Venitul unei familii a incetat de mult sa mai fie "adus in casa" de o singura persoana. Mama aduce si ea partea ei, fara de care familia ar suferi lipsuri importante.
Responsabilitatea unei proaspete mamici este, astfel, una dubla: sa nu stirbeasca din venitul familiei - chiar daca pentru o scurta perioada de timp - si sa fie alaturi de micut in momentele in care el are cea mai mare nevoie de ea. Misiune imposibila? Cu sprijin si intelegere din partea celor apropiati, este una chiar realizabila.
In acest context, mai multe mamici din intreaga lume aleg sa isi continue munca la scurt timp dupa aducerea pe lume a copilului. Oricat de multa nevoie ar avea micutul de mama sa, are si mai mare nevoie de hrana buna sau hainute (care in ciuda dimensiunii, nu sunt cu mult mai ieftine decat cele ale adultilor).
La cat de repede se transforma societatea, o mamica nu poate sa isi permita luxul de a sta acasa pe intreaga perioada a concediului post-natal. Daca dupa ce revine la munca dupa doi ani, nu-si mai gaseste locul vacant si astfel familia pierde jumatate din venit? In definitiv, legea din Romania nu iti promite nicaieri ca vei gasi exact postul pe care l-ai lasat inainte de a naste.
Ioana Madalina Popescu, general manager al companiei Pluri Consultants, atrage atentia ca "legea o fac oamenii, vointa celor care conduc la un moment dat compania transcende in fata principiilor de cultura organizationala. Daca omul care decide daca ii pastreaza jobul sau nu, atunci asa se face. Daca e omenos si intelege, respecta ideea de maternitate. Legea are niste portite, da posibilitatea companiilor ca, in anumite circumstante, sa se modifice putin din structura jobului. E posibil chiar in contextul actual al muncii. Nu este batut in cuie. Da, esti obligat sa ii dai de munca, dar daca intre timp ai suferit o modificare de structura organizationala, ea nu-si va mai gasi acelasi post de munca. Nici o lege nu scrie ca esti obligat sa ii dai un job asemanator. Oricum, poti sa faci doua joburi sa para asemanatoare. Conteaza filozofia nerostita a organizatiei si hotararea celui care conduce compania".
Oricat de ambitioasa ai fi, reluarea serviciului nu ar fi posibila fara ajutorul celor apropiati. Cum te vei putea intoarce la locul de munca, daca nu iti stii copilul de cateva saptamani pe maini sigure? Aici, bunicii indeplinesc cel mai important rol. Este solutia ideala pentru cazul in care ambii soti doresc sa isi continue serviciul. Sau, daca iti permiti, de ce nu o doica?!
Daca in afara de sot nu poate nimeni sa te ajute si nici bona nu iti permiti sa ai iar venitul tau este mai mare decat al tatalui, ce ramane de facut? Un lucru pe care nu multe mame il fac in Romania: sa isi convinga sotul sa aiba grija de copil cat ele vor fi la serviciu. Totul se rezolva printr-o declaratie pe propria raspundere ca renunti la indemnizatia oferita de stat in favoarea sotului tau.
"Cazurile in care tatal isi ia concediu medical pentu a sta cu copilul sunt rarisime si asta din cauza prejudecatilor din societatea romanesca. Un barbat care sta acasa intretinut de femeie este un barbat ratat, i se stirbeste din aura lui macho, drept care nu poate sa accepte asta. Si daca sta acasa, sta pur si simplu, nu face nimic, bea bere, sta la televizor. Daca e barbat, nu face curatenie. Familiile din Romania sunt departe de a fi ca in alte tari, in care cei doi membri ai unui cuplu fac multe lucruri in comun si foarte des barbatul e cel care gateste", considera Madalina Popescu.
