Exista nenumarate emotii negative care se dezvolta intre colegii de birou, insa cea mai frecventa este gelozia. Majoritatea angajatilor s-au aflat la un moment dat de o parte sau de cealalta a geloziei. Cunosti foarte bine felul in care te simti atunci cand seful tau ii promoveaza doar pe unii dintre colegii tai, iar atunci cand eforturile tale ar trebui recunoscute, se face ca nu vede.
Dar si atunci cand te afli de partea cealalta, situatia poate fi la fel de dificila. Daca tu esti tinta geloziei colegilor, aceasta se intampla probabil datorita perfomantelor tale in domeniul profesional. Astfel incat, ce ar trebui sa faci atunci cand un coleg isi iese din minti doar pentru ca tu te bucuri de un succes bine-meritat? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti pastrezi starea de spirit - si rezultatele excelente - in ciuda geloziei unora dintre colegi:
Uneori, muncim din greu pentru a obtine acea mult-ravnita promovare, beneficii speciale sau marirea de salariu, incat uitam sa acordam suficienta atentie atmosferei din jurul nostru.
Nu exista nici o regula care spune ca trebuie sa fii singura in toate bataliile de la locul de munca. Daca te simti inconfortabil din cauza actiunilor unui coleg gelos, vorbeste despre aceasta situatie cu managerul tau. Daca nu vrei sa-ti iei singura apararea in fata colegului respectiv, atunci trebuie ca managerul direct sa cunoasca situatia. De fapt, s-ar putea ca acest coleg sa se simta in acest fel din cauza managerului. De exemplu, probabil ca acesta a ratat in nenumarate randuri promovarea si nu are nici un feedback despre ceea ce ar trebui sa faca in aceasta privinta. Chiar daca aceasta situatie nu are nimic in comun cu tine, colegului respectiv ii este mult mai usor sa-si descarce supararea asupra ta decat asupra superiorului. Daca managerul va fi pus in tema cu acest lucru, atunci cei doi vor reusi sa descopere adevarata cauza a geloziei. Ai grija sa incepi o astfel de conversatie cu multa grija si profesionalism. Nu te va ajuta cu nimic in rezolvarea problemei daca vei incepe sa "barfesti" un alt membru al echipei.
De cele mai multe ori, colegii gelosi nu fac altceva decat sa-si verse supararile cu prietenii si sa-i barfeasca pe angajatii de care se simt amenintati. Indiferent de ceea ce vei face, nu te lasa prada tentatiei de a te implica in astfel de schimburi negative de informatii si ganduri. Daca vei auzi barfe legate de tine sau de ceilalti, fereste-te cat poti de ele. Ramai deasupra acestor obiceiuri "murdare" ale unor oameni. Daca te vei implica in astfel de discutii, ceilalti din birou te vor observa si vor realiza faptul ca zvonurile sunt doar zvonuri, dar ca barfele provin de la aceeasi persoana inversunata.
Unii colegi gelosi pot deveni de-a dreptul amenintatori in incercarea de a sabota pe cineva care are succes in companie. Daca te afli intr-o astfel de situatie, trebuie sa stai departe de discutii si sa ai grija de tine. Noteaza-ti in detaliu ceea ce se spune negativ despre tine si vezi daca ai argumentele necesare pentru a dezaproba zvonurile false legate de performantele tale. Din fericire, seful tau va fi suficient de intelept sa-si dea seama cand apar zvonuri false atunci cand le aude. Daca nu, va trebui sa ai toata munitia necesara pentru a-ti apara cauza.
Daca gelozia de la birou incepe sa te raneasca, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a lupta impotriva acesteia este sa-ti pastrezi profesionalismul si sa continui sa-ti indeplinesti obligatiile cat mai bine cu putinta. Acest lucru inseamna sa incerci sa nu iei in nume personal comentariile rautacioase si sa eviti ocaziile in care sa arunci la schimb propriile remarci taioase. Ceilalti sunt gelosi pe succesul tau. Fa tot ceea ce iti sta in putere pentru a le demonstra calitatile pentru care ai succes. Stabileste-ti ca model faptul ca profesionalismul la birou este cea mai sigura cale pentru a invinge.