Alegerea destinatiei de concediu si planificarea pas cu pas a intregului circuit pot fi destul de stresante si fara pregatirea propriu-zisa de la birou. Daca organizarea plecarii o poti lasa in seama sotului sau copiilor, finalizarea proiectelor de la serviciu ramane in seama ta. Mai mult ca oricand, inainte de concediu cu cateva saptamani, la birou iti trebuie putere de organizare, multa concentrare si... pofta de munca.
Saptamanile dinaintea concediului de odihna devin un maraton pentru ducerea la bun sfarsit a proiectelor sau pregatirea in avans a altora noi. Doar nu vrei ca lucrurile neterminate de la serviciu sa te bantuie si in concediu!
In functie de tipul de activitate si de politica firmei, ti se va cere sau nu sa iti realizezi sarcinile in avans pentru perioada in care vei fi plecata. Indiferent de situatie, tu trebuie sa te gandesti ca partea ta de responsabilitati contribuie la eficienta companiei. Chiar pentru o scurta perioada, sarcinile unui singur angajat lasate de izbeliste nu ar duce la nimic bun. In plus, lasand totul pregatit, nu risti sa fii deranjata in plin inot de telefonul sefului tau care cauta anumite adrese de contact numai de tine stiute...
In primul rand
Cu doua-trei saptamani inainte, concentreaza-te asupra proiectelor sau a sarcinilor care trebuie finalizate pana in momentul plecarii. Exista posibilitatea sa stai mai mult peste program, sa alergi mai intens pana iti convingi colegii sau colaboratorii sa lucreze mai repede. Vei vedea, probabil ca, in cateva zile, daca te agiti cu folos, vei finaliza sarcini care inainte iti luau saptamani intregi. Asta cu pretul stresului si al framantarilor de rigoare ... Dar gandeste-te la vacanta ce va urma!
In paralel, ia initiativa noilor proiecte care sa acopere perioada in care vei fi plecata. Rezolva din timp tot ce este de rezolvat, restul lasandu-l in seama colegilor care nu au liber in acelasi timp cu tine.
Colegii de aur
... sunt cheia. Negociaza cu ei, vezi ce poti pregati tu in avans si ce poti lasa in responsabilitatea lor. La un moment dat, si ei vor avea nevoie de ajutorul tau. Nu uita sa ii pui la curent cu toate datele. Daca iti amintesti noi informatii dupa ce ai discutat deja cu ei, noteaza-le undeva si cu prima ocazie le impartasesti. Cel mai indicat ar fi sa trimiti un mail cu toate indicatiile. Asa, cat esti tu plecata, colegul le poate reciti atunci cand are o nelamurire, mai degraba decat sa te contacteze pe tine.
Un concediu anuntat
Printre ultimele lucruri de facut la birou este anuntarea partenerilor si a colegilor despre durata concediului. Este indicat sa se stie ca ai plecat in concediu, decat sa se considere ulterior ca neglijezi sa raspunzi mesajelor primite. La fel de important este sa iti creezi o alerta in casuta ta de mail, care va anunta ca esti plecata de la birou, imediat ce vei primi un mesaj. Eficient si modern.
In concediu si mai multa munca
Pentru Florin Rusu, directorul Agentiei de Resurse Umane Global Consulting, in perioada dinainte de concediu nu exista decat "munca, munca si iarasi munca". Concediul? Inseamna tot munca, pentru ca proiectele deja contractate il retin la birou...
"Avem o groaza de treaba vara aceasta. Nu cred ca isi va lua nici un angajat din compania noastra concediu anul acesta. O saptamana poate isi va lua fiecare: acele cinci zile lucratoare plus zilele din week-end, ajungandu-se astfel la 8-9 zile.
Noi nu ne putem permite sa pierdem nici un client si nici o oportunitate. Daca nu profitam noi de oportunitati, o vor face altii. La proiecte se lucreaza non-stop, mai ales in conditiile in care avem companii care ne-au solicitat ca in septembrie sa le fi recrutat deja personal. Sunt companii care ne-au cerut 400-500 de persoane pana in toamna", incheie Florin Rusu, nu fara satisfactie in voce.
Depinde de noi cum exploatam zilele libere acordate prin lege, atata timp cat rezultatul ne creeaza o stare de multumire.
Saptamana viitoare, ramane sa vedem cat de buna este ideea de a lasa colegilor adresele unde putem fi contactati in perioada concediului.
Posteaza comentariu