De asemenea, si punctele de sprijin: fese, coate, genunchi, calcaie etc. se afunda, fapt care incetineste miscarile. Pentru a obtine o fermitate placuta, e bine sa combinati o somiera elastica cu o saltea tare sau invers; trebuie sa gasiti un echilibru intre cele doua. Garniturile de pat trebuie schimbate cam la 10 ani.
Dincolo de paturile obisnuite, mai exista si paturi speciale: paturile cu vibratii, care ne destind muschii si "nervii", paturile care se moduleaza, mai ales patul care iti permite o pozitie mai inalta a gambelor, pentru a ajuta circulatia sangelui (unele sunt dotate cu dispozitive electrice, pe care e bine sa le debransam noaptea, pentru a nu sta intr-un permanent camp electromagnetic) si, in fine, paturile cu apa, al caror confort, ferm si fluid in acelasi timp, este covarsitor.
In tarile latine (in Franta, de exemplu), domina paturile cu doua locuri; in tarile anglo-saxone sunt preferate paturile gemene, lipite unul de celalalt. Paturile gemene nu sunt agreate decat de 3 % dintre francezii cu varste mai mici de 44 de ani si de 14% dintre cei care au peste 44 de ani.
Cat despre paturile pentru doua persoane, preferintele sunt pentru cele joase, tari, aerate si mari (cu o latime cuprinsa intre 1,50 si 1,60 m; exista si modelul de 1,80 m, mai dificil insa de gasit). Patul pentru doua persoane reprezinta spatiul in care iubitii se bucura de o baie de tandrete si voluptate, spatiul in care se tes intre fiinte legaturi adanci, neconstientizate, cand se dedica unul celuilalt pentru a fi mai puternici in trecerea prin viata.
Desigur, acest tip de pat prezinta si inconveniente, mai ales pentru cei care au somnul usor, dar retinerea provocata de acest fapt nu trebuie sa ne faca sa renuntam la binefacerile imense ale dormitului in doi, cu atat mai mult cu cat neajunsurile pot fi inlaturate.
Vom reveni asupra acestora in partea a treia a cartii.Lux, calm si voluptate
Cearsafurile, fetele de perna, plicurile se fac acum din fibre sintetice (nailon etc.), iar umplutura pernelor si a plapumilor se face din vata sintetica. Aceste materii prime genereaza fenomene electrostatice care pot sa tulbure somnul firilor mai nervoase.
Mai mult, la primul contact cu iarna, ele devin reci, asa ca folosirea bumbacului este o varianta mai buna. De ce insa n-am fi si mai exigenti? De ce sa nu ne oferim un pic de lux? Patul nostru este totusi, o data pentru totdeauna, locul unde ne petrecem o treime din timpul care ne e dat. Sa ne oferim, prin urmare, cearsafuri din matase ori satin (ce deliciu pentru piele!), perne si plapumi umplute cu puf (ce dulce caldura!), cu exceptia cazurilor de alergie la pene.
Cum sa ne orientam patul
Un pat pentru doua persoane nu trebuie sa aiba una dintre laturi lipita sau in unghi cu peretele, pentru a nu jena accesul partenerului care doarme langa perete si, mai ales, pentru a nu ii provoca angoasa, mai ales daca este claustrofob, ori sufocare toracica, daca sufera de vreo afectiune respiratorie.
Cat despre orientarea patului, se spune ca, pentru a avea un somn bun, trebuie sa-i orientam capatul, deci si capul celui care doarme in el, spre nordul magnetic (diferit cu 15 grade fata de cel geografic), pentru motivul ca liniile de camp magnetic taie pamantul de la nord la sud. In lipsa unui argument stiintific, fiecare trebuie sa faca asa cum ii este mai bine.
Este imperioasa evitarea plasarii patului in locuri care ar putea fi daunatoare somnului, excitand sistemul nervos si provocand anxietate.
Asa este cazul nodurilor lui Hartmann, care se gasesc la intretaierea liniilor de camp magnetic N-S cu acelea care il strabat de la est la vest si al punctelor situate pe verticala unei surse energetice din adancul pamantului sau a unei falii telurice.Pentru a repera aceste puncte, trebuie sa apelati la ajutorul unui radiestezist care va lucra folosindu-se de un pendul sau de bagheta fantanarului sau la un Biogeolog.
Posteaza comentariu