Cum sa tii un discurs impecabil

La prima vedere, un discurs in public nu pare o activitate prea solicitanta, dar, in fata publicului, tot vei avea emotii si iti vor transpira mainile sau iti va tremura vocea.
La prima vedere, un discurs in public nu pare o activitate prea solicitanta, dar, in fata publicului, tot vei avea emotii si iti vor transpira mainile sau iti va tremura vocea. Fie ca publicul tau este format din colegi sau din persoane necunoscute tie, fie ca sunt doi oameni sau peste o suta, mesajul pe care vrei sa il comunici trebuie sa fie foarte bine structurat pentru a avea efectul pe care il doresti.

Stabileste ce vrei sa transmiti

Chiar daca este vorba despre un discurs de multumire, chiar daca este unul persuasiv, o pregatire temeinica te va ajuta sa faci fata cu brio acestui episod.

Inainte de toate, trebuie sa cunosti foarte bine ceea ce vrei sa le transmiti persoanelor care te asculta. Abia dupa ce vei stabili asta, vei reusi sa stabilesti punctele cheie pe care sa le atingi in expunerea ta.
Un alt capitol la care trebuie sa te gandesti este publicul.

Daca toti cei carora le vorbesti iti sunt cunoscuti, atunci ai eliminat o mare problema din calea ta. In schimb, daca urmeaza sa tii o cuvantare in fata unor necunoscuti, trebuie sa te informezi asupra pregatirii, intereselor, varstei, etc. A tine un discurs in fata unui public pe care incerci sa il convingi sau sa ii schimbi o convingere, dar despre care nu stii absolut nimic, este ca si cum ai incerca sa tragi la tinta legata la ochi.

Studiaza separat toate ideile pe care vrei sa le comunici si incearca sa gasesti pentru fiecare cate un exemplu cu care sa le ilustrezi. De multe ori, modul in care expui o idee face ca aceasta sa se bucure sau nu de adeziunea publicului. De aceea trebuie sa studiezi foarte bine inainte subiectul pe care urmeaza sa il abordezi, altfel spus, trebuie sa gasesti cel mai bun mod de a expune o anumita problema.

Organizeaza-ti ideile

Dupa ce ti-ai studiat foarte bine ideile, trece-le pe o foaie de hartie.
Incearca sa le ordonezi atat in ordinea importantei lor, cat si intr-o ordine care sa-ti mentina ascultatorii permanent atenti.

Oamenilor le plac povestile, mai ales daca sunt amuzante. E bine sa faci apel la o istorisire, fie ea personala sau nu, cu care sa iti incepi cuvantarea, aceasta avand menirea de a capta atentia celor care te asculta, inca de la inceput. Conteaza foarte mult startul, ca si in sport, dar daca ai un inceput frumos nu trebuie sa incetezi sa "alergi" pana la final. Un inceput bun promite captarea atentiei celor din public, dar nu si mentinerea ei. Cheia spre realizarea acestui fapt este tocmai o buna organizare a ideilor pe care vrei sa le comunici.

Repeta

Aceasta repetitie are rolul de a te scapa dintr-o capcana in care e foarte posibil sa te afunzi: in momentul in care nu iti cunosti foarte bine discursul te vei concentra numai asupra a ceea ce ai de spus si nu vei reusi sa fii atenta si la celelalte lucruri din jurul tau.
Insa, o data eliberata de aceasta povara, te vei putea concentra asupra auditoriului si vei fi mult mai atenta la ceea ce se intampla. Deseori reactia celor care te asculta te poate influenta in asa fel incat sa iti schimbi sau sa renunti la a expune anumite idei.

De aceea, cunoasterea sau chiar memorarea discursului iti va fi de mare ajutor pentru momentul in care il vei sustine.

Nu uita ca publicul nu reprezinta o entitate careia sa i te adresezi ca unui intreg, ci este format din oameni care te asculta separat si pe care trebuie sa ii tratezi ca atare: abordeaza un stil personal si degajat, le vei castiga mai repede increderea.

Daca se intampla sa faci vreo greseala, sa incurci date sau nume, nu te alarma. Din astfel de momente cel mai bine iesi facand apel la umor pentru ca oamenii adora sa rada: incearca sa faci glume pe seama ta si a situatiei pe care ai reusit s-o creezi.
Vei vedea ca te vei bucura de un real succes.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vanessa pe 11 Iul 2011, 16:35
    Aoleu!!!

    florinsa,au fost suficient de expliciti!!!DAk u esti proasta si grea de cap sin nu intelegi,e trb. ta....

    8
    6

  • florinsa pe 7 Iun 2010, 21:53
    naspa

    naspa mai detaliat nu se poate / va rog frumos?

    2
    7

  • florinsa pe 7 Iun 2010, 21:53
    naspa

    naspa mai detaliat nu se poate / va rog frumos?

    2
    8

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod