Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare sunt rezultatul utilizarii neadecvate a mijloacelor de protectie in timp ce te expui luminii solare. Pielea prezinta o sensibilitate crescuta la nivelul zonei afectate, se inroseste si se umfla. Te poti confrunta si cu senzatia de intepatura, iar in cazul anumitor persoane apare febra. O data cu reinnoirea pielii, zona unde se inregistreaza problemele va cadea sau se va coji. In general cojirea pielii se produce la cateva zile dupa manifestarea simptomelor caracteristice arsurilor solare. Durerile dureaza de obicei intre 6 si 48 de ore din momentul expunerii neprotejate in fata soarelui.
Din ce cauza se produc arsurile solare?
Arsurile sunt provocate de expunerea excesiva in fata soarelui si a altor surse de raze ultraviolete. Arsurile se produc pentru ca organismul nu mai poate produce o cantitatea suficienta de melanina (pigment protectiv prezent in piele, in par si in membranele ochiului)pentru o buna protectie a pielii.
Care sunt implicatiile pe termen lung ale arsurilor solare?
Principalele implicatii se refera la vatamarea ireversibila a pielii si la marirea sanselor de a te confrunta cu o forma de cancer cutanat.
Cum sa-ti protejezi pielea?
Pentru a-ti proteja pielea fata de radiatiile solare este bine:
- sa te echipezi corespunzator cand mergi pe plaja; sa nu-ti lipseasca palaria, umbrela si ochelarii antiUV;
- sa stai mai mult la umbra;
- sa eviti exupunrea la soare intre orele 10.00-16.00;
- sa utiliezezi crema de protectie cu un factor de protectie adecvat pielii tale;
- sa folosesti creme hidratante corespunzatoare tipului tau de piele;
- sa bei multe lichide precum apa minerala, apa plata, sucuri naturale si ceaiuri;
- sa optezi pentru haine vaporoase penru a evita transpiratia abundenta;
- sa nu consumi excesiv cafea, bauturi alcoolice si sa reduci fumatul.
2. Cancerele cutanate
Ce este cancerul cutanat?
Principalul agent cauzator al cancerului cutanat este reprezentat de radiatiile ultraviolete. Expunerea cumulativa, indelungata, precum si cea intermitenta, dar intensa, urmata de arsuri solare pot duce la aparitia carcinoamelor bazocelulare, spinocelulare si a melanomului. Cancerul cutanat se intalneste mai ales la persoanele cu piele alba ce nu au respectat mijloacele de protectie corespunzatoare unei expuneri indelungata la soare. Aceasta forma de cancer poate aparea oriunde pe corpul tau; cele mai intalnite zone sunt acelea care nu au fost protejate fata de actiunea nociva a razelor ultraviolete: fata, gat, brate si picioare.
Care sunt cauzele care determina aparitia cancerelor cutanate?
- actiunea nociva a razelor ultraviolete;
- istoricul personal;
- modificarea stratului de ozon;
- poluare;
- fumatul;
- factorii stresori.
Ce trebuie facut pentru a nu ajunge sa te confrunti cu acest cancer cutanat?
Cea mai importanta modalitate de evitare a cancerului cutanat consta in preventie. Tine cont de recomandarile privind protectia pielii de la o varsta cat mai frageda.
3. Fotoimbatranirea - imbatranirea cutanata prematura.
Ce este fotoimbatranirea?
Fotoimbatranirea reprezinta imbaranirea prematura a epidermei, fiind conectata in mod direct cu actiunea nociva a radiatiile solare. Fotoimbatranirea se manifesta prin: aparitia ridurilor si a cuperozelor (dilatatia permanenta si vizibila a razelor mici ale pielii fetei), ingrosarea tegumentelor, pierderea transparentei si accentuarea dilatatiilor vasculare.
Care sunt cauzele care conduc la declansarea fotoimbatranirii?
- actiunea nociva a razelor ultraviolete;
- lungimea de unda care actioneaza asupra epidermei;
- tipul de piele afectat de radiatiile solare.
Ce trebuie facut pentru a nu ajunge sa te confrunti cu fotoimbatranirea?
Ca si in cazul cancerului cutanat, cea mai importanta modalitate de evitare a fotoimbatranirii consta in preventie. Tine cont de recomandarile privind protectia pielii de la o varsta cat mai frageda.
Articol scris in colaborare cu Dr Andra Orosan, medic specialist dermato-venerolog