Fiecare dintre noi a fost la unul sau la mai multe interviuri. Acesta este momentul cheie in gasirea unui loc de munca. La un interviu trebuie sa participe un reprezentant al departamentului de resurse umane si seful departamentului care este in cautarea unor noi angajati. Interviul poate fi organizat, in firmele mai mici, de directorul general sau directorul executiv.
Interviul este o analiza a candidatului bazata foarte mult pe simpatie si comunicare directa, unde prima impresia conteaza mai mult ca oriunde in alta parte. "Fac recrutare de 10 ani, am participat la sute de interviuri, am evaluat sute de oameni. M-au convins mereu de calitatile si personalitatea lor, cei sinceri, cei care au tratat dialogul cu mine, ca si posibil angajator, cu seriozitate, cei care mi-au pus intrebari si cei care au dovedit onestitate si decenta atunci cand au vorbit despre posturile lor anterioare. M-au convins cei care au fost in stare sa raspunda sincer la intrebarea mea care le cerea sa-si enumere, repede, defectele. Sunt detalii care vorbesc despre omul respectiv", dezvaluie secretele recrutarii si detalii ale muncii, din departamentul resurselor umane, Angela Lazar, sefa departamentului HR, dintr-o companie cu capital strain.
1. Nu vorbi despre bani!
Profita de interviu - te sfatuiesc specialistii de pe www.shine.com - si straluceste! Arata tot ce este mai bun in personalitatea ta, convinge, fii sincera, zambeste si dovedeste ca ai incredere in tine! Dar mai ales ai grija ce spui!
Nu vorbi niciodata despre bani la primul interviu. Nu spune "am nevoie de bani", "sunt leftera", chiar daca ai venit pe jos la interviu, chiar daca nu ai bani nici pentru un covrig. "Nu trebuie sa afle nimeni ca esti flamanda dupa un salariu. Va crede ca esti doar interesata de bani, nu de munca in sine si ca doar nevoia de bani te face sa fii interesata de oferta respectiva", sustine Angela Lazar.
Despre bani se vorbeste la al doilea interviu, si daca la prima intalnire cu angajatorul esti intrebata despre bani, cel mai bun raspuns este sa spui care a fost ultimul tau salariu sau care este acesta. Lasi loc unei oferte mai genereroase, pentru ca expimarea salariului pe care il ai este, in sine, acceptat ca o limita sub care nu se poate trece si vei lasa impresia ca esti un om cu picioarele pe pamant care stie cum merg treburile in economie.
La un al doilea interviu discutiile despre bani pot fi concrete, dar si atunci fereste-te sa-ti arati entuziasumul (daca suma este mai mare decat te astepti) sau dezamagirea (chibzuieste in tihna, la tine acasa, daca suma iti convine sau nu, pentru ca pe criza asta, salariile mari sunt o raritate).
2. Nu-ti critica fostul sef!
Este o mare gresala. Lumea este mica, nu stii cine pe cine cunoaste. Diplomatie si eleganta. Treci, fara sa dai amanunte, peste motivele care te-au determinat sa pleci de la fostul loc de munca. La intrebarea: de ce ai demisionat (sau de ce ai fost data afara) de la compania X, raspunsul trebuie sa fie: "Criza economica" sau "o conjunctura care mi-a fost defavorabila" ori "o situatie pe care nu o puteam accepta".
"Este evident ca daca ti-ai dat demisia s-a intamplat din cauza unei neintelegeri, sau ti-a fost ceruta, sau ai facut ceva rau si asta a fost solutia care a calmat spiritele. Oamenii ezita sa spuna ca au fost disponibilizati, de parca asta ar fi o rusine. Se gandesc ca daca ai fost dat afara, nu esti bun, detaliu la care angajatorii nu se prea gandesc. Intrebarea la interviu 'de ce ai ramas fara job?', nu este pusa ca sa mi se dea explicatii, ci ca sa vad ce va spune candidatul despre mine si compania mea cand va participa la un al interviu, daca eu il dau afara, la un moment dat!", spune Angela Lazar.
3. Nu face politica!
Sub nici o forma nu trebuie sa faci aluzii sau comentarii cu tenta politica in cursul unui interviu. Nu stii care sunt simpatiile lor. Nu stii daca exista conexiuni intre oamenii politici si compania respectiva. Simpatiile sau antipatiile politice nu trebuie sa fie un subiect de discutie la un interviu. Nici faptul ca te declari simpatizant al partidului care sustine compania, daca acest lucru este valabil, nu te va ajuta.
Daca, prin absurd, ti se pun intrebari legate de aceasta zona, cel mai bine este sa te declari apolitica si fara simpatii. Din aceeasi categorie a subiectelor care nu trebuie sa fie deschise in cadrul unui interviu de angajare sunt cele legate de oamenii de alta nationalitate sau rasa.