5 modele de cariera

Nu ai inca un model de cariera? Citeste atunci ghidul nostru al tipurilor de evolutie profesionala, care te va ajuta sa identifici oportunitati pana acum...

Nu ai inca un model de cariera? Citeste atunci ghidul nostru al tipurilorde evolutie profesionala, care te va ajuta sa identifici oportunitati panaacum neglijate sau sa iti evaluezi mai obiectiv traiectoria profesionala.

Dan Piroi, Executive Manager la agentia de consultanta in resurse umaneSmartbox Management, face, in cele ce urmeaza, o prezentare a modelelor decariera, indicand, pentru fiecare, punctele mai mult sau mai putin tari.


In cadrul aceleiasi industrii (domeniu) sau companii, o persoanaurca succesiv, treapta cu treapta, pana la nivelul superior alcompetentei. Acest tip de cariera implica responsabilitate, rabdare si oserie de abilitati specifice industriei, ce pot fi utilizate in vedereaatingerii scopului propus.

Avantajele sunt multiple: devii cunoscut, beneficiezi de experientaacumulata si de istoricul industriei/companiei, dezvoltarea abilitatilorse realizeaza concentrat, creste gradul de specializare.
Un dezavantaj il poate reprezenta reducerea provocarilor; petrecand maimult timp intr-o industrie/companie, putine sunt lucrurile care te potsurprinde.

Totodata, structura traditionala de organizare structurala estede tip piramidal, fapt ce ingreuneaza accesul spre "sferele inalte". Sicolegii tai vor acolo - confruntarea este aproape.


Beneficiind de continua crestere a experientei, de acumulareacunostintelor si de dezvoltarea abilitatilor, o persoana are o cresteresuccesiva, chiar cu schimbarea industriei. Ea acumuleaza astfel abilitatisi cunostinte specifice profesiei, fiind capabila sa le aplice faraeforturi deosebite de adaptare. Un exemplu graitor il constituie"financiarii".

Un al doilea exemplu este constituit de transferul din cadrul unuidepartament in altul, pe o pozitie superioara ca statut, din considerentepersonale sau din ratiuni organizatorice. Fie ca a intervenit o plafonare,fie atingerea obiectivelor companiei necesita utilizarea abilitatilorunei persoane intr-o directie noua, aceasta modificare aduce un plus dedinamism si implicare, datorate noilor provocari.


Schimbarea succesiva a industriilor pentru posturile oferite. Obiectivul:avansarea ierarhica si ca responsabilitati.

Acest tip de cariera,urmat constient, denota o mare dorinta de putere - generata denevoia subiectiva de recunoastere sociala, conferita de statutulasociat unei pozitii ierarhice; totodata, aceste persoane au un marepotential de leadership. In cazul fericit in care aceasta dorinta deavansare este sprijinita de un bagaj de cunostinte si abilitati caresa confirme avansarea, o astfel de persoana este un castig pentru oriceorganizatie. Pe de alta parte, gradul de stabilitate pe termen lung esteredus.
De asemenea, sunt putine modalitati de a gestiona o astfel depersonalitate, instrumentele traditionale de team-management dovedindu-sea fi limitate ca eficienta.


Se intalneste in principal in doua cazuri: in primul, am in vedere opiata locala, unde atingerea pragului superior, din punctul de vedereal ierarhiei structurii locale, determina schimbari pe pozitii similarein companii si/sau industrii diferite.

Un exemplu concludent sunt Area Sales Managerii, care, din considerente demulte ori personale, prefera continuarea carierei in acelasi mediu (motivpentru care refuza un post pe plan national sau international).

Astfel,pentru evitarea rutinei sau pentru pachete salariale mai mari, acestepersoane se deplaseaza succesiv catre diversi angajatori, in cadrulaceleiasi industrii sau in industrii diferite.

Al doilea caz vizeaza top management-ul. Dupa atingerea pragului dedirector national de vanzari sau de director general, in cazul lipseioportunitatilor sau a dorintei de avansare internationala, persoana estenevoita sa se deplaseze pe orizontala, in alte companii sau industrii,pe pozitii similare. Se acumuleaza in acest mod o bogata experienta inmanagement, aplicabila in diverse companii. Pericolul il constituie insaaplicarea excesiva a "best-practice"-urilor dintr-o industrie in alta,fara adaptari sau preocupari legate de specific, persoana bazandu-se perezultatele precedente. Un alt pericol este reprezentat de sentimentulde infailibilitate ce poate aparea cu timpul.


Si in acest caz putem vorbi de doua situatii: schimbari constiente decariera sau modificari neprevazute, datorate conjuncturii sau indeciziei.Un exemplu este schimbarea companiilor, industriilor si posturilor inscopul acumularii de experiente multi-functionale, persoana adoptandastfel de decizii in mod constient, deliberat.

Personalitatea ce dominaacest gen de cariera este una caracterizata de flexibilitate, cu omare putere de adaptare si de acumulare de cunostinte. Dezavantajelesunt non-specializarea, lipsa planificarii pe termen lung si perceptiasociala generala asupra unor astfel de experiente, caracterizate dreptnestatornice. Avantaje: orizont larg de optiuni, aportul consistent deidei, suflu nou in cadul companiei, adaptabilitatea la diferite stilurimanageriale.

Al doilea caz este, in general, intalnit in situatii fortuite: perioade derecesiune locala sau nationala, caracterizate de o rata mare a somajuluiintelectual; crize pe plan personal; evenimente neprevazute (preluari,fuziuni, restructurari, falimente). Astfel, persoana este nevoita saadopte decizii defavorabile in ceea ce priveste cariera.