Fii tu deschizatoarea de drumuri atunci! Ce este pe primul loc pentru tine: copilul tau sau gura lumii? Daca sotul tau intelege situatia si tu ai incredere in aptitudinile lui de doica
© Copyright:
Comentarii (19)
am terminat somajul i februarie 2013,ia mai 2013 am ramas iasarcinata,voi naste in februarie 2014.innainte de a intra in somaj am lucrat 9 ani,cum pot face sa pot lua postnatal,pot plati din februarie 2013 pana in feb.2014?
daca imi iau 2 ani de concediu postnatal si vreau sa ma intorc la serviciu dupa 1 an (cu chemare de la angajator)pierd la bani la locul de munca
Daca aveti 12 luni lucrati cu norma intreaga, puteti sa mergeti in CCC. Aveti grija sa nu aveti nici macar 1 zi concediu fara plata.
daca sotia mea nu lucreaza si eu lucrez pot sa intru in post-natal? va rog un raspuns rapid pt ca sotia mea a nascut pe data de 4 oct. multumesc anticipat
sunt functionar public cu statut special,sotia mea nu lucreaza de cativa ani,eu beneficiez de concediu pt. cresterea copilului ,cam ce procent din salariu primesc.
vreau sa preiau indemnizatia de crestere copil de la sotia mea. Pe data de 13.12.2010 mi se termina preavizul. trebuie sa iau decizia de incetare de la mine de la munca(sediu in Bucuresti ) si decizia de reluare a activitatii pentru sotia mea. mi-a zis ca pe 13.12.2010 trebuie sa depun dosarul. Va rog sa imi comunicati in cat timp pot sa bag dosarul.
VREAU SI EU UN EXEMPLU DE DECLARATIE PRECUM SOTIA NU ESTE IN CONCEDIU POSTNATAL
Dupa trei luni de la nastere pot sa ma intorc la servici si sa stea sotul cu copilul acasa?De ce acte am nevoie ca sa il trec pe el la indemnizatia copilului ca sa ia el 85 % din salar?Va rog raspundeti urgent.MULTUMESC
stau an concediu post-natal dar vreau sa ma antorc la munca este posibil sa ma antorc la acelas loc de munca dar sa nu mi se opreasca indemnizatia exista o lege pentru asa ceva?va rog sa ami raspundeti
Vreau sa ma intorc la serviciu inainte de a implini copilul varsta de 2 ani. Beneficiez de ceva din partea statului in cazul acesta?
Practic statul ma forteaza pt supravietuire sa lucrez la negru ca sa imi pot intretine familia .Pai ma dobitocilor care ati facut legea asta.Daca eu lucrez pe 1 000 ron statul ia impozit si taxe ,iar daca eu stau acasa cu nevasta si copilul ,eu mor de foame iar voi imi platiti 850 fara a mai opri impozit si taxe.Sa va duceti dracu cu legile voastre date fara cap.
Eu lucrez de 10 ani iar sotia mea este in masterat la zi.Nu inteleg cum statul nu acorda sotiei mele indemnizatia pt cresterea copilului si ma forteaza pe mine sa intru in post natal cu o indemnizatie de 600 RON.Explicati-mi si mie cum poate trai o familie cu 600 ,ca eu numai inteleg nimic si m-am saturat de comunisti libidinosi care te ignora.Ce trebuie facut ?
daca eu ca sot sunt in concediu postnatal si vreau sa lucrez in alta parte cu forme legale , exista o portita de a face acest lucru ?
daca nu intru in postnatal nici io nici sotu beneficiez de ceva?
Am un copil de 6 luni iau indemnizatia de 600+200 as vrea sa stiu daca pot demisiona din functie fara sa pierd indemnizatiile. Multumesc
va rog sa-mi dati o informatie pe ce data trebuie sa ma prezint la serviciu avand in vedere ca fetita mea imlineste doi ani pe 14 aug 2008 ; multumesc anticipat
Buna ziua! As vrea sa stiu si eu care sun toate conditiile pentru ca tatal sa poata intra in concediu de paternitate. De exemplu daca imi dau demisia de la locul de munca mai pot beneficia de concediu post natal? As vrea sa nu afle patronii de lucrul acesta.
cum pot ramane in continuare in servici dupa ce nasc,de ce bani beneficiez?
daca sotia nu isi ia concediu postnatal sau de lehuzie eu sotul pot intra in concediu postnatal? daca s- ar putea un nr de telefon unde sa intreb multa stima
Posteaza comentariu