Avantajele si dezavantajele muncii la negru

De multe ori, imprejurarile te pot forta sa accepti un loc de munca indiferent de conditii sau, varianta nefericita, sa te trezesti la ceva timp dupa angajare ca esti in afara sistemului legal...

De multe ori, imprejurarile te pot forta sa accepti un loc de munca indiferent de conditii sau, varianta nefericita, sa te trezesti la ceva timp dupa angajare ca esti in afara sistemului legal si tu nu ai niciun drept ca angajat. Pentru a nu trece prin astfel de situatii neplacute, afla cum sa le eviti si care sunt avantajele sau dezavantajele unei asemenea conjuncturi.

Munca le negru: avantaje si dezavantaje

Munca la negru este, din pacate, o practica tot mai intalnita in Romania si, conform unui studiu al Centrului de Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (club al tarilor dezvoltate care studiaza diverse probleme economice), mai mult de jumatate din locurile de munca din Romania nu sunt incluse in legislatia muncii si angajatii nu au dreptul la protectie sociala sau la alte beneficii.

Studiul mai arata ca exista doua categorii de persoane care se gasesc in aceasta situatie: cele care accepta sa nu respecte sistemul si cele care nu au alta posibilitate.

Cei care nu indeplinesc conditiile necesare pentru angajarea in mod legal (tinerii - in mare parte studenti, persoanele in varsta sau cele necalificate) sunt, de cele mai multe ori, fortati de imprejurari sa accepte munca la negru.

Alina Radu, manager HRMarket, declara ca angajatii accepta aceasta varianta fie din lipsa de experienta, fie din nevoia acuta de a-si gasi un loc de munca, fie din alte motive personale: "Dezavantajele acestei practici sunt evidente si deloc putine: angajatul nu are siguranta salariului, fiind, practic, dependent de bunavointa angajatorului, nu are dreptul la concediu de odihna, nu beneficiaza de indemnizatii (somaj, cresterea copilului, de boala etc.), nu are acces pe piata creditelor bancare, nu beneficiaza de vechime in munca si nu ii este recunoscuta experienta anterioara in momentul prezentarii la un interviu."

In categoria avantajelor pe care munca la negru le poate oferi, Alina Radu identifica doar "posibilitatea (a nu se intelege certitudinea) unor castiguri mai mari - angajatorul preferand sa ofere un salariu mai mare angajatului decat sa plateasca impozite la stat, dar acest 'avantaj' este perfect contrabalansat de celelalte lipsuri."

De cealalta parte a baricadei, angajatorii reclama impozitele si taxele prea mari, motiv pentru care nu respecta cadrul legal.

Pentru a evita situatiile neplacute (si ilegale), exista o serie de masuri pe care tu, ca angajata, le poti lua inainte de a incepe activitatea (exista cazuri in care semnarea unui contract de munca ramane doar la stadiul de promisiune din partea angajatorului).


"Inainte de a semna un contract de munca (fie individual, fie colectiv), angajatul ar trebui sa se informeze, sa caute un model cadru pentru a se familiariza cu continutul acestuia. Din el nu trebuie sa lipseasca: durata contractului, functia de incadrare, durata concediului, salariul brut, drepturile si obligatiile partilor. Dupa semnarea contractului in trei exemplare, in termen de maxim 20 de zile, trebuie sa primeasca un exemplar cu un numar si stampila ITM. In cazul in care nu se intampla asta, e bine sa intrebe politicos angajatorul daca este posibil sa intre in posesia lui.", a adaugat Alina Radu.

Munca la negru presupune si asumarea unor riscuri din partea ta: plata salariului poate intarzia, nu poti beneficia de sistemul de pensii private, poti fi retinuta peste program fara sa fii platita pentru ore suplimentare sau, mai mult decat atat, este posibil chiar sa nu ai un program de lucru fix.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florina pe 11 Oct 2010, 05:55
    vreau sa-mi recuperez vechimea de fostul loc de munca.deacum 8 ani

    buna ziua.as avea si eu o intrebare :mi-am pirdut cartea de munca si nu am nici macar o copie.firma a dat faliment si o data cu ea si state de plata si contracte de angajare.am fost peste tot,dar nimic nici un rezultat.intr-un final acum 2 saptamini am gasit o doamna draguta de la itm s-a uitat in calculator dupa care m-a trimis la doamna alina radu .problema mea este ca lucrez numai dimin.si nu corespind cu programul dinsei.as dori si eu un telefon unde sa o pot contacta si vorbi mai detaliat si sa ma fac inteleasa .sa-i spun ce acte am si ce nu am .va multumesc frumos.astept raspuns.o zi buna va doresc.

    0
    0

  • Crina pe 10 Iul 2008, 21:44
    munca la negru

    eu lucrez de un an si jumatate si abia acum mi-am dat seama ca am fost fraierita, am cerut copie dupa cartea de munca pentru un credit la banca si am descoperit ca am de fapt un contract de prestari servicii unde scrie ca primesc 8 sute de mii pe saptamana. ce pot sa fac?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod