Mobilitatea profesionala: ce fel de angajat esti?

Intrebarea din titlu nu are in vedere o evaluare a muncii tale si a calificarilor sau a aptitudinilor pe care le ai din punct de vedere profesional.
Intrebarea din titlu nu are in vedere o evaluare a muncii tale si a calificarilor sau a aptitudinilor pe care le ai din punct de vedere profesional. Este vorba, mai degraba, despre o problema de atitudine fata de locul de munca. Si, de ce nu, pana la urma, este si o chestiune de temperament.

Ce inseamna acest lucru, mai exact? Bunaoara, sa presupunem ca o persoana care a terminat facultatea se angajeaza la o firma si, din acel moment, cautarile sale din punct de vedere profesional au luat sfarsit. Exceptand o eventuala demisie sau concediere, nu are nici cea mai vaga intentie de a-si cauta, in perspectiva, si altceva.

Cum ar putea fi privit acest lucru? Cu siguranta, in primul rand este o dovada de fidelitate fata de organizatia respectiva. Nu neaga nimeni, dar sa stii ca numarul celor care apreciaza acest lucru este din ce in ce mai mic.
A executa la nesfarsit aceleasi sarcini, sub deviza "Eu imi fac bine treaba si imi ajunge cat am" este considerata ca fiind echivalenta cu plafonarea si lipsa de ambitie. Ceea ce ar putea fi in dezavantajul tau, la o eventuala restructurare. Nu exclude imprevizibilul.

Te-ai putea gandi in felul urmator: "Dar de ce sa procedez altfel, in definitiv? Eu nu-mi doresc marea cu sarea, nu ravnesc sa ajung sef, salariul pe care il am este multumitor. Iar daca va aparea vreo problema, pot oricand sa ma duc la alta companie, pe o pozitie similara". Nu-i asa ca suna rezonabil?

Am o veste mai putin buna pentru tine: nu prea. Sigur ca o asemenea viata este, in principiu, comoda - in cazul in care iti este teama sa iti asumi riscuri si iti doresti o viata lina. Insa, cum spuneam, lumea se schimba si lucrurile evolueaza. Ar trebui sa tii pasul.
Nu-ti cere nimeni sa devii manager peste noapte, insa ai putea incerca sa aspiri la mai mult.

Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa "sari din floare in floare", respectiv de la un serviciu la altul. Nici acest lucru nu ar fi apreciat, ba dimpotriva: ar denota inconsecventa, incapacitate de adaptare si poate chiar neseriozitate. Si nu inseamna nici ca ar trebui sa-ti schimbi locul de munca doar pentru ca aceasta este tendinta actuala in domeniu. Ideea este sa gasesti o cale de mijloc, un echilibru.

De altfel, o serie de cercetari intreprinse in strainatate au pus in evidenta faptul ca, pentru a progresa, ar trebui sa-ti schimbi locul de munca la intervale cuprinse intre doi si cinci ani. Iar aceasta nu este o optiune! Potrivit tendintelor in domeniu, mobilitatea profesionala a devenit o conditie obligatorie.

Pana una-alta, atat timp cat lucrezi la o anume firma, poti face multe lucruri care sa te ajute sa avansezi: training-urile organizate de companie si cursurile de limbi straine sunt numai doua dintre posibilele exemple.
Dar ideal ar fi ca aceste initiative sa-ti apartina, nu sa-ti fie facuta propunerea de catre sefii tai. Si, pornind de-aici, ajungem sa discutam despre un alt subiect important si "arzator": in ce masura te implici la serviciu?

Pe undeva, este o chestiune care tine tot de mobilitatea profesionala. Acest lucru presupune sa fii permanent "in priza", cum se spune. Informeaza-te, intreaba, citeste carti si articole de specialitate, aboneaza-te la cele mai importante site-uri de profil. In felul acesta, nu numai ca vei fi la curent cu cele mai noi tendinte si descoperiri in domeniu, dar vei avea idee despre... urmatorul tau loc de munca. Da, nu te mira! Parca tocmai stabiliseram ca nu te plafonezi.

Pe de alta parte, multe persoane se confrunta cu teama de schimbare. Nu este greu de inteles motivul: odata ce te-ai angajat, ai sentimentul ca ai "ancorat" intr-un port relativ sigur si ca tot ceea ce ti-a mai ramas de facut este sa-ti consolidezi pozitia.
Perspectiva de a-ti cauta un alt serviciu te poate face sa intri in panica.

A o lua de la capat... ar putea fi inspaimantator. Dar, pentru a face lucrurile mai simple, considera acest lucru ca fiind o noua sarcina profesionala, pe care o vei aborda ca atare: cu maxima constiinciozitate si dandu-ti tu insati un deadline.

Acestea fiind spuse... ia gandeste-te: care este vechimea ta in compania in care lucrezi acum? Nu ar fi momentul sa faci pasul urmator?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod