Arta amenajarii dormitorului

Dormitorul este locul unde ne petrecem cea mai mare parte din viata. Daca luam in considerare o durata medie a somnului (opt ore pe zi), timpul respectiv reprezinta...

Dormitorul este locul unde ne petrecem cea mai mare parte din viata. Daca luam in considerare o durata medie a somnului (opt ore pe zi), timpul respectiv reprezinta a treia parte dintr-o zi si, in definitiv, a treia parte din existenta noastra.

Timpului alocat somnului nocturn am putea sa ii mai adaugam si pe cel al odihnei diurne, momentele in care ne izolam pentru a reflecta, pentru a medita sau pentru a citi si, in sfarsit, orele in care vreo boala, o sarcina sau o nastere la domiciliu ne constrang sa ramanem la pat. Fara a uita momentele supreme pe care le petrecem facand dragoste.

La ce e bun patul?

Daca dictionarul ne defineste patul si dormitorul ca locuri pentru somn ("dormitor: camera pentru locuit sau destinata somnului; pat: mobila destinata somnului), realitatea este ca exista multe alte lucruri pe care le facem aici, dupa cum ne va confirma si ancheta urmatoare.

La intrebarea: "Ce altceva mai faceti in pat in afara de a dormi?", 63 % dintre cei interogati (proportie care a atins 84 % pentru varstele cuprinse intre 25 si 44 de ani) au raspuns "Facem dragoste", 53 % au raspuns "Citesc", 31 % "Ascult muzica", 26 % "Ma uit la televizor" si 24 % "Iau micul dejun". Sa retinem totusi ca cele doua activitati principale care ne aduc in pat sunt dormitul si amorul.

Confortul patului

Dat fiind timpul pe care ni-l petrecem in pat si numarul de ocupatii pe care le desfasuram aici, logic ar fi sa acordam o importanta majora alegerii garniturii de pat.

Si totusi, prea multa vreme oamenii au fost mai exigenti si mai dispusi sa cheltuiasca pe automobile, pe electrocasnice sau pe living-uri decat pe mobila unde isi petrec o asa mare parte din viata.

Lucrurile au evoluat din fericire, si numarul celor care sunt dispusi sa acorde o mai mare atentie garniturii de pat a crescut: ei nu vor sa aiba numai un pat confortabil, ci si unul excelent pentru sanatate, care sa le protejeze sistemul osos si musculatura si care sa le inlesneasca circulatia sangvina. Iata de ce si fabricantii se bat in a investi in cercetarea proprietatilor materialelor folosite: elasticitate, plasticitate, aerare etc.

Ce fel de saltea sa alegem?

60 % dintre francezi prefera salteaua cu arcuri (persoanele in varsta de 40 de ani), 18 % pe cea de tip latex (tinerii, mai ales), iar sapte procente opteaza pentru cea umpluta cu lana (in special cei trecuti de 50 de ani).

Salteaua cu arcuri este supla si elastica. Calitatea ei trebuie sa fie excelenta, daca nu, arcurile se pot desprinde.

Salteaua de tip latex este moale.

De asemenea, trebuie sa fie de foarte buna calitate: sa nu fie prea moale si sa nu se taseze de-a lungul timpului.

Saltelele din lana dau atat senzatia de moliciune, cat si de fermitate. In plus, ele "respira". Iarna mai ales sunt foarte placute, deoarece incalzesc; si mai este potrivita in orice sezon pentru mangaieri si zbenguieli amoroase. Salteaua de lana trebuie sa fie deseori intoarsa si din timp in timp reafanata, pentru a nu face o gaura pe mijloc, iar cei care dorm sa vina unul peste celalalt.

Pentru somiera, alegerea se face intre arcuri si scandura. Somierele din lemn au din ce in ce mai mult succes: ele sunt ferme, preiau cu succes presiunea corpului si permit elementelor din garnitura sa respire. Fiecare parte a garniturii de pat isi are adeptii sai.

Urmand sfaturile venite din partea medicilor, din ce in ce mai multa lume opteaza pentru fermitatea saltelei: este adevarat ca un pat moale deformeaza sistemul osos si provoaca sau agraveaza durerile de spate. In plus, nu sunt favorizate nici jocurile erotice: corpurile se afunda in toata aceasta moliciune si nu se potrivesc cum trebuie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod