De ce suntem triste dacă ne evaluăm în funcție de venituri

În timp ce mulți oameni cred vor fi fericiți dacă fac sau dacă au bani, să lași problema situației financiare să îți influențeze stima de sine poate avea consecințe negative pentru sănătatea ta mintală, conform unui nou studiu.
Când oamenii își estimează valoarea în funcție de succesul financiar, sunt mult mai vulnerabili atunci când vine vorba de consecințe psihologice negative. Sau cel puțin asta spune Lora Park, autoarea studiului, profesoară de psihologie la universitatea din Buffalo. 
 
Să te compari cu alți oameni din perspectiva statutului financiar, să te simți mai puțin în control sau mai puțin autonom, să ai numai bătăi de cap, să te simți stresat și anxios. Asta înseamnă să faci succesul financiar și stima de sine interdependente.
 
 
,,Oameni nu se gândesc prea des la posibilele părți proaste ale asocierii propriei lor valori cu problemele de ordin financiar, pentru că societatea noastră consideră avuția drept etalon sau model pentru cum ar trebui să fii în viață. E important să realizăm care sunt consecințele, pentru că oamenii își extrag respectul pentru sine din realizările pe plan financia, fără să-și dea seama cât de mult îi poate afecta acest aspect”, spune Park.
 
Subiecții studiului care se auto-evaluau în funcție de venituri au folosit mai multe cuvinte care descriu emoții negative atunci când li s-au pus întrebări.
Asta demonstrează faptul că simplul gând la problemele financiare cauzează stres și trezește emoții negative în acești indivizi. 
 
Cu toate acestea, Park spune că acest efect este eliminat în momentul în care le dai posibilitatea oamenilor să se afirme vorbind despre calitățile sau punctele lor tari. Deci, dacă oamenii a căror stimă de sine a decăzut în raport cu nesiguranța financiară își repară stima de sine gândindu-se la propriile lor resurse și la lucrurile la care sunt buni sau lucrurile pe care le fac bine, atunci sentimentul de autonomie nu va fi diminuat.
 
 
Un studiu final a arătat faptul că oamenii care își evaluau propriul potențial în funcție de succesul financiar – și care ajunseseră să creadă că vor întâmpina probleme financiare în viitor – au devenit mult mai atenți atunci când vine vorba de cheltuieli extravagante, iar acest lucrul poate fi interpretat ca o dorință a acestor indivizi de a își proteja imaginea de sine păstrându-și bugetul integral.
 
Data viitoare când te deprimi pentru că ai senzația că ai pantofi cam ieftini, prea puține ieșiri în oraș și un cont nu foarte mare în bancă, nu spune nimeni să nu muncești pentru a avea stilul de viață dorit, ci doar să nu îți distrugi starea de bine din cauza asta, punând semnul de egal între bani și respect de sine!

adnana-costandache