in care aveti incredere sa va ajute. Cu timpul, in functie de program si de persoana aleasa, puteti sa ii lasati cheia. Daca aveti acces la tehnologie, o camera de supraveghere ar fi perfecta!

Menajera vine cu mancarea de acasa?
Nu, ii lasati voi ceva in frigider sau pe masa - unora le este rusine sa deschida frigiderul si sa umble in mancarea voastra.

Stau in urma ei si o supraveghez la fiecare etapa sau o las sa isi fac treaba?
De obicei, daca are experienta, o lasati, nu stati pe capul ei, ca se enerveaza, crede ca o paziti si nu face treaba bine. Daca e mai nexperimentata, atunci ii organizati treaba, cu ce vreti sa inceapa si cu ce sa termine.

Sunt in siguranta lucrurile de valoare, bijuteriile?
Nu e bine sa le lasati imprastiate, pe masa, la oglinda, in baie! Este bine sa aveti un loc al lor, nu tocmai la vedere, nu la indemana copiilor sau a menajerei.

Ce fac daca sparge ceva?
In mod normal nu ar trebui sa se intample astfel de incidente, ii atrageti atentia de la inceput. Daca aveti vase, portelanuri de mare valoare, acestea ar fi bine sa fie asigurate si mai ales protejate.
Daca se sparge o cana sau un pahar, intra pe pierderi, chiar daca e din set sau de la mama!

Cum o platesc? Cu ziua, cu saptamana, part time, full time, interna?
"Cu ziua" inseamna sa vina o data pe saptamana si sa faca ce n-am facut noi, adica aspirat, curatat pardoseli, praf sters si calcat daca mai are timp, depinde de casa. Plata se face la sfarsitul zilei de munca.

Daca avem o casa mai mare si o familie mai mare, atunci poate veni de 2 sau 3 ori pe saptamana si negocierea salariului este alta, ca valoare pe luna.

Pentru case cu suprafete mari, vile, case care au animale, catei, pisici, este recomandat sa aveti pe cineva zilnic la curatenie. Daca vine zi de zi, 8 ore sau 4 ore, atunci salariul se plateste la o luna si suntem sigure ca avem curatenie luna si casa pusa la punct.

Inca un sfat: menajera nu este si bucatareasa, nu are timp! Ori gateste, ori face curatenie.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aura pe 25 Iun 2013, 15:55
    minune,minune

    chiar am o menajera minune,cauta un part-time,doreste cineva?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod