Care a fost primul tău job? Povestește-ne puțin despre el.
În anul doi de facultate, am început să lucrez ca asistent administrativ la un proiect româno-german de dezvoltare a zootehniei în România. Era un job ideal pentru un student: câștigam experiență, aveam program flexibil și, adițional, aveam și un venit. Această prima experiența internațională acumulată m-a ajutat foarte mult în primul meu job cu normă întreagă, la acea vreme într-o mare companie de audit și consultanță.
Cum a fost prima zi la Ursus Breweries?
Am făcut cunoștință cu echipa mea, cu întreaga echipă Ursus Breweries și am început să mă familiarizez cu modul de lucru. Am avut chiar și ”temă pentru acasă” - să citesc regulamentul de ordine interioară. Pe scurt: o primă zi încărcată de informații și emoții.
Dar trecerea la SABMiller în Elveția?
Foarte naturală. În poziția mea din Ursus Breweries, am fost deseori implicată în proiecte regionale sau chiar globale, astfel că mare parte din echipa din Elveția îmi era cunoscută și lucrasem deja cu șefii și colegii mei de acum. Cum s-ar zice, „am intrat în pâine” chiar din prima zi. Dar au fost și schimbări care au durat puțin mai mult, cum ar fi să învăț drumul de acasă la birou. Nu printre blocuri, ci într-un peisaj de poveste.
Cum este să lucrezi în industria berii?
În domeniul meu, financiar, cifrele sunt cifre, indiferent de industria în care lucrezi.
Însă trebuie să recunosc că analiza rezultatelor în contextul industriei berii este mult mai interesantă decât în alte domenii. Un exemplu în acest sens este procesul de fabricație a berii, atât de complex deși are la bază doar câteva ingrediente naturale și cum „curg” cifrele de la o fază de producție la alta, până la produsul finit. Dar cele mai multe satisfacții le-am avut lucrând în echipă cu colegi din mai multe departamente pentru a maximiza rezultatele investițiilor de marketing sau de capital. Să sărbătorești succesul într-o asemenea echipă este cu siguranță foarte plăcut.Ce îți place cel mai mult la bere?
Îmi place pentru că, deși este cunoscută și consumată din cele mai vechi timpuri, este mereu la modă. În România, Ursus Breweries este prima companie de bere care s-a gândit la femei și a creat berea Redd’s special pentru ele, cu diferite arome, cel mai recent sortiment lansat fiind Redd’s Light.
Mai mult decât atât, diversitatea berilor, dar și a consumatorilor care sunt în „spatele” cifrelor pe care le analizez eu, m-a atras dintotdeauna. În portofoliul Ursus Breweries, găsim mărci de suflet pentru români, precum URSUS, cu sortimentele sale Black și Cooler, Timișoreana, Ciucaș, Stejar sau Azuga, dar și mărci reputate în toată lumea, cum ar fi Groslch, Peroni Nastro Azzuro, Pilsner Urquel, Miller Genuine Draft și, bineînțeles, preferata mea, Redd’s, disponibilă deja în patru arome îmbietoare.
Care sunt provocările unui job la nivel regional?
Cred că cele mai mari provocări sunt schimbarea per se și rapiditatea cu care trebuie sa te adaptezi la un mediu nou, la o cultură nouă, și în a lucra într-o altă limbă decât cea maternă. La acest nivel, se decid strategia și obiectivele pentru întreaga regiune și, având în vedere situația economică actuală, reacțiile trebuie să fie foarte rapide. Este un mediu de lucru foarte intens, astfel că, odată ce s-au domolit efectele schimbării inițiale, provocarea este să ții pasul cu schimbările ulterioare.
Ai cochetat la un moment dat cu zona de ONG-uri, voluntariat. Cum vezi diferența voluntariat – corporație?
Scopul celor două organizații este diferit, chiar dacă mijloacele pentru a-l atinge sunt de cele mai multe ori aceleași. În ambele cazuri, este nevoie de multă muncă, planificare, organizare și, bineînțeles, de o echipă bună de oameni entuziaști. În privința experienței mele, tocmai entuziasmul aș spune că a fost trăsătura comună, iar pasiunea, determinarea și capacitatea de a lucra în echipă sunt elemente pe care le consider indispensabile pentru succes în ambele domenii. Ceea ce mă bucură este faptul că atât Ursus Breweries, cât și compania „mamă” – SABMiller, pun un foarte mare accent pe dezvoltarea durabilă și pe colaborarea cu ONG-urile, mărturie în acest sens fiind proiectele deosebite derulate în ultimii ani și care construiesc o identitate aparte acestei companii în peisajul global.
Care este cea mai frumoasă experiență pe care ai trăit-o de când ești la SABMiller în Elveția?
La scurt timp după ce am început să lucrez în Elveția, ca membru într-un proiect global, am avut o prezentare în fața directorilor financiari regionali.
Am muncit foarte mult pentru rezultatul final și munca mea a fost recunoscută în acest forum – practic, comitetul executiv în domeniul financiar. Am fost foarte mândră de această performanță!Ce îi trebuie unei femei pentru a avea o carieră de succes?
Cam tot ce îi trebuie și unui bărbat: ambiție, îndrăzneală, energie pozitivă, putere de muncă, cunoștințe temeinice în domeniul ales și, nu în ultimul rând, un pic de noroc. În unele cazuri, poate de două ori mai multă ambiție, îndrăzneală și energie.
Cum vezi viața profesională – cariera de succes versus viața personală?
O balanță care se înclină câteodată mai mult în partea profesională, iar câteodată mai mult spre partea personală. În ambele ipostaze, sunt aceeași persoană: îmi place jobul meu și bineînțeles că îmi place să petrec timp cu familia. Cred că pericolul este să aloci mai mult timp vieții profesionale, ceea ce se și întâmplă uneori din cauza mediului solicitant, dar trebuie să iei decizii în mod conștient pentru a echilibra aceste două aspecte ale vieții.
De ce ești cel mai mândră?
De familia mea și, în special, de cei doi copii minunați pe care Dumnezeu mi-a îngăduit să îi am.
La ce a trebuit să renunți pentru a ajunge la succesul de astăzi?
La tentația de a lăsa lucrurile să se rezolve de la sine și la dezorganizare. Succesul implică multă muncă și o bună planificare.
Cum arată o zi obișnuită în Elveția? Simți o diferență în stilul de lucru & petrecerea timpului liber față de România?
Când mă uit pe fereastră, văd foarte mult verde, ceea ce mi-aș dori să văd și prin ferestrele din București.
Având în vedere natura jobului, stilul de lucru nu diferă foarte mult: este alert și intens. În ceea ce privește timpul liber, în Elveția, sunt mai multe posibilități de a-l petrece afară, în natură, ceea ce e minunat pentru o familie cu copii.Ce îți place să faci cel mai mult în timpul liber?
Să petrec timp cu copiii, familia și prietenii, iar în timpul liber care imi mai rămane, să citesc o carte bună